türkiyede amerikan futbolu

be perfect
ülkemizde amerikan futbolu ilk defa 1987 yılında boğaziçi üniversitesi’nde öğrenciler arasında oynandı. ama o zamanlar bu spora ilgi olmaması nedeniyle tafl -türkiye amerikan futbolu ligi- ancak 2005 yılında kuruldu.iki türk takımı arasındaki ilk resmi maç, 1993 yılında boğaziçi üniversitesi spor bayramı’nda "bogaziçi elephants" ile "istanbul pistoflar" arasında yapıldı. daha sonra "elephants" adını "sultans" olarak değiştirdi.


daha sonra ki yıllarda izleyen yıllarda hacettepe üniversitesi, itü, marmara üniversitesi, odtü, ankara üniversitesi, gazi üniversitesi, ege üniversitesi ve daha birçok üniversite amerikan futbolu takımı kurdular.geçtiğimiz yıllarda bu takımlar arasında bir çok turnuva yapıldı ve bu turnuvaların hepsi amerikan futbolunun temel gereksinimleri olan ekipmanlardan yoksun olarak oynandı.


2001 yılından sonra takımlar ekipman almaya başladı ve böylece amerikan futbolu daha profesyonel bir yapı içine girdi. "bilkent judges" takımından sonra bütün üniversiteler koruma ekipmanlarıyla oynamaya başladılar.ilk ekipmanlı karşılaşma "sultans" ve "judges" arasında 2001 yılı sonunda ankara’da oynandı ve sultans’ın 34-0 lık galibiyetiyle sonuçlandı.
2002 ve 2003 yılında resmi olmayan üniversiteler arası ligler düzenlendi. 2004 yılında lig doğu ve batı olarak ikiye ayrıldı. 2005 yılı itibariyle amerikan futbolu, türkiye beysbol federasyonu altına girerek resmi bir kimlik kazanmış oldu.bunun neticesi olarak 2005-2006 sezonu spor kulübü olan takımların mücadele edeceği bir lig kuruldu.


ilk kulüpleşen takım ise "sultans" oldu.2006 yılı başında amerikan futbolu sporunun bağlı olduğu federasyon önce ismini "türkiye amerikan futbolu ve beyzbol federasyonu" olarak değiştirdi ardından da yapılan genel kurulla özerk bir yapıya kavuşmuştu.


2005-2006 sezonuda tafl de "sultans" finalde ege üniversitesi’nin takımı "dolphins" i yenerek tafl ilk şampiyonu oldu.
kaynak:nfltr.com
edit:takımlara dolphins,judges gibi ingilizce isimler verilmesinin nedeni ülkemizde hali hazırda bir lig olmadığı için yabancı liglere katılmak yada yabancı takımlarla oynarken kolaylık olacagının dusunulmesi.dunyada da ornekleri vardır.orn:amsterdam admirals,berlin thunder...
valin
futbol ingilterede doğmuştur izmirdeki ingiliz ailelerin oynamaya başlamasıyla yayılmıştır türkiye cumhuriyeti henüz kurulmadan bu oyun oynanmaya başlanmıştır yani memleketten önce girmiştir içimize tüm dünyada olduğu gibi burda da benimsenmiştir, evrensel bir oyundur.voleybol basketbol vb. sporlarda hiç bir ülkenin ata sporu değildir ve bu oyunlar da evrenseldir.dünyada uluslararası yağlı güreş federasyonu yoktur dünyada uluslararası amerikan futbolu federasyonu da yoktur.yani bu iki spor da her iki ülkenin kendi sporudur.başka bir memleket tarafından icra edilmek istenmesi o sporu isteyen memleket insanlarının o spora özenmesiyle olur ve türkiye de amerikan futbolu oynamak isteyen yani o spora özenen gençler takım kurup oynamaya başlamışlardır.ve bu konudan çıkan tartışmada tartışıldığı gibi bu sporun ülkemizde oynanması bir amerikan özentiliğidir.

edit: uluslararası amerikan futbolu federasyonu varmış. o zaman dünya amerikan özentisiymiş.
be perfect
ülkemizde bir grup üniversite öğrencisinin cabasıyla bugunlere kadar gelmiş bir spor nasıl olurda bizleri amerikanlıstırır?basketbol ulkemizde saygın bir spordur peki sporun yaratıcısı kimdir?amerikalı bir spor oğretmeni!nba ulkemizde ulusal ligimizden bile cok seyirci cekmektedir!bugun rock muzik,rap muzik coca-cola hatta mcdonalds gbi olgular bile bizi amerikanlastırıyorlar eywah nidaları attırmazken bize,bir grup iyi niyetli aklında diğer universitelerden arkadaslarıyla spor yapıp mucadele etmek dısında hiçbirsey olmayan insanların yaptığı gelişme içinde olan bir spor bunu yaptırabiliyor!tek istediğimiz bukadar cok sewdiğimiz sporumuzu,ulkemizde geniş kitlelere tanıtmak.aklın ve gucun birlestiği bu sporun sadece bir amerikan eglencesi degil bugun olimpik spor haline gelmesi dusunulen bir oyun olduğunu belirtmek.saygılarımla...
fastjunkie
1 2 hafta önce bir antremanda "kafama aldığım kafa" sonucu kafa travması geçirmem suretiyle artık türkiye’de gelişmesine en azından bu dönem için çabalayamayacağım spor.
elma sekeriiii
yahu her oynanan sporturkiye toprakları içerisine dı$ardan gelmi$tir, ve evet evrenseldir!

spor denilen hadise zaten $udur, birileri oynar digerleri de sever alır getirir ülkesine o da oynar, digeri görür ve aynı process onda da gecerlidir.
böyle böyle evrensel olunur yani!

sen o oyunu oynamasan digeri oynamasa lokal olarak ata sporu denilen hadiseye dönü$ür, milli spordur denilir. avrupa afrika asya sevmemi$ sporunu almamı$ ülkesine oynamıyor karde$im napıcan $imdi?
futbolu voleybolu basketbolu sevdi oynadı evrensel oldu sen de onlardan biri oldun!
ve sen de eger onlardan biriysen otur da zevk çıkarmaya bak ona buna onun bunun sporu muamelesi yapma.

futbolu da voleybolu da evrenselle$tirme yada, ot gibi ya$a.
fistikli domelyan
bu spora gönül verenler hatta gerektiğinde kolunu bacağını dizini kafasını verenler bu sporu amerikan özentisi olarak değil her spor dalından daha çok mücadeleci olduğu için seviyor sahada yüzde yüzünü vermezsen sonun dayak yemekten ezilmekten başka birşey olmayacaktır

bu insanlar lan beni amerikan özentisi olarak görüyorlar, lan kızlar niye benle ilgilenmiyor filmlerde böyle olmuyordu gibi saçmalıklarla uğraşmaz kafasına takmaz
sahaya çıkar en iyisini oynar gerekirse dayağını yer ama sporunu en kral şekilde yapar

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol