türkiyede amerikan futbolu

be perfect
ülkemizde amerikan futbolu ilk defa 1987 yılında boğaziçi üniversitesi’nde öğrenciler arasında oynandı. ama o zamanlar bu spora ilgi olmaması nedeniyle tafl -türkiye amerikan futbolu ligi- ancak 2005 yılında kuruldu.iki türk takımı arasındaki ilk resmi maç, 1993 yılında boğaziçi üniversitesi spor bayramı’nda "bogaziçi elephants" ile "istanbul pistoflar" arasında yapıldı. daha sonra "elephants" adını "sultans" olarak değiştirdi.


daha sonra ki yıllarda izleyen yıllarda hacettepe üniversitesi, itü, marmara üniversitesi, odtü, ankara üniversitesi, gazi üniversitesi, ege üniversitesi ve daha birçok üniversite amerikan futbolu takımı kurdular.geçtiğimiz yıllarda bu takımlar arasında bir çok turnuva yapıldı ve bu turnuvaların hepsi amerikan futbolunun temel gereksinimleri olan ekipmanlardan yoksun olarak oynandı.


2001 yılından sonra takımlar ekipman almaya başladı ve böylece amerikan futbolu daha profesyonel bir yapı içine girdi. "bilkent judges" takımından sonra bütün üniversiteler koruma ekipmanlarıyla oynamaya başladılar.ilk ekipmanlı karşılaşma "sultans" ve "judges" arasında 2001 yılı sonunda ankara’da oynandı ve sultans’ın 34-0 lık galibiyetiyle sonuçlandı.
2002 ve 2003 yılında resmi olmayan üniversiteler arası ligler düzenlendi. 2004 yılında lig doğu ve batı olarak ikiye ayrıldı. 2005 yılı itibariyle amerikan futbolu, türkiye beysbol federasyonu altına girerek resmi bir kimlik kazanmış oldu.bunun neticesi olarak 2005-2006 sezonu spor kulübü olan takımların mücadele edeceği bir lig kuruldu.


ilk kulüpleşen takım ise "sultans" oldu.2006 yılı başında amerikan futbolu sporunun bağlı olduğu federasyon önce ismini "türkiye amerikan futbolu ve beyzbol federasyonu" olarak değiştirdi ardından da yapılan genel kurulla özerk bir yapıya kavuşmuştu.


2005-2006 sezonuda tafl de "sultans" finalde ege üniversitesi’nin takımı "dolphins" i yenerek tafl ilk şampiyonu oldu.
kaynak:nfltr.com
edit:takımlara dolphins,judges gibi ingilizce isimler verilmesinin nedeni ülkemizde hali hazırda bir lig olmadığı için yabancı liglere katılmak yada yabancı takımlarla oynarken kolaylık olacagının dusunulmesi.dunyada da ornekleri vardır.orn:amsterdam admirals,berlin thunder...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol