friedrich engels

darth sidious
friedrich engels, 28 kasim 1820’de almanya’nin barmen kentinde dogdu. babasi bir pamuklu dokuma fabrikatoruydu. universitede felsefe ogrencisiyken geleneksel dinin ve varolan devletin, prusya devleti’nin yikilmasini hedefleyen sol hegelcilerin toplantilarina katildi. 1837’de babasinin baskisiyla ona ait dokuma fabrikasinda calismaya basladigi icin okulu birakmak zorunda kaldi .

manchester’deki fabrikada calistigi bu donemde kapitalist uretim tarzinin ingiliz isci sinifi ustundeki etkileri konusunda bir arastirma yapti .

1844 eylul’unde paris’te marx’la tanisti ve onunla ortak kuramsal calismalara yoneldi. 1847 haziran’inda londra’da, sonradan komunistler birligi’ne donusen dogrular birligi’nin kongresine katildi. 1848 devrimi sirasinda, marx’la birlikte koln’e gecti ve ayaklanmalara katildi.

1864’te uluslararasi emekciler dernegi (enternasyonal)’nin kurulus calismasinda yer aldi ve yurutme organina secildi. calisma dunyasina iliskin gundelik deneyimleri, kapitalist uretim tarzinin gelisme bicimlerini derinlemesine cozumleyebilmesine olanak sagladi. marx’in olumunden sonra kapital’in ikinci ve ucuncu ciltlerinin bazi bolumlerini tamamlayarak yayinladi. anti-duhring, doganin diyalektigi (1873-1886), uretim iliskilerinin akrabalik bicimleri ustunde belirleyici rol oynadigini gosterdigi ailenin, ozel mulkiyetin ve devletin kokeni (1884) adli eserlerini yayinladi. 5 agustos 1895’de londra’da oldu.
sinik
karl marx’in hem finansoru hem de en buyuk dava arkadasi. onu diger digerlerinden ayiran en buyuk ozellik burjuva sinifindan gelmesine ragmen komunizmin marx’la beraber en buyuk savunucusu olmasidir.
ya basta viva zapatista
karl marx ile birlikte modern sosyalist teoriyi kuran friedrich engels. almanya’da bir fabrikatörün oğlu olarak dünyaya gelen engels kırk yıl boyunca uluslararası işçi hareketinin teorik ve siyasal önderliğini yürüttü. "anti -dühring" , "doğanın diyalektiği" ile "aile’nin, özel mülkiyetin ve devletin kökeni" adlı eserleri en bilinen yapıtlarıdır.
2026 sonya
rahat tavırlı, parlak, zarif, keskin zekalı, zaman zaman kekeleyen, yirmi dil bilen, iyi şaraplara, lezzetli yemeklere, güzel kadınlara düşkün, yakışıklı, sarışın, marx’ın yoldaşı ...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol