siyasi simge olarak türban takmak suç mu

0 /
angelus
vecizeleri ile ünlü başbakanımızın! türkiye sınırları dışarısında, ispanya da yapılan bir toplantıda sorduğu soru olmuştur. bu bir "itiraf"mıdır, gaf mıdır? bilmiyorum, bilmek dahi istemiyorum. ama lanet olası zihnimden de geçmiyor değil daha düne kadar üniversite öğrencilerine dahi türban yerine peruk takmalarını da öneren aynı kişi değilmiydi, bugün ne oldu da zihniyet ters döndü, yoksa baştan beri böyleydi de ilgili kişiler bu tip açıklamalar için "şartların olgunlaşması"nı mı beklediler, çoğunluğun gücünü mü hissettiler. ben bunları merak ediyorum, lakin ne gelirse de meraktan geldiğini biliyorum.

ps: başlığın amacı soru sormak-cevap almak kombinasyonu değildir.

ps +: (bkz: soru basligina cevap iceren entry girmek)
igor
once yeterli sayida milletvekili ile meclise girmek icin secime gidilir , ardindan cumhurbaskanligi icin turlu olaylar doner ama genede cumhurbaskani kendi partinden bir adayi sectirirsin, turkiye de cokca elestirilsede buyuk bir kesim tarafindan kale olarak adlandirilan yok un basina kendi yandaslarindan birini getirirsin..ardindan uygun zamani bekleyip ozellikle yurt disinda turban ile ilgili aciklamada bulunursun ki ozgurluk ve demokrasi adi altinda avrupa ulkelerinden de destegi arkana alarak ulkene donersin.biz de tum bu olup bitenleri izleriz. ulkede siyasetin onu o kadar tikanmistir ki ne muhalefet ne baska birsey bir engel koyulamiyor..korkum demokrasi ve cumhuriyetten yanadir.
greyfurt
15 ocak 2008 tarihli hürriyet’in haberi:

erdoğan, dün düzenlenen basın toplantısında "türkiye’de ilerici bir islam devleti olamaz mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"bu soru, batının ne yazık ki bizi anlamadığını gösteriyor. her şeyden önce islamcı ifadesini anlamak mümkün değil. biz din kökenli bir parti değiliz. benim partimin içerisinde başörtülüler varsa diğer siyasi partilerde de başörtülü insanlar var." başbakan erdoğan, üniversitelerdeki türban yasağı konusunda da değerlendirmelerde bulundu. erdoğan, türkiye’de başını örtenlere, "başörtüsünü siyasi simge olarak kullanıyorsun" şeklinde baskılar yapıldığını söyleyerek, şöyle konuştu: "velev ki, bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. bir siyasi simge olarak takmayı suç kabul edebilir misiniz? simgelere, sembollere bir yasak getirebilir misiniz? özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? buradaki dert başka aslında. biz bunu çok iyi biliyoruz. bunu maalesef takdirde zorlanıyoruz. ama halkının yüzde 99’u müslüman bir ülkede bunlar yaşanıyor. bunu en yakın zamanda çözeceğiz. kanunda zaten çözülmüştü. anayasa mahkemesi’nin bir yorumuyla bu iş engellenmişti. şu anda anayasa içerisinde çözümü arzumuzdur, öyle çözelim ki, herhangi bir gerginliğe de zemin hazırlamasın. onun için bunun zeminini de geniş tutuyoruz. demokrasilerde çare tükenmez diyoruz."

-----------------
her zaman ki gibi birileri gene bir şeyleri cımbızlamış. heveslerini de kırmak istemiyorum. oyalansın işte çocuklar.

kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8027635.asp?m=1

not: konuşmanın bir sadece cümlesini alıp yorumlayan basınımıza da buradan sevgilerimi yolluyorum. konuşmanın bu kısmını bulabilmek için bile en az 10 dk uğraştım.
thufir
"eğer simgesi olduğu siyasi düşünce, anayasa’nın 2. maddesinde yer alan türkiye cumhuriyeti’nin laik bir devlet olduğu ifadesine karşı bir düşünceyse, suçtur" şeklinde yanıtlanabilecek soru.
imphotep
eskilerin bir lafı vardır..
"bir deli bir kuyuya bir taş atar,yüz akıllı çıkartmak için uğraşır"
sebebi ve sonucu ortada olan oyunları sadece çocuklar oynar sanardı eskiden herkes.mesela saklambaçta herkes mutlaka sobelenirdi yada yapbozu her yaptığınızda karşınıza aynı resim çıkardı..
şu anda ve geçmişte türkiye üzerinde oynanan oyunlar hep aynıydı sabepleri de sonuçlarıda..
içimizden olmayan "bazı" insanlar bu ülkenin gündeminin ne olması gerektiğine karar vermek istiyor,ve zaten senelerdir başarıyor.güzel ülkemin vatandaşlarıda ne yapsın,bazen tv programları,bazen sağ sol davası,bazen türban bazen hizbullah bazen anarşi.. hep oyalanmaları istenen konuyla oyalanup duruyorlar..
kendimizi bulamayalım,iki adım öteye gidemeyelim, pasifleşelim diye bunlar önümüze ısıtılıp ısıtılıp geliyor.. bizde yiyoruz.
afiyet olsun güzel ülkem.
zifir
en halisinden bir itiraf içeren, biz bu türbanı siyasete alet edip oy toplamaya çalışıyoruz tema sı içeren bir cümle. bu cümlenin ispanya’da kurulması da ayrı bir tuhaflık. rahmetli özal da böyle önemli bir çıkış yapacapı zaman yurdışına çıkarmış
salome
basbakanin agzindan cikmistir e elbette klisetipleri oradan, buradan uyarmistir. her kafadan bir ses cikartmistir. en cok da "agnostik" konsepte pabuc birakmistir.
john maynard keynes
bu sorudan sonra isin garip tarafi herkesin garip bir ruh haline burunmesidir.adam dini bir simge diyor,hayır siyasi diyorlar,tamam siyasi bir simge diyor,hayir dini bir simge dini istismar etmeyin diyorlar.farz edelim turban dini duygulari istismar ederek rant sagliyor kimi zumrelere peki bu suc mudur? hayir degildir,sosyalizm insanlarin manevi duygularini somuruyor diye suc mu olacak bu durumda.insanlar istedikleri seylere inanabilir,istedikleri sembolleri genel ahlaka aykiri olmayacak sekilde kullanabilir istedikleri sekilde de duygu somurusu yapabilir.almanya’da hristiyan demokratlar basa geldiginde nasil ki orada laiklik hatta sekulerlik elden gitmiyordur,turkiye’de de gitmez kimse de laiklik diyerek cumhuriyetcilerin duygularini istismar etmesin.
independence
ani bir kararsizlikla ve ne diyecegini $a$irmi$ bir halde gaflet ve delalet icerisinde sorulan bir soru degildir bu.zira bir ulkeyi yonetmekle mukellef kimselerin bu tur hata yapabilme opsiyonlari, luksleri yoktur.bu soru tamamen kimi du$uncelere toplumu ali$tirma cali$malarinin start aldiginin gostergesidir."siyasi simge olarak turban takmak suc mu?" sorusunu soran bir yoneticinin upgrade edilmi$ sorusu "lise ve dengi okullarda mescid olsa, ogrenciler namaz saatlerinde namazlarini buralarda ifa etseler, bunun kime ne zarari olur? cocuklarimiza dinlerini ogretmek suc mu? $eklinde olacaktir.

ke$ke bu zihniyeti yoketmek, sozlukten bir entryi yoketmek kadar kolay olsaydi.

delete from [t.c].[t.b.m.m.].[hukumet] where yobaz=’akp

response.write "laik bir cumhuriyet"
abraxas
- husnu abi, selam nasilsin?
+ iyidir hacim, senden?
- pek iyi degil be husnu abi.. duydun mu seriatci adam, turban takmak siyasi simge olsa bile suc mu demis?
+ e ne var bunda? suc mu?
- degil mi?
+ yavrum benim, kadin turban takinca sen niye boyle hep viyakliyosun ki?..cok mu merak ediyosun icindekini baska bi derdin mi var? cumhuriyet elden gidicek diye mi korkuyosun yoksa? seriat getirmek mi zannediyosun dertleri onlarin? hem o turban takan insanlarla ayni topragin cocuklari oldugunun farkindasin di mi? ayni oksijeni tuketiyosunuz falan hani. sen simdi onlara boyle art niyetliler soyle art niyetliler desen, ornek ver desem, mini etek giyiyolar mi diceksin yoksa? cok yuzeyselsin de itiraf mi edemiyosun? peki inanci geregi takan insanlari kafasinda bilimum sapkayla okula alinca, onlara sevgi asiliyosun sen di mi?.. her sabah basinda turbaniyla okulun kapisina kadar gelip ya sapka takiyo, ya da peruk.. cok zekisin sen di mi?.. bu sekilde kurtar cumhuriyeti, o kiz da her sapka taktiginda kinlensin sana, sonra birlik beraberlik palavralari at. aferin. ha bu sirada o seriatci dedigin iktidar mali gotursun, ailesi zenginlessin, siyaseti biraktiginda olumune kadar yeticek servet yapsin sulalesine, her turlu dolap cevrilsin.neyle yapiyo biliyosun di mi? su az once aldigin kazaktan cikan kdv var goruyosun di mi? aferin. ama sen hala turbanla ugras sukru ama, gercek soyluyorum bak, ustunde che tisortun var bugun, yarin da anarsi tisortun vardi onu giyersin, turbani siyasi simge olarak kullaniyolar de, cok samimi gorunuyosun. optum seni sukru, kendine cok iyi bak.
- peki abi.
benduruyorumsebagitti
at gözlüğü serbest, başörtüsü yasak!

türban lafını da bugün pek seveni olmayan bir netekim çıkarmıştır piyasaya, şeker bayramı gibi. önce kavramları değiştir, içini boşalt, sonra da birbirine vur. hangisi kırılırsa kırılsın, sen karlısın.

top sakal, küpe neyin simgesi? mini etek, kot pantolon, renk renk boyanmış saçlar...? bunlara karşı çıkmak değil amaç yanlış anlaşılmasın. benim yaşam tarzım iyi, seninki kaka mantıksızlığından ne zaman uyanacak insanlar?
yok, artık eminim bazıları hiç uyanmayacak. iyi uykular...

gefgez
allah ın emri arap bezi giymek, yahudi basması takmak değildir. göründüğü gibi olmak ya da olduğu gibi görünmektir. türban denen kadın özgürlüğünü kısıtlayıcı ithal nesneden kurtulunmalıdır. hangi türki cumhuriyete gidip baksanız böyle bir şey göremezsiniz. çünkü gerçek türk kadını bu arap bezini-yahudi basmasını takmaz. araplaşmış-bedevileşmiş-afyonlanmış, kendi öz türk kültürünün bile farkında olmayanların bunu siyasi ve ticari alanda bir silah olarak kullanması ise utanılır bir durumdur. ümmetçilik denen virüsün siyasal alanda nasıl ilerlediğini görmek için türban örneği yeterlidir.

evrendeki en mutevazi insanim
hem bir itiraf hem de çok yerinde bir sorudur.
tabiki siyasi görüş belirtmek bir suç değildir fakat din ile sarmaş dolaş olan ve fırsat bulduğunda ötekini yok edecek olan bir ideolojinin savunulmasına demokrasi de izin verilemez. demokrasi kendini korumak zorundadır.
angeliq

"her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz."
mustafa kemal atatürk
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol