genco erkal

sinirsahibi
istanbul universitesi’nin psikoloji bolumunu bitiren genco erkal 1959 yilindan baslayarak turkiye’nin onemli ozel tiyatro topluluklarinda oyuncu ve yonetmen oarak calistiktan sonra, 1969 yilinda, bugun de sanat yonetmeni oldugu dostlar tiyatrosu’nu kurdu.

gorki, brecht, sartre, peter weiss, steinbeck, havel, tankred dorst gibi yabanci yazarlarin yanisira, aziz nesin, haldun taner, nazim hikmet, can yucel, refik erduran, vasif ongoren, orhan asena gibi turk yazarlarinin oyunlarini yonetti. roman, oyku, siir gibi degisik turlerden tiyatroya uyarlamalar yapti, oyunlar cevirdi.

cesitli oduller kazandigi unlu rolleri arasinda aslan asker svayk, gogol’un bir delinin hatira defteri, brecht’in galileo’su, maxwell anderson’un yalinayak sokrates’i, nâzim hikmet’ten kerem gibi, can yucel’den can sayilabilir.

senfonik konserlerde prokofiev’in peter ile kurt, stravinski’nin askerin oykusu adli yapitlarini anlatici olarak seslendirdi

onemli uluslararasi film festivallerinde gosterilen ve bir cok odul kazanan at, faize hucum, hakkâri’de bir mevsim, camdan kalp filmlerinin bas rolunde oynadi. trt televizyonu icin haldun taner’in unlu muzikli oyunu kesanli ali destani’ni yonetti ve oynadi.

degisik yillarda bir cok kez "yilin en iyi erkek oyuncusu", "en iyi tiyatro yonetmeni"secildi, yasam boyu basari odulleri kazandi.1982 ve 1983 yillarinda "en iyi sinema oyuncusu" olarak antalya film festivali’nde iki kez altin portakal aldi.

1993-1998 yillari arasinda, paris’te ve avignon festivali’nde fransizca da oynamaya baslayan genco erkal, uc fransiz yapiminda rol aldi: nâzim hikmet’ten sevdali bulut, philippe minyana’dan ou vas-tu jérémie? ve paulo coelho’nun unlu romanindan uyarlanan simyaci.
kaynak:
http://www.webosfer.com/dostlartiyatrosu/gencoerkal.html
xerxes
sanatçı ünvanını hakeden çok değerli sanatçımız. şu anda trt 2’de "at" isimli filmi yayınlanıyor. meraklısına...
goshenit
birine hayran olursunuz ya da aşık ne bileyim, onu tarif edemezsiniz. her gördüğünüzde içiniz titrer, heycanlanırsınız ya hani... bazen o konuşurken sesini duyurduğu, yakınında olduğu için mutluluk duyar gözlerinizden yaşlar süzülür ya ben bu adam için bunları hissediyorum işte. ne olacak lan benim sonum!

ama ne olursa olsun yanındaki elemanlarına ’’parayı ne yapacaksınız? nasılsa harcayacaksınız. yok size para’’ diyerek bir müddet parasız bırakmasından dolayı da kınamayı ihmal etmiyorum.
nys
kendileri harika bir tiyatro sanatçısıdır hatta çok iyi şiir okuyan sanatçıdır. tiyatrocu işte sesi güzel olur, güzel okur demeyin. gerçekten şiir okumak apayrı birşeydir.

http://tinyurl.com/3m9953z


hmmmmmtmmcnm
Şu an Tarık akan'ın cenazesinde ağlamaktan şişmiş gözleriyle arkadaşını uğurluyor. Perfotmansi o kadar etkileyici o kadar içten ki ekran başında beni aglatti.
independence
tarik akan'in cenaze merasiminde ilerlemis yasina ragmen tek kelime dahi unutmadan atlamadan harika bir siir okumustur canli canli. tebrik edilesi adam.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol