gerard de nerval

hepimizhiciz
fransız şair ve yazar gerard de nerval, sembolizm (simgecilik) ve sürrealizm’i (gerçeküstücülük) etkilemiş, çağdaş fransız şiirinin hazırlayıcılarından olmuştur.
22 mayıs 1808’de paris’te doğdu, 26 ocak 1855’te aynı kentte öldü. asıl adı gerard de labrunie’dir. annesinin, nerval çok küçük yaşta iken ölmesi ve babasının orduda görevli olması nedeniyle büyükbabasının yanında büyüdü. 1820’de, babasının dönmesi üzerine paris’e gitti ve college de charlemagne’a girdi. o dönemin genç romantiklerinden ve sonradan parnasçı şiir akımının kurucularından theophile gautier ile burada tanıştı. genç yaşta alman romantik edebiyatına ilgi duydu. yirmi yaşında faust’u çevirdi, bu çeviri goethe’nin beğenisini kazandı ve paris’in edebiyat çevrelerine girmesini sağladı. 1830’larda gautier ve petrus borel gibi şairlerin öncülüğündeki genç romantik
şairler çevresine katıldı. büyükbabasından kalan miras sayesinde yurt dışında birçok ülkeyi gezdi. 1836’da tiyatro oyuncusu jenny colon’la tanıştı, âşık oldu. colon bir başkasıyla evlendi ve kısa bir süre sonra da öldü. nerval için bir düş-kişiye dönüşen colon, yapıtlarını önemli ölçüde etkiledi.
1841’den başlayarak ruh sağlığı giderek bozulmaya başladı, birçok kez akıl hastanesinde tedavi gördü. 1842’de mısır, suriye, lübnan ve türkiye’yi kapsayan bir doğu yolculuğuna çıktı. yolculuk dönüşü voyage en orient (doğu ya yolculuk)’i yazdı, bu kitap bir seyahatname olmanın yanı sıra nerval’in ruhsal yolcuğunu ve arayışlarını da yansıtır. yolculuk dönüşü
ruh sağlığı yine bozuldu, 1855’te, akıl hastanesinden çıktıktan bir süre sonra, cesedi, paris’te bir sokak lambası direğinde asılı olarak bulundu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol