nefes vatan sağolsun

0 /
angelus
şubat 2009 da vizyona girecek olan filmdir. hani, "heyecan içerisinde bekliyorum" denir ya, öyle işte. teaser ı da pek güzeldi ek olarak.
mitili
psikopat ve kesinlikle etkileyici bir film olacağı anlaşılıyor teaser’ı izleyince. çıksa da izlesek artık.
nickten yana sansim yok
sinemayı pek tercih etmeyen biri olarak uzuuunca bir zaman sonra sinemaya gittim bu film için; ve hayran kaldım... aynı sahneler, aynı konuşmalar bir amerikan filminde olsa oscar’a aday gösterilirdi.

askerlerin anneleriyle telefonda görüşme sahneleri çok pis ağlatmıştır. o ağır silahların tok sesini içimize kadar hissettik. kendim çatışıyordum sanki bazı sahnelerde.

arkadaşla filmden çıkarken tatbikata gider gibi "kooomandoyuz biz" diye bağırarak çıktık. sonra baktık herkes bize bakıyor; yattık uyuduk.

kısacası, seyredin; seyrettirin.
nickten yana sansim yok
:------------------------------------------------spoylır--------------------------------------------------:

bir kürt askerin türk bayrağını göndere çekerken kürtçe şarkı söylediği sahne alkışa şayandı.

:--------------------------------------------------spoylır------------------------------------------------:
nickten yana sansim yok
meşhur içtima sahnesinde yüzbaşı iyi fırça kaymıştır. daha önce de izlemiştim ama sinemada ekran büyük olunca kendinizi orada zannedip direkt suçluluk psikolojisine kapılıyorsunuz. sinemadan çıktığımdan beri uyumuyorum o sebeple.
sicaksutorbasi
hayatım da gördüğüm en sessiz film dağılı$ına sahipti.film biter bitmez herkes yorum yapmaya ba$lar normalde.fakat bu film çıkı$ın da ağızları bıçak açmıyordu.tek duyduğum bir kürtün ’’saçma amoğa koyayaım’’ dediği idi.herkes döndü baktı;kafasını öne eğip devam etti.
film alkı$lıktı.yönetmek mükemmel i$ çıkarmı$.itiraf etmeliyim ki ağlak ta bi filmdi.ve askerlik denilen $eyin adaletsiz olduğunu gösterdi.antalya da ordu evinde yapan da 15 aylık asker bu dağdaki de.
ay sonunda askere gidecek olmam beni biraz tedirgin ediyordu ama bu filmi izledikten sonra içimde kalan tek tereddüt ya batıya dü$ersem oldu.evet.
elma sekeriiii
---bi$idicem---

söylenecek çok $ey var bu filmle ilgili aslında.
görüntüler çok güzeldi bir defa. ancak bu denli canlı anlatılabilirdi o vah$et sahneleri. ancak bu denli hissettirilebilirdi o kanın damarlarda nasıl durmadıgı...
hikaye zaten vurucu nitelige sahip. 1993’teki güneydogudaki ismini hatırlayamadıgım bir karakolun baskında harap edilmesi. gercek bir olaydan yola cıkılarak cekildigi icin insanı daha da cok etkiliyor.
film, ba$langıcta türk milliyetciligi propagandası yapıyormu$ gibi görünse de aslında olayın bir ba$ka boyutunu bizlere gösteriyor:
"beni, en büyük asker bizim asker diye ugurlayan omuzlara alan; buraya gönderen sizlerdiniz. $imdi bakıyorum da, beni sevseydiniz bunu bana yapmazdınız!"
yani film olayı oldugu gibi aktarıp yorumu izleyiciye bırakmı$tır.
askerligi tüm boyutlarıyla gözler önüne sermi$, filmin sonunda kogu$ arkada$larının hep bir agızdan emrah’ın o ünlü $arkısını söylemeleri, izleyiciyi gözya$larına bogucu nitelik ta$ımı$tır.

ben sensiz nefes alamam
buralarda hiç duramam
tek ba$ıma yalnız kalamaaaaam!
senin kokunu özledimm
hep yollarını gözledimmm
götür beni gittigin yereeee!

ayrıca komutanın da karısına yazmı$ odlugu mektup, çok hüzünlü romantik ve acıtıcıdır.
eger bir gün olur da nefesine ba$ka bir nefes degerse, bırak beni gideyim tarzında sözler sarfetmek, her baba yigidin harcı degildir.

$ahsi fikrim mi? devletin kendi evladına(türk kürt farketmez) diger tuttugu katiller aracılıgıyla kıymasına bizzat $ahitmi$siniz gibi hissedersiniz.

son olarak eklemek gereken bir sey var. bu kadar hüznün yanında komik kareleri de sıgdırabilmi$lerdir. helal olsun.

- amına kodumunun bakkalı!

---bi$idicem---
tayfa75
ilk ba$ta militarizm propagandasi gibi gelmi$tir. ama filmin sonunda ne du$unecegini $a$irmis bir halde salondan cikilmi$tir. gergin bekleyi$ler, verilen kayiplar, umutlarin ve ya$am icin tutunulan nedenlerin yitip gidi$i, sevdasini dile getirecek sozleri elinden alinmi$, makinele$tirilmis insanlar, adanmi$liklari birbirlerinin kanini almaya yonlendirilmi$ güzel memleketimin iyi insanlari, kisaca akerligin ta kendisi, askerde ne gorduysen/gorebildiysen ve hatta benim gibi bu olaylarin ya$andigi cografyanin batisinda yaptiysan gorevini goremediklerin ve goremeyeceklerin ile askerlik gercegini aktarmi$tir film. guzel bir film olmu$tur. gercek bir film olmu$tur. gorsellik anlaminda da cok iyi bir film. gidin izleyin. gaza gelmek icin degil, farkina varmak icin. satir aralarini iyi okuyun.

:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:

materyalisttir o. ona ba$ka $iir yazmak lazim.

:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:
tokalon
ataol behramoğlu’ nun
ey bu topraklar için toprağa düşen
bir karış toprağın var mıydı yaşarken, dizelerini akla getiren filmdir.
akhillius
izlenmeli. çok aman aman bir film değil ama senaryosu ciddi hazırlanmış. ne abartı var ne de bir yalınlık. anlatılmak istenen gayet güzel gösterilmiş. sinemadan beraber çıktığım askerliğini yapmış arkadaşın yorumu ise gayet bazı şeyleri özetliyordu benim için; "biz askerlik yapmamışız meğerse".

filmde beklediğiniz anda olaylar gelişmiyor. hiç olmucak bir anda patlak veriyor olaylar. benim için özellikle çatışma sahnesi hiç beklemediğim bir anda gelişti. ciddi ciddi izlenmesi ve görülmesi gereken bir film. ne öyle çok ağlak ne de öyle çok kızılacak bir durum var bana göre. bizim levo gene kendini göstermiş. tebrikler.
independence
cok $ukur ki halen internete du$memi$ film ve evet, ara$tirdim ama bulsam izler miydim net emin degilim, zira boyle bir filmin sinema atmosferinde izlenmesine son derece taraftarim.

nihayetinde henuz internete du$memi$, cok super olmu$.
nerobianco
tek kelimeyle enfes bir film. bu kadar yoğun duyguları bir arada yaşatması ayrı bir mükemmel. ama filmin son sahnesinde göğsüme bir şey oturdu nefesim kesildi. öyle..
independence
artik hakkinda bir $eyler yazabilirim, izledim evet ve sinemada izledim, korsan degil, vallahi lan.

neyse;

oncelikle film doguyu anlatiyor, doguda yapilan, sinirda yapilan askerligi anlatiyor ve kesinlikle ne askerligi susluyor $irin hale getirmeye cali$iyor, ne de terorizm ile yapilan sava$i oldugundan daha zor gostermeye cali$iyor. filmi belgesel olarak izlemek sanki daha mantikli, benim goru$me gore gercekten bir belgesel olmu$.

oncelikle $unu vurgulamak lazim, film 1993 senesinde geciyor, yani bundan 16 sene once. cok zaman gecmemi$ evet ama gecen zamanin coklugundan daha cok $ey degi$ti sinirda, doguda ve askerlikte. $imdi doguda askerlik yapmaya kalksaniz bu manzaralarla kar$ila$mazsiniz emin olun.

hayir film iddia edildigi gibi oscara aday olabilecek nitelikte degil, yani hollywood’da da cekilmi$ olsaydi bu film, bu hali ile oscara falan aday olamazdi ama oscara aday olamazdi demek kalitesiz demek degil kesinlikle, paragraf yanli$ anlama kurbani olmasin. film gelmi$ gecmi$ en guzel askeri film, askerligi anlatan film, terorizm ile mucadeleyi anlatan film.

oyuncularin dogalligi beni benden aldi. bir tane bile me$hur oyuncu yok ama her biri ayri ayri en kralina be$ basar nitelikte oyunculuklar sergilemi$ler. birbirinden enfes mimiklere, oyunculuklara denk geldim filmde, turk sinemasinin henuz ke$fedilememi$ yetenekleri kar$isinda saygi ile egildim kolami icerken. hele yuzba$inin ictima esnasinda sergilemi$ oldugu performans beni benden aldi savurdu apayri yerlere. harikaydi tek kelimesi ile.

spoiler vermeyecegim, en azindan bu entryde bunu yapmayacagim, belki ileride ayni ba$lik altinda yazacaklarimda veririm ama $u anda degil. diyecegim o ki gidin izleyin gorun filmi, ayirdiginiz 2 saatinize de deger, vereceginiz 11 liraya da deger. zaten ogrenciyseniz ya da ogretmenseniz daha da az vereceksiniz.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol