tsunami kuşağı çocukları nasıl korunmali

independence
unicef cocuklari kurtarmada baslica adimlari belirliyor–halen gundemde olan yogun yardim calismalarinda cocuklara oncelik taninmasi icin taraflara cagrida bulunuyor

jakarta, 4 ocak 2004 — tsunamilerin harap ettigi ulkelere yonelik yardimlari esgudume kavusturmak uzere bir gun sonra jakarta’da yapilacak kuresel konferans oncesinde unicef bir aciklama yaparak cocuklar icin dort temel onceligin gozetilmesini onerdi. unicef’e gore bunlar yardim cabalarinin basarisi acisindan buyuk onem tasimaktadir.


unicef asya’da felaket fonu baglantisini kullanarak dogrudan bagista bulunabilirsiniz sellerin yikima ugrattigi sri lanka’ya yaptigi iki gunluk ziyaretin ardindan endonezya’ya geldigi gun bir aciklama yapan unicef genel direktoru carol bellamy, “yikima ugrayan tsunami kusagina kayda deger bir sans tanimak icin yasama gecirilmesi gereken dort temel onlem oldugunu” soyledi.

unicef’in butun taraflarin onem vermesi gerektigini belirttigi yardimlarla ilgili dort oncelik sunlardir:

birincisi, temiz su, yeterli sanitasyon, temel beslenme ve rutin saglik hizmetlerine onem verilerek cocuklarin hayatta kalmalarinin saglanmasi. unicef’e gore bu alanda alti cizilmesi gereken birtakim temel oncelikler vardir. ozellikle endonezya soz konusu oldugunda, henuz ulasilamayan topluluklardaki cocuklarin yasamini kurtarma baslica gorevdir.
ikincisi, ailelerinden ayri dusmus cocuklara bakim saglanmasi. bellamy, butun yardim planlarinin ailelerini yitiren cocuklarin bulunmasina, belirlenmesine ve bu cocuklarin genis aile uyeleriyle ve toplumlariyla yeniden bulusturulmasina oncelik taninmasi gerektigini soyledi. unicef, ilgili butun ulkelerde yanlarinda kimsesi olmayan cocuklari belirleme ve bu cocuklara gerekli bakimi saglama cabasi icindedir.
ucuncusu, yardim calismalari cocuklarin somuruden korunmalarini saglamalidir. tsunaminin etkiledigi yerlerde oldugu gibi ailelerin parcalandigi, gelir imkanlarinin kayboldugu ve umutsuzlugun hukum surdugu ortamlarda cocuklar bu tur olumsuzluklara daha acik durumdadirlar. bellamy’ye gore butun yardim calismalari bu husus goz onune alinarak, soz konusu riskleri azaltacak sekilde planlanmali ve yurutulmelidir. felaketten etkilenen bazi ulkelerden, firsatci kisilerin cocuklari somurmek uzere harekete gectikleri yolunda raporlar gelmektedir. unicef bu tur suc teskil eden faaliyetlerin onlenmesi icin yerel ve ulusal yetkililerle birlikte calismaktadir.
dorduncusu, unicef’e gore yardim kampanyasi cocuklarin yasadiklari travmayla bas etmelerine yardimci olmali, bu amacla cocuklari mumkun olan en kisa surede yeniden okullarina kavusturmali, ogretmenler ve saglik gorevlileri gibi cocuklarla yakin iliski icinde olan kesimleri egiterek agir travma durumlarini belirlemeye calismalidir. bellamy bu konuda sunlari soylemistir: “baska hicbir sey okullarin yeniden yapilmasi ve egitime baslamasi kadar guclu bir umut isareti olamaz. ogrenmenin surdugu bir ortam icinde olmak, cocuklara odaklanacaklari olumlu bir nokta saglar, boylece yetiskinler de yeniden insa calismalarina daha fazla bir guvenle devam ederler.” bellamy ayrica tsunamilerden etkilenen her ulkede okullarin zarar gordugunu ve tahrip oldugunu, egitime nerelerde ve ne zaman baslanabilecegine iliskin degerlendirmelerin surdugunu belirtmistir.

unicef turkiye milli komitesi baglantisini kullanarak dogrudan bagista bulunabilirsiniz “kuresel yardim calismalarinin, bu felaketin etkiledigi bir milyonu askin cocuk uzerinde yeterince odaklandigi kanisinda degilim” diyen bellamy, hint okyanusu bolgesinde guclu ve umut verici bircok yardim calismasi yurutuldugunu, bu sayede onemli salginlarin onune gecilebildigini belirttikten sonra gevsememek gerektigini animsatmis ve soyle devam etmistir: “gectigimiz hafta, yardim ve kurtarma calismalarina katilan herkes icin fiziksel, duygusal ve lojistik acidan yogun ve zorlu bir hafta olmustur. ancak, hic durmadan hemen bir sonraki ivedilige gecmemiz gerekmektedir.” bellamy unicef’in felaketten etkilenen yorelerdeki ulke ofislerinin calismalarini desteklemek uzere bolgeye cok sayida ek personel gonderdigini animsatmistir.

unicef, kuresel yardim calismalarina katilan butun taraflara, cocuklara yonelik bu dort onleme esgudumlu yardim calismalarinda oncelik tanimalari cagrisinda bulunmustur. bellamy, soz konusu oncelikleri persembe gunu jakarta’da yapilacak kuresel esgudum toplantisinda da vurgulayacagini belirtti.

sozlerine devam eden bellamy unicef’in kendi kaynaklarini bolgeye yonlendirdigini ve hukumetlerle diger taraflara da bu konuda destek olacaklarini belirtti. nitekim unicef’e bircok yerden bu alanlardaki uluslararasi yardim calismalarinin esgudumu ustlenmesi cagrisi gelmektedir.

bellamy who genel direktoru mr. jon–wook lee ve avrupa kalkinma ve insani yardimlar komiseri mr. louis michel ile birlikte carsamba gunu endonezya’nin aceh ilini ziyaret edecektir.

bellamy’nin belirttigine gore unicef bolgenin baskenti banda aceh’te kurulan felaketzede kamplarina temel tibbi ve barinma malzemeleri sevk etmistir. bunlarin disinda, su aritma gerecleri, bos zaman ve egitim paketleri ile diger onemli malzemeler de yoldadir. bellamy bu arada bm’nin bolgede karayolundan erisilmesi guc noktalardaki durumu belirlemek icin havadan gozlemler yuruttugunu; kimsesiz kalan cocuklarin bulunmasi, belirlenmesi ve bakimlarinin saglanmasi icin gerekli calismalarin da surdugunu eklemistir.

bellamy sozlerini soyle tamamlamistir: “bir haftadan fazla zaman oldu ve her gecen gun kritik onem tasiyor. cocuklari kurtarmak icin hepimiz bu onceliklere odaklanmaliyiz ve bunu da hemen yapmaliyiz.”


haberler arasinda endonezya’nin aceh ilindeki durum ve cocuklarla ilgili goruntulerin yanisira bellamy’nin sri lanka ziyareti de yer almaktadir. unicef uzmanlarinin gorusleri de ayni kaynaktan edinilebilir.

ms. bellamy persembe gunu sonuna kadar endonezya’da. kendisiyle asagidaki kanallardan gorusulebilir:

john budd, unicef media, indonesia: (+62) 811–936–437
gordon weiss, unicef media, aceh: (+62) 868–122–99944
kendar subroto, unicef media, indonesia: (+62) 818–913–620
alfred ironside, unicef media (ms. bellamy’ye gezisinde eslik ediyor): (+1) 646–247–2975
martin dawes, unicef media, sri lanka: + 977 985 10 40961
michael galway, unicef media, india: + 91 981 86 49088
madeline eisner, unicef media, phuket: + 66 1 701 4626
shantha bloemen, unicef media, bangkok: + 66 1 906 0813
soraya bemejo, unicef media, geneva: + 41 22 909 5706
simon ingram, unicef media, new york + 1 212 326 7426

unicef hemen hemen 60 yildir cocuklar icin yapilan calismalarin lideri durumundadir. erken cocukluk doneminden ergenlik donemine kadar cocuklarin yasamalarina ve gelismelerine katkida bulunmak icin 158 ulkede faaliyet gostermektedir. dunyada yoksul ulkelere asi saglanmasinda birinci konumda olan unicef, cocuk sagliginin ve beslenmesinin desteklenmesi, erkek kiz butun cocuklara kaliteli temel egitim saglanmasi; cocuklarin, siddet, somuru ve aids gibi olumsuzluklardan korunmasi icin caba gostermektedir. unicef bu calismalarini butunuyle hukumetlerin, is cevrelerinin, vakiflarin ve tek tek kisilerin gonullu katkilariyla finanse etmektedir. bunlarin disinda unicef kendi ulke komiteleri araciligiyla kart satisindan elde ettigi geliri de insanlik icin kullanmaktadir.

asya’daki felaketten etkilenen cocuklar ve aileleri icin bagista bulunmak isterseniz katkilarinizi unicef turkiye milli komitesi’ne gonderiniz (bagisinizi dogrudan milli komitesi’nin is bankasi, cankaya subesi no 4238, hesap no 642066 yoluyla yapabilirsiniz). bunun disinda dogrudan unicef asya’da felaket fonu baglantisi ile bagista bulununuz.

http://www.unicef.org/turkey/untr/pc/_ep15.html

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol