veri madenciliği algoritmalarını kullanarak verileri işleyen yazılımlardır. bu yazılımlardan önemlilerine ve en çok kullanılanlara örnek verecek olursak:
angoss knowledgeseeker
knowledgeseeker, verilerin profilini oluşturabileceğiniz (bilgi keşfi), verileri görselleştirebileceğiniz ve karar ağaçları oluşturabileceğiniz güçlü bir veri madenciliği programıdır. sas, spss, text dosyaları ve odbc veri tabanlarına bağlanarak veri alabilmektedir. daha çok pazarlama (marketing) ve risk analizi için kullanılan bu yazılım, angoss software corporation şirketi tarafından üretilmektedir.
angoss knowledgestudio
knowledgeseeker ile aynı firma tarafından üretilen farklı bir veri madenciliği programıdır. aynı veri kaynaklarına ulaşabilen ve bu veriler üzerinde karar ağacı, doğrusal ve lojistik regresyon, yapay sinir ağı ve demetleme analizi uygulayabilmektedir. angoss programları hakkında detaylı bilgiyehttp://www.angoss.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
arminer (association rule miner)
ücretsiz bir yazılım olan arminer ile veri yığınları içindeki ilişkilerin keşfi yapılabilmektedir. java ile yazılmış olan bu program gnu lisansını kullanmaktadır. sunucu (server) ve kullanıcı (client) üzerinde çalışabilen bu programın 2001 yılında yapılmış olan son sürümleri sun jdk 1.3.1 kullanmaktadır. programla ilgili daha detaylı bilgiyehttp://www.cs.umb.edu/~laur/arminer/ internet adresinden ulaşabilirsiniz.
compumine rule discovery system
compumine rule discovery system ile ögörü metod ve modelleri oluşturmak (sınıflandırma, regresyon, karar ağacı, bağımlılık kuralları kümesi oluşturmak, örnekleme, kayıp gözlem tahmini...), veri hazırlama yöntemleri, model görselleştirmek ve model performansını bulmak gibi bir çok işlevi yapabilen bu yazılım p3 (pay – per – prediction) adı verilen bir lisanslama yöntemi kullanıyor. linux ve windows işletim sistemlerinde çalışabilen bu program için bilgisayarınızda microsoft .net framework 2.0 kurulu olması gerekir. daha detaylı bilgiyehttp://www.compumine.com/web/public/home internet adresinden ulaşabilirsiniz.
eudaptics viscovery
viscovery software gmbh şirketi tarafından üretilen eudaptics viscovery, ticari bir lisansa sahiptir. daha çok müşteri profilini oluşturmak ve tahminsel modeller oluşturmak için kullanılan bu program gerçek zamanlı veriler üzerinde çalışabilmektedir (ivr, pos, web siteleri, veri tabanları...). bu program ile veri görselleştirmek, trend ve kaymaları belirlemek, girdi ve çıktı gruplarını tanımlamak ve davrenışlarını açıklamak, müşterileri hedef kitlelerde gruplandırmak ve daha bular gibi müşteri davranışları ile ilgili birçok uygulamayı uygulayabilirsiniz. daha detaylı bilgiyehttp://www.eudaptics.com adresinden ulaşabilirsiniz.
gene xprog tools
fonksiyon bulma, sınıflandırma, lojistik regresyon, zaman serisi analizi ve mantık sentezi (logic synthesis) uygulamalarını bulabileceğiniz gene xprog tool 4.0 programının dört farklı sürümü var. bunlar basit düzeyden gelişmişe doğru şu şekilde sıralanabilir; standart, gelişmiş (advanced), profesyonel (professional) ve akademik (academic). profesyonel ve ekademik sürümlerin şirket versiyonları da bulunmaktadır. gene xprog tools 4.0 hakkında detaylı bilgiyihttp://www.gepsoft.com/ adresinde bulabilirsiniz.
ghost miner
fujitsu tarafından üretilen ghost miner programı alışılagelmiş kutuçizim (spreadsheets) veritabanları dışındaki biçimlerde de çalışabilir (ascii text dosyaları, excel dosyaları, odbc veritabanları, ole db veritabanları gibi); bu veritabanlarında veri hazırlama, veri seçimi, k en yakın komşuluk, çoklu modelleme ve model geçerliliği gibi uygulamaları çalıştırabilir. daha çok müşteri segmentasyonu,müşteri profilinin oluşturulması, terk eden müşterilerin tanımlanması, müşteri kayıplarının anlaşılması, karşılıklı satış (cross-selling) fırsatlarının belirlenmesi, kredi scorlaması, hileli davranış ya da raporların tahmini ve iş alımındaki en iyi adayı seçme gibi konularda kullanılan ghost miner ticari bir sertifikaya sahip. daha detaylı bilgiyehttp://www.fqs.pl/business_intelligence/ghostminer adresinden ulaşabilirsiniz.
tinerius
yapay sinir ağı, destek vektör makineleri, karar ağacı, lojistik regresyon, regresyon ve 3 boyutlu gösterim gibi birçok uygulamayı içeren tinerius; elektrik yüklenmesi, müşteri tepkileri modellemesi ve kredi riski skor kartı oluşturma gibi işlemler için idealdir. üniversite personeli ve öğrenciler için ücretsiz olan tinerius’un 7 günlük deneme sürümü de bulunmaktadır. ücretsiz versiyonuna ulaşabilmek için üniversiteden alınmış bir e-posta adresinin olması gerekiyor. tiberius data mining şirketi tarafından yapılan tinerius’un son versiyonu olan 5.3.7 versiyonu 3 aralık 2007 tarihinde piyasaya sunulmuştur. daha detaylı bilgiyehttp://www.tiberius.biz/ adresinden ulaşabilirsiniz.
weka
makine öğrenme algoritması (machine learning algorithms) kullanan weka ile veri ön hazırlığı, sınıflandırma, regresyon, demetleme, ilişki kuralları bulma ve veri görselleştirme uygulamalarını yapabilirsiniz. java ile yazılmış olan açık kaynak kodlu weka’da kendi yazmış olduğunuz java kodlarını da çalıştırabilirsiniz. weka 3.4.x versiyonlarını çalıştırabilmek için bilgisayarınızda java 1.4 (ya da üstü) bulunması gerekir; 3.5.3 versiyonu için java 5.0 gerekmektedir. detaylı bilgiyehttp://www.cs.waikato.ac.nz/ml/weka/ adresinden ulaşabilirsiniz.
yale
yale; excel, spss, oracle, mysql, postgresql, microsoft sql server, sybase ve text dosyalarından veri okuyarak; bu veriler üzerinde destek vektör makineleri (svm, libsvm, smo, mysvm...), k en yakın komşuluk, karar ağacı (id3, c4.5, part, prism, ripper...), bayesçi öğrenme (naive bayes, bayes net, aqde...), lojistik regresyon, ilişki kuralları keşfi (apriori, tertius...) ve demetleme analizi gibi birçok analiz algoritmasını uygulayabilen açık kaynak kodlu bir programdır. java ile yazılmış olan bu program açık kaynak kodlu en iyi veri madenciliği programıdır. programın kedisine ve daha detaylı bilgiyehttp://rapid-i.com/component/option,com_frontpage/itemid,1/lang,en/ adresinden ulaşabilirsiniz.
dmax chemistry assistant
kimyasal veriler üzerinde, yeni ilaçların keşfi için kullanılan dmax chemistry assistant programı, microsoft windows 2000, windows xp, suse linux professional 9.x, 10.x, enterprise server 9 ve red hat enterpeise linux 4.4 işletim sistemlerinde çalışabilmektedir. ticari lisansa sahip olan dmax chemistry assistant java tabanlı olup, 2007 aralık ayındaki fiyatı 2850€’dur. detaylı bilgiyehttp://www.pharmadm.com/dmaxchemistryassistant.asp adresinden ulaşabilirsiniz.
spss clementine
spss şirketi tarafından üretilen clementine; odbc veri tabanlarına, text, spss, sas, excel ve dimensions dosyalarına bağlanarak verileri okuyabilen; birçok veri görselleştirme ve veri ön hazırlığı teknikleri kullanabilen; yapay sinir ağı, karar ağacı, birliktelik analizi, doğrusal ve lojistik regresyon ve faktör analizi modellerini oluşturabilen; ticari lisanslı bir yazılımlıdır. detaylı bilgiyehttp://www.spss.com/clementine/ adresinden ulaşabilirsiniz.
sap bw
sap programı altında çalışan sap bw ile karar ağacı, demetleme, ilişki analizi, skorlama ve ağırlıklı skor tabloları yapmak mümkün. sap’nin alt ürünü olması sebebiyle sadece veri madenciliği için kullanılamayacak bir yazılımdır.
yukarda açıklamaları bulunan programların dışında daha birçok veri madenciliği yazılımı bulunmaktadır. hakkında yeteri kadar detay bulamadığım için detayları yazmadığım bazı programların adları da aşağıdaki gibidir:
mdr:http://www.epistasis.org/mdr.html
rap analyst:http://www.raptorinternational.com
viscovery somine:http://www.somine.info
sas enterprise miner:http://www.sas.com/technologies/analytics/datamining/miner/index.html
db2 intelligent miner:http://www-306.ibm.com/software/data/iminer/
kdnugget:http://www.kdnuggets.com/index.html
insightful miner:http://www.insightful.com/products/iminer/default.asp
xlminer:http://www.xlminer.net/
oracle data mining:http://www.oracle.com/technology/products/bi/odm/index.html
bu programların dışında matlab programında çalışacak biçimde yazılmış özel kodlarla matlab programı da bir veri madenciliği programı gibi kullanılabilir.
veri madenciligi yazılimları
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?