yazı dili ve konuşma dili arasındaki fark

igor
konusma diline ozetle sesli dusunme denildigi gibi, dilin sesli anlatim bicimine konusma dili denir. yazi dili ise;konusmanin maddesel kaliplara, belirli bir gramer yapisina dokulmus halidir.

ornekleme yaparsak yazili olarak cunku yazilir, cunki okunur.

ayrica yanlis bir entry olarak orneklemek gerekirse;

#743274



instrument
ingilizce öğrenmeye başlarken mutlaka şunu duyarız; "ingilizce yazıldığı gibi okunan bir dil değil." e adamların kendi dillerine göre harfleri de o şekilde. yani kendilerine göre ingilizce yazıldığı gibi okunan bir dil. ama bizde durum biraz farklı. artık şunun da bilincine varmamız gerekiyor; "türkçe yazıldığı gibi okunmayan bir dil."

halbuki türkçe bizim harflerimize ve yazımımıza göre yazıldığı gibi okunması, konuşulması gereken bir dil. örnek vereyim;

yapmıyorlar yazılır--- yapmıyolar okunur.
burda türkçe’ye sonradan eklenmiş olan bir ünsüz düşmesi yaşanmaktadır. bu düşen ünsüz r harfidir. sürekli övünerek istanbul türkçesi kullandıklarını söyleyen insanların pek azı türkçeyi yazıldığı gibi ünlülerini ünsüzlerini düşürmeden konuşur. geri kalanların hepsi yukarıdaki örnekte olduğu gibi konuşurlar.

bunun gibi örnekleri çoğaltmak isterdim fakat bu entrynin tamamen yazım yanlışlarıyla dolu bir entry haline gelmesini istemiyorum.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol