türk lirası

yigenji
1 ocak 2009’da tekrar cuzdanlarimizi elegecirecek paramizdir.

yeni tasarimlari 3 ekim’de (dun) turkiye cumhuriyet merkez bankasi tarafindan basina ve kamu oyuna tanitilan paralarimizin arka yuzlerinde eski turk lirasi doneminde degisik zamanlarda uygulanmis (mimar sinan, fatih sultan mehmet) ama uzun zamandir uygulanmayan eski bir uygulama yeniden canlandirilmis ve paralarin arka yuzlerine turk tarihine ismini altin veya gumus harflerle yazdirmis bazi muhteremlerin portreleri resm edilmistir.

http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/detay.aspx?categoryid=9&galleryid=1664&picid=0&dp=1

http://www.ntvmsnbc.com/modules/habervideo/video.asp?catid=40&cbvideo=7542&cbquality=1
with all my love
bankamatigin yanibasinda -ne sebepten bilmiyorum- iken;
bir gencin para yatirmak için çabaladigi, ancak bir türlü basarili olamadigi ve bir amcanin yardim amaçli gelip "evladim kafalarin hepsini ayni yöne getireceksin ki çalissin" demesi üzerine, donup kaldigim ve mustafa kemal atatürk’ün resminin para üzerinde olmasinin, o`nun neden "kafalar" seklinde tanimlamalara sebebiyet vermesini anlamadigim liradir, "türk" lirasi.

elden ele dolastigi için midir bilinmez, bazi insanlarin gözünde hayli basitlesiyor; para da, üzerindeki resmin sahibi olan mustafa kemal atatürk de. zira basitlesmemis olsa "kafa" seklindeki tanimlamalara da mahal verilmemis olurdu. evet.

ve acaba diyorum, acaba? 200 tl lik banknotlarda atatürk resminin olmamasinin altinda yatan sebep; bu ve benzeri olaylarin önüne geçmek için midir? lakin çok geçmeden anliyorum ki; atatürk’e -sanki su an yasamimizi, vatanimizi borçlu oldugumuz o degilmiscesine- "kafa" diyen zihniyet, yunus emre’ ye ne demesin?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol