radar

asar
radyo dalgalarinin yankisini alarak cisimlerin yerini ve uzakligini bulabilen, genellikle ucak ve gemilerde kullanilan cihaz.
mecaz icgudu, sezis:
"... buyuk yurt sevgisinin yuce boyutlarini analik radari ile pek iyi sezebilmektedir
vampire slayer
savunma amacli ulkenin yuksek yerlerine kurulan, gokyuzundeki cisimleri sinyal (radyasyon) yayma ve cisme carpip geri donen sinyali algilama esasina dayali bir sistem.
drl
genellikle deniz ve hava ulaşımında kullanılan bu cihaz, gönderdigi radyo dalgaları sayesinde alış mesefasesinin uzunluguna göre bu mesafe içindeki somut maddelerin üzerine carpan pals dalgaları eko olarak cihaza geri dönmektedir.bu ekolar radar alıcısı içerisinde görüntü haline cevirilip görüntü ekranına yansıtılarak cisimlerin uzaklıgı ve hareketleri gözlemlenebilir.
topal penguen
genel mantık olarak doppler prensibine göre çalışır cihaz. gönderilen dalganın genliği ve frekansı hedef alanındaki cisme çarptiığında çeşitli değerlerde değişir ve yansır. bu yansıyan sinyali algılayan alıcı, doppler formüllerine göre bu frekans ve genlik değişiminden cismin hızını hesaplayıp, büyüklüğü hakkında fikir verir. en bariz ve yalın kullanım şekli polis radarlarında görülebilir.
737ng
mikrodalga isinlarin karsidaki cisme(uzak hedef) yansitilmasi ile uzaktaki hedefi tespit eden cihazdir. radio detecting and ranging kelimelerinin kisaltmasidir(ing.) turkce meali ise radyo algilama ve mesafe tayini’dir.
van ness
izmir-bursa istikametinde bolca bulunur. radar tabelası illa ki konur. yani yolda seyrederken sağdaki ufak tabelalara dikkat edin. radar uyarısını görür görmez 2-3 km dikkat edin. benden de söylemesi şehirlerarası yollarda 110-120 den yukarı hız da yapmayın. çok salakça kullanan adam var. yanılmıyorsam trafik ekipleri bu süratlere de musamaha ediyor. benden uyarması.
enharista
şoför koltuğunun yanındaki kapının açılmasını saglayan aparatın altını kırıp cd yerleştirip radarı engellediğine inanılıyordu.
daruga
ankara-konya karayolunda en az 3 tane bulunmaktadır. o dümdüz ve sıkıcı yolu renklendirdikleri için teşekkür etmek gerekir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol