populizmin kişi başına düşen milli gelire etkisi

ederleziavela
bireysel olarak ele aldığımızda değme iktisadi teorilere kök söktürebilecek akım.

en basit tanımı ile ekonomiyi ev yönetimi olarak nitelendirebiliriz.ekonomi’de amaç, münferit ve mütemadi toplulukların, yaşam standarlarını maksimum düzeye ulaştırmak için kıt kaynaklardan en yüksek verimi sistematik olarak elde etmektir.

iktisadi olarak düşündüğümüzde, bir metanın ederi talep ile ilgilidir.

meta = talep
talep = eder
eder = kazanç

bir ürününü değerli yapan kalitesi değil ürün için uygulanan reklam ve bu reklamın ulaştıgı kitlenin ürünü benmsemesi, kısaca tüketicinin bilinç altına yerleşmesidir.

olur mu? bir ürünü değerli yapan kalitesidir dediğinizi duyar gibiyim.lakin orta kaliteli ya da kalitesiz bir üründen kazanç elde etmek için gerekli yegane unsur pazarlama ve tanıtımdır.

misal bu durumu bir örnekle açıklayabiliriz.

manken/model kalıbını elel alırsak, türkiye’de mankenlik yapan hatun kişileri düşünün ya da erkekleri, zira cinsiyet ayrımcılığı yapmayalım.

bir mankenin görevi, tüketicilere sunulacak ürünleri yayın organları ile halka tanıtmaktır.ortalama bir manken, defile ya da tanıtım başına 1 ile 3 ytl arası kazanç elde eder.ve fakat burada bahsettiğimiz populızm devreye girerse, bu tutar 3 ile 5 ytl arası ya da ne bileyim 5 ile 7 ytl arası değişkenlik sergileyebilir.

defile başına 2 ytl kazanan bir bayan mankenle, 5 ytl kazanan bir bayan mankenin arasındaki tek fark populerlik faktorudur.zira ıkısınde de birer kuku, 2 adet meme var.yüzün ya da güzelliğin çok önemi yok.önemli olan, ürünü sunacak bireyin isminin ulaştığı kitle sayısıdır.

bu sebepten mütevellit, bu mesleği icra eden insanlar sürekli gündemde kalmak zorundadırlar.günümüz türkiye’sinde de, bu ancak sansasyon ile gerçekleştirilebilir.

misal, mankenliği dahi vücudumuz el verdiğince kısıtlı bir süre yapabiliriz.bu sürec içerisinde metayı, yani ismimizi ya da bedenimizi mümkün mertebe gündemde tutmalıyız.hani ekonominin tanımında ne demiştik ?

kıt kaynaklardan en yüksek verimi sistematik olarak elde etmek

evet bu sürecten sorna yapılması gereken tek şey, populizmi kullanarak kıt kaynaktan mumkun mertebe faydalanmaktır.bunu da nasıl yapabiliriz ? metanın işlerliğini ve devamlılığını sağlamak için gerekli olan medya faktorunden yararlanarak.

efendim bakıyoruz mankenlıkten sarkıcılığa yatay geçis yapan bünyelere, hayatını vucudunu kullanarak idame ettirmiş ve fakat televole kültürü’nün eski popularitesini yitirmesi ile, metanın kullanılabilitesi için gerekli kısıtlı sürecin son demleri, kişinin farklı bir alana yönelmesini sağlamaktadır.

tabii bu durumu değişen medya kültürüne de bağlayabiliriz zira populızmı elınde tutan, yönlendiren, trend oluşturan birey değil kurumlardır.burada birey sadece istihdamı sağlayan bir obje bir unsurdur.

örnek verecek olursak, mankenlıkten şarkıcılığa transfer olan mankenlerin bu stratejık girişimi yayın organlarınca bir iş , yeni bir akım, yeni bir trend olarak değerlendirilir.bu trendin getirileri de malumunuz, seray sever’in 3 ay ekranları rehin alan başarısız single çalışmasının gündemi işgaliyesi, aysu baceoğlu’nun isterik klipleri, eskimiş, porsümüş, populerliğini yitirmiş gizem özdilli’nin dahi album çalışmaları, koca götlü yeliz yeşilmen’in eline mikrofon alıp kanto yapması, sevda demirel gibi henüz erkek mi kadın mı olduğu belli olmayan yaşam formunun " halimeyi samanlıkta " dütdürü dürttüler adlı musuki eserini seslendrmesi vs vs bunlar küçük birer örnek.

populizmin, ekonomık olarak bireylere ya da topluma yansıması arz ve talepe bağlıdır.

mal sahibi + meta + eder + talep + kazanc
kazanç - gider = kâr
bu çarkı döndüren asıl mil tüketici;’dir.

kısaca,

yıllarca populizm aracılıgı ile bedenini teşhir ederek para kazanmış bu günahkarlar, değişen düzene ayak uydurmak maksadı ile yeni oluşan iş kollarına * yönelirler.bu da yeni bir istihdam alanı, yeni bir iş kolu demektir.

bu iş kolu, sektorel olarak her bireyin gelirine etki eder.

magazin kameramanı, muhabiri, yapımcısı, dekorcusu, metin yazarı, montajcısı, mankeni, plak sirketi, aranjörü, bestecisi, söz yazarı, orkestrası, yayın organı ve dolaylı yoldan vatandaşa etki eder.yayın organı reklam gelirlerinden aldığı kazanç ile kendi çarkını döndürürken, demode olmuş modeller de yayın organları aracılığı ile varlığını sürdürür.

tabii populizmin ekonomiye, kişi başına düşen gelire etkısı verdiğimiz bu örnekle sınırlı değil (!) örneğin ben populerim ve kadınların göz bebeğiyim, ama hâlâ bir hatun indiremedim sözlükten o ayrı konu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol