faust

carpediem
"goethe yazmış" diyip okunan kitap. ama kitabı layıgıyla anlayabilmek için yunan mitolojisinden haberdar olmak lazım. içerisinde yunan mitolojisine çok fazla yer verilmiş. yunan mitolojisi bilmeyince "ruhlar bir o dagın tepesine bir bu dagın tepesine gidiyor, parti yapıyor. büyüler yapılıyor, mephisto ortalarda dolaşıyor. faust’un ne yaptıgı belli değil zaten, kız peşinde koşturuyor." gibi bir anlam çıkarabiliyor insan.
josef k
faust mitolojik bir efsane olabilr ama bu demek değildir ki goethenin faustunu anlamak için bir mitoloji tarihini gerktirir.tersine faust modern zamanların edebi ve felsefi bir eleştirisidir.pozitivizmin bataklığına düşmüş burjuva gerçekçiliğini,bu totaliter kültürü ancak ve ancak ruhani bir karakterle yıkabilirsiniz:goethenin de yaptığı budur:yerle gök arasındaki bağı koparan burjuva devrimleri maalesef özgürlük yerine modern bir kölelik yaratmıştır.faustun bütün mücadelesi ise bu toplumda özgür olmaya çalışmaktır.bu da ancak ve ancak aşkla mümkün görülmüştür.çünkü aşk da ruhani bir kurtuluştur...
tamu
johann wolfgang von goethe’nin dünya klasikleri arasında gösterilen eseri. bir çok basımı bandrolsüz satılmaktadır.
stella
ilk olarak marlov tarafından ’dr. faustus’ olarak kaleme alınmış eserdir. goethe’nin faust’unun çıkış tarihiyle arasında yaklaşık 400 yıl vardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol