söz kesmek

imgoindeeperunderground
iki kisinin birbirine soz vermesi, ileride evlenecekleri seklinde anlasilan eylem. yuzuk takilir, kurdele kesilir, kiz verildi manasindadir, taraflar gayri resmi olarak durumu kabul etmistir.
pixie
iki dakikada bir araya girip, konusan kisinin lafini zart diye yarida bolmek.
"sozunuzu balla kestim" gelir arkasindan.
pipisik
amasya’dan:

kız evinin davetinden sonra, erkek tarafı aile büyükleri, bir araya gelerek kız evine giderler. bu toplantıda gelin ve damada ‘söz yüzükleri’ takılır. nişan, düğün tarihleri, kız evinin istekleri konuşulur ve karara bağlanır. söz kesildikten sonra, gelin ve damat adayı tarafından orada bulunanların elleri öpülür, dualar okunur. bütün işlerin tatlılıkla gitmesi için şerbet içilir veya lokum yenir.
pipisik
antalya’dan:

kız tarafı "evet" derse, her iki ailenin akrabaları ve dostları toplanarak "söz kesimi" veya "şerbet içme" denilen tören yapılırdı. söz kesimi sırasında "bundan sonra tatlı yiyelim, tatlı konuşalım."diyerek lokum gibi tatlı şeyler yenir ve şerbetler içilirdi. merasime katılan oğlan tarafı erkeklere işlemeli güzel birer mendil hediye ederdi.

söz kesiminden sonraki günlerde, her iki aile kız tarafının vereceği çeyizler ve oğlan evi tarafından verilecek "takı" (ağırlık) konularını görüşmek üzere tekrar bir araya gelirlerdi. kız evi isteklerini söyler. üç aşağı, beş yukarı anlaşılırdı.

çeyiz masrafları kız evine ait olmasına rağmen, günümüzde buzdolabı televizyon, yatak odası takımı vb. eşyaların oğlan evi tarafından veya ortak alım yönüne gidilmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol