sigara yasağı

0 /
angelus
sokakta da yasaklanmadığı sürece benim için bir anlam ifade etmeyen yasaktır. evet, sokakta da yasaklanmalı. hayır, ironik bir entry değil bu; bildiğin, sıradan bir entry. sokakta yürürken sigara içen bir bireyin arkasında kalıp da siktiğimin ciğerlerinden çıkan havayı solumak zorunda kalıp hemen akabinde bi’çok defa kavga etmiş biri olarak bu derece bir yasak olmalı, efendiler. gerçi kavgayı dövüşü seven bir birey olduğum için hayat o kadar da çekilmez olmuyor ama artık yaşlanıyorum, yoruluyorum, zor geliyor. buna bir önlem olunmalı bu şekilde. şimdi bana; lan böyle bir bağımlılığın yok senin, o yüzden böyle cüretkar ve çapsız konuşuyorsun, diyenler de çıkabilir ve bu hiç sorun değil benim için, desinler. evet, sevdiceğimden başka herhangi bir şeye bağımlılığım yok benim, o sebeple yasaklansın. yasaklansın ve mümkünse bu yasağı ihlal edenleri de çüklerinden sallandırsınlar taksim meydanında ibret-i alem için. evet.
greyfurt
"keşke ben sigarayı bıraktıktan sonra başlasaydı" şeklinde tutarsız düşüncelere meyletmemizi sağlayan yasaktır.
sıkı bir sigara tiryakisi olmama rağmen bu yasağı desteklemekle beraber, nasıl olacak/uygulanacak pek merak etmekteyim.

elinde sigarasıyla kıraathaneye girmeye cüret eden gencin üstüne atılan yaşlı amcalar hayal etmek istiyorum "yassah gardaşım yassah!"...
laughter
saçmalığın daniskası. özgür diye geçinen bir ülkede bu ve buna benzer kısıtlamaların, yasakların olması saçmalıktan da öte işleyiş hatasıdır, sistemi ve güçleri bazı kitlerin kendi lehine kullanmasıdır.

vay canına, yıllardır kimsenin aklına gelmemiş şahane bir uygulama senin aklına geliyor ve sen uyguluyorsun; ne büyük yaratıcılık. bu ülkede yıllardır böyle bir yasak getirilmemiş ise burada keşke bir kere düşünülseydi. düşünülseydi de böyle bir durumun sonucunda ortaya çıkacak maddi, manevi olumsuzluklar görülseydi. az önce tv’de haberlerde izledim; bir çok mekan sigara yasağından dolayı boş, insanların çoğu isyan ediyor. zira nargile kafe adıyla açılmış ve amacının nargile içilmek olduğu ortamlarda tüm yurdu kapsayan böyle bir yasak ne kadar abes durdu bir de siz düşünün.

kaldı ki, yasağın getirilmesine sebep olan faktörler de asla iyileşmedi, iyileşmeyecek de. dumansız hava sahası mıdır nedir; emin olun ki insanları son derecede rahatsız edecek sigara içimi sadece mahalle kahvelerinde oluyor ve orada da bir tane sigara içmeyen adam bulunmuyor ki rahatsız olan olsun. onun haricindeki hiçbir mekanda adamın suratına suratına üflemiyorlar dumanı. üstelik böyle bir yasak yerine her mekana havayı temizleyecek cihaz takılması zorunluluğu tarzında bir uygulama getirilseydi, her iki tarafın da mutlu olacağı bir ortam pek ala yaratılabilirdi.

ayrıca; çocuklara kötü örnek olma meselesi, uygulamaya ön ayak olan kişiler sağolsun ki kötü örneğin doruklarında dolaşıyor. önceden yoldan geçen çocuklar, içeride sigara içen büyüklerini görmezlerdi bile; şimdiyse sokakta, parklarda her an büyük bir istekle sigara içen büyüklerini görüyorlar. bir düşünün kendini kaptırmış ve büyük bir istekle bir kafenin önünde sigara içen birini görseniz siz ne düşünürdünüz o yaşta sigara hakkında. bundan ala özendirme yöntemi olamazdı.

yasakla birlikte ne olacak; sigaraya özenenler artacak, sonuçta ortada bir yasak var ve bizim milletçe yasağı delme tutkumuz yadsınamaz düzeyde. hem her yeri ne kadar denetleyebilirler, nereye kadar denetleyebilirler; hiç mi kimsenin canına tak etmez de bi laf etmez, karşı çıkmaz. hadi şimdi yazın bir süre devam etti diyelim, kışın soğuğunda hangi sigara tiryakisi bir dandik yasak yüzünden dışarı soğuğa çıkıp, donmayı göze almayı kabul edecek ki, ya da hangi sigara tiryakisi,’ay devlet büyüklerimiz düşünmüş, vardır bir sebebi, hadi ben de sigarayı bırakiyim’ diyecek ki. ben maalesef inanmıyorum, inanamıyorum, böyle saçma bir yasağın varlığına da inanmak istemiyorum.
with all my love
sahsimdan tam not alan turkiye’deki tek yasaktir belki de. hatta bunun adi yasak olmamali, saglikli yasamak isteyenlerin pasif icici konumuna dusmedigi, dusmek istemedigi bir hayat yalnizca. tabii muhim olan yasagin cikmasi degil, uygulanmasi. unutmamak lazim bu onemli noktayi.

dilegim odur ki: adim basi her yerin kontrol edilmesi icin, birtakim insanlar gorevlendirilsin -issiz cok nasil olsa. birazinin onune gecilmis olur en azindan- etrafta sigara kokusu var mi yok mu diye. ama insan burnu oyle uzak mesafedekileri algilayamaz tabii. bu sebepten, kokuyu -sigara kokusunu- aldigi anda sinyal verebilecek bir makine icat edilmeli. evet yapilmali bu. sonra o dumanin hangi agizdan ciktigi tespit edilmeli. sonrasini da biliyoruz zaten. taksim meydani ne gune duruyor?

evet o derece tiksiniyorum adina sigara denen seyden ve bunun muptelasi olan iradesizlerin diger insanlarin hayatlarini hice sayarmiscasina, duyarsizca ortalik buldugu her yerde icmelerinden ve sozum ona, ozgurlukleri ugruna bir baskasinin ozgurlugunu kisitladiklarinin farkina varamayan benmerkezcilerden ve dahi ...

ps: bu entry, -100’e kadar berbat butonuyla sereflendirilmeyi goz onunde bulundurarak girilmistir. ha -101 olursa mi? bak dayanamam iste o zaman.
angelus
her yerde sigara icmenin, icebiliyor olmanın özgürlükten geldigini ve bu yasakların özgürlüğe ket vurduğunu düsünebilen malların oldugunu gostermistir bu yasak bana son 12 saattir.
ulan dünya’ya göktası düşşe; abi dur, bi’ bes dakka daha oturup öyle kacarız, diyebilecek kadar şuursuz insanların bulunduğu bu toplum, bu yasakla birlikte bir anda özgürlük savaşcısı oluverdi ya, daha da bi’sey demem ben.
independence
ba$tan sona hatali bir yasaktir.

ne lan, yumurtada da fazla kollestrol varmi$, kalp sagligi rahatsiz olanlar icin ciddi risk iceriyormu$, yasaklayacak misiniz onu da?

ya alkol?

kapali mekanlarda anason kokusu cikmasin diye rakiyi da yasaklasaniza? acik mekanlarda icmek daha i$imize gelir bizim, oh pufur pufur.

hani dersin ki kapali mekanlarda sigarali ve sigarasiz bolumler yapacagiz, sigarasiz bolumlerde sigara icenlerin agzinin ortasina sicacagiz, derim ki tamam, haklisiniz. lan barda sigara icmeyi nasil yasaklarsin sen ya? ocakba$inda sigara icmeyi hangi akla hizmeten yasaklayabilirsin?

ulan bu yasakci zihniyetin.. hey allahim.

yasaklama karde$im, genc ya$tan insanlara sigaranin zararlarini anlat, ogret. birak insanlar kendi iradeleri ile icmesinler, sen kimsin ki seni iradesi ile secen insanlarin iradelerine yasak koymaya cali$abiliyorsun? bu yasagin uygulanabilirligi nedir allaha$kina? kim kimi men edebilecek bir kadeh rakinin yaninda sigara icmesini?

diyelim ki ben her zaman gittigim bir bara ya da restauranta gittim ve fix menum olan raki ile $algami soyledim. yanina da bir kebap salata $u bu istedim ve kalktim sigarami yaktim. masanin hesabi kafadan 300 lira. adam 300 lirayi tepip ve her zamanki mu$terisini yitirmeyi goze alip "indy bey, kusura bakmayin ama artik sigara iciremiyoruz" mu diyecek?

bo$versene sen.

ikinci tekil $ahislarin sagligina zarar te$kil etmedigim surece kimse benim kendimi zehirleme hakkimi elimden alamaz, almamali. malin onde bayrak ta$iyaniyim ve kendimi zehirleyesim var lan, kime ne. sigara icilmesi serbest bolgelerinde iciyorum ben sigarami kapali alanlarda. sen insanlarda bu zihniyeti yarat, kimse kimseden rahatsiz olmaz.

ben bu yasaga hicbir $ekilde uymayacagimi ve gereken her turlu para cezasini da odeyecegimi aha buradan alenen if$a ediyorum.
independence
cok ihtimal vermiyordum ama ciddiye almi$ halkimiz bunu lan? takside ictirtmedi adam be. eskiden taksiye bindigin zaman adam "abi istersen viski ic istersen nargile ic, gidecegin yere kadar bu arac senin" derdi, bugun ise direk $unu soyledi;

+ icemezsiniz beyefendi.

tutumu begendim esasen, ben icmeden olmem yarim saatlik yolda da, e sen ne yapacaksin canim taksicim benim diyecektim, daha fazla kostek olmak istemedim adama.

ailemi yemege cikartasim gelmi$ti bugun, sirf acik havada yemek zorunlulugumuz oldugu icin galata koprusu altindaki balikcilara gitmek zorunda kaldik ki baliktan hic hazetmem. sirf sigara yasagi yuzunden ak$am yemeginde sadece midye tava ile kalamar yedim lan!

hayir onlari da severim kesinlikle, ama ana yemek yerine gecmez ki o deniz $eyleri. sigara sebepli aclik benimkisi rabbim affetsin.
sicaksutorbasi
barların bo$almasina neden olmu$tur!millet kaldirimlarda oturuyor.eeee $imdi iyi güzel kapi önünde takil.ki$in ne bok yicez be?

i$in $aka kısmı bi yana birakalim.aydin,mugla,antalya gibi bir çok ilimiz var geçimini turizmden sağlayan.
tatil nedir?rahatlamak,özgür olmaktır.hele birde yabanci kültürlü adama,tamami ile rahat olmaktir.eğlencedir,bardır,diskodur.
haa diceksinizki kültüre geliyorlar.bok geliyorlar.gelen turistin en fazla %10 u kültüre geliyor.gerisi eğlenceye.
eee sen böyle bi yerde nasıl yasaklıyorsun arkada$ım sigarayı?
çok yüksek kapasitelisinde,gelmezlerse gelmesin mi diyorsun?

en nihayetinde saçma bi yasak.
independence
oyle salakca bir $ey olmu$ ki bu yasak, dun ilk defa bendeki etkilerini en $iddetli bicimde hissettim.

tum taksimde masalari di$arida olan mekanlarda igne atsan yere du$mezken, ikinci ya da ucuncu katlarda olan kapali mekanlarda mekan sahibi ve garsonlardan ba$ka kimse yoktu, hem de cumartesi gecesi. disarida oturabilecek yer bulmak icin bacaklarimiza kara sular indi, lanet ettik resmen. hatta kimileri(bitterend) sigara icilecek yer bulamamazliktan taksim meydaninda bir ko$eye oturup sigarasi ile birasini cadde uzerinde icti. o derece.
set me free
tamam sigara zararlı ama asgari ücret ile ev geçindirmeye çalışmak daha zararlı. çocuğunu okutmak için dersane parası bulmak daha zararlı.
işsizlik, hastane kapılarında telef olmak daha zararlı. insan gibi yaşayamamak daha zararlı. madem sigarayı yasakladınız, bunları da yasaklasanıza !
kertenkeleninkertmeyenkelesi
bir maymuna daktilo verildiğinde maymun salak salak tuşlara vurarak manasız seyler yazıcak hatta maymunun ve daktilonun sayisini sonsuza cikarirsak boyle salak salak vuran maymunlarin arasindan birisi shakespearein eserlerinden birini yazıcaktır misal..(shakespearenin tüm eserleri, tüm dünya eserleri, bunların her dilde çevrisi..) ama ne gerek vardır?? ki zaten sonsuz tanesi de bi araya toplanamıcak hep bi tanesi eksik kalıcaktır; yani bi yerde bozuk saate kanaat etmek lazım gelir; zira 2/24ün boku mu çıkmıştır tırnak içinde?? ama şu sigara yasağını (ya da kapalı alan her ne boksa) getiren zihniyet için bu 1/12 malumunuz ütopik bi oran olduğundan çok da fazla itibar edilmemelidir kanımca..bi bozuk saat kadar olamayan, siktiri boktan bir yönetimin maymunu olduk adeta; buna sebeb olan gelişmemiş zihniyetlere de beddua emekten bıkmış bulunmaktayım zira çok sevmesem de oraya buraya "akasım??" geldiğinde -akmak=titremekten ziyade ritmik sarsıntılara maruz kalmak- düşüncesinin bende yarattığı bu eylemsizlik hep bu gerizekalıların yüzünden..hep!! evet!! şimdi lütfen ananı da alıp gider misin?? kapalı sensin alanı da yasağı da sana girsin!! tanrı bizi anlamsız çoğunluklardan korusun, kollasın amen..75877980989 kere amen..
ata the wise
son zamanlarda radyolarda dönen reklamları tam dayaklık. bakınız efenim ne diyorlar:
-her yıl sigara içmediği halde işyerinde sigara yüzünden ölenlerin sayısı xxx. işinizle sağlığınız arasında seçim yapmak zorunda kalmayın.
(bkz: eşeğin amına su kaçırmak)
o-ha sözlük mantığa gel. tamam sigara içmezsin, senin bulunduğun ortamda da içilmesi rahatsız eder anlıyorum. fakat reklamın mantığını anlayamıyorum. sigara içenler de demez mi: ’her yıl trafik kazalarında, araç kullanmadığı halde ölenlerin sayısı xxx. yolumuz ve sağlığımız arasında tercih yapmak zorunda kalmamalıyız. araç kullanımı yasaklansın.’?

aptal gibi yüzüme bakıp durma sözlük! mantık aynı mantık, buyur.
independence
cok gerizekalica bir yasak.

her $eyden once uygulanmiyor ki lan? zabitanin polisin cebini bolla$tirmaktan ba$ka faydasi ne? git bak taksi’e kadikoy’e, bak bakalim kac mekan bu yasaga uyuyor?

polis geliyor aliyor avantasini, zabita geliyor aliyor avantasini, sonra ismi sigara yasagi oluyor.

sigid lan?

devlet memurunu ru$vet almaya bu kadar iten, bu kadar ali$tiran bir ba$ka iktidar daha gelmemi$tir bu ulkenin ba$ina yemin ederim.
benduruyorumsebagitti
şu da ilginç bir durum: polisin, bildiğimiz polis araçlarıyla değil akrep adı verilen zırhlı araçlarla nadiren geçtiği, özel günlerde ortalıkta gözükmediği, duvarlarında bin türlü terör örgütü/lider/militanlarını öven yazıların bulunduğu gazi mahallesi’nde de sigara yasağı büyük ölçüde uygulanıyor.
heyooo, kanserden ölmiycez!..
-gdo, nişasta bazlı şeker, falan filan?..
+bi dur lan!
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol