bir yabancı dil olarak türkçe

burakadam
işleri güçleri kışkırtmak. kürtlere yapılan tüm haksızlıklar kabulumdur fakat okuma yazma bilmeyen insanlara sen buna oy vereceksin sen şuna deyip baskı kurarak insanların seçme hakkını elinden alarak tbmmye giren ve girdikten sonra hala bıdıbıdı yaparak nereye gelebileceklerini zannediyorlar. madem türkçen yabancı dilin ne işin var türkiye millet meclisinde. çok sinirliyim.
quantitatif
türk olmayanlara göre kendi kullandıkları dilin dışında kalan türkçe’nin,yabancı dil olarak türkçe’yi görmeleridir.bunu türkiye’de yaşayan bir avrupalı deseydi herhangi bir olumsuz ifade ile karşılaşılmazdı.bunu kabullenemezlik kabul edemeyenin sığ düşüncelerinin saplantılarına esir olmasından kaynaklanır.şimdi bu ifadenin gündeme gelişi gazatelerde çıkan haberlerle ilgi.ve haberi tam olarak okunduğunda yanlışlık yapıldığı anlaşılıyor.medyanın heyecan araması devam ediyor ve haberleri kışkırtıcı yaparak milleti galyana getirmeye çalışıyorlar.
sukela
yabancı dil olarak olmasa da cv’lerde olması gereken şeydir. zira türkçe’yi okuma/yazma/anlama (!) konusunda herkes çok iyi değil.
nickmickyock
ulu önder mustafa kemal atatürk tarafından yurtdışında temelleri atılan devlet protokolleri sayesinde, bir yabancı dil olarak türkçe dünyada da tanınmaktadır.

5 sene önceki ve mevcut yönetim tarafından kendi ülkemizde bu desteklenmese de kalan en sağlam temeller yine ilk öğretmen atatürk sayesinde atılmıştır.

herşeyi bir kenara bırakalım..
millet meclisi duvarları dahilinde bu devletten 12 milyar maaş alan bir milletvekilinin dünyanın en büyük dördüncü dili olan türkçeyi yabancı dil olarak göstermesi vatan hainliğinin yanısıra cehaletin de göstergesi değil midir.

milletimizi temsil edecek ve kaderimizi yönlendirecek olan insanların, yüksek eğitimli, kendi ana dili olarak türkçeyi çok çok iyi bilmesi ve bunun yanısıra dünyada büyük oranda kullanılan en az 3 dili çok iyi seviyede bilmesi gerekmez midir?
comengineer
bunu söyleyen tbmm vekiliyse eğer anayasanın "türkiye cumhuriyeti devletinin resmi dili türkçedir" maddesine göre "cumhuriyet rejimine ve devletin bölünmez bütünlüğüne" karşı tehlike oluşturması hükmünden dokunulmazlığının kaldırılması ve hakkında soruşturma başlatılması gerekir.
bgat
anlaşılamayan konu şudur: insanlar dtp’ye ve dtp’nin temsil ettiği kitleye türkiye’nin yabancı olduğunu, sorunların da bu yüzden peydahlandığını söylüyorlar... işin aslına bakılırsa kimin kime yabancı olduğu ortada gibi, bu başlık da bunu gözler önüne seriyor.

ülkenin resmi dilini, yabancı dilim diye lanse eden "türkiye cumhuriyeti" milletvekili mi, ülkenin bütününe yabancıdır?... yoksa bugün otobüste tepemde bağıra çağıra kürtçe konuşan insanlara ben mi yabancıyım?...
aycan
burada yapılan kendi etnik kimliğinden çok türk ve türkiye cumhuriyeti anayasasının resmi dil olarak belirtilen türkçe’ye red vermek karşı çıkmak ve bir zumreye sevimli gözükme çabasıdır, buna isyan etmek kimilerince faşistlik olarak algılanmaktadır*** nede olsa bir dili zorla dayatamazsın denebilir ve denmeli de ama olaylar kendi şartları ve koşulları içinde incelenmelidir, bu insanlar türkiye cumhuriyeti meclisine milletvekili olarak seçilmişlerdir ve bu ülkenin ana dili türkçedir,bunun gibi en basit bir olguyu bile kendine yabancı olarak tutan kişilerin o meclise hangi amaçla girdiği açıktır.
akasha
..oldukça zordur. ingilizce, almanca gibi dillere kıyasla türkçede yüzlerce istisnai durum vardır. tek avantajı yazıldığı gibi okunan bir dil olmasıdır ama bu da ğ, ü, ö gibi harfleri ilk kez gören biri için pek teselli edici olmaz.
greyfurt
söz konusu tartışmayı yaratan milletvekili ahmet türk, kayıt formundaki soruyu, “bildiğiniz diller”, “konuşabildiğiniz diller” diye anladığını belirtmiştir.
kaynak:"http://www.haberturk.com/haber.asp?id=30576&cat=110&dt=2007/07/30"
her ne kadar geçmişinden dolayı kendisine bir takım ön yargılar beslesekte sadece bu olaydan kaynaklanan bir tepki göstermek siğ bir yaklaşım olur. mazbataların murekkebi kurumadan eleştirmek yanlıştır.
önemli not: aziz türk milletinin yaradana siğinip, 80 yıl önce boğazından, kanından arttirdiklariyla kurduğu onurlu ve şerefli türk ordusu, gerek emir komuta disiplini, gerekse sivillere gösterdiği anlayışlı ve tarafsız yaklaşımları nedeniyle kosova’da, afganistan’da üstlendiği komuta görevini, mert atalarına ve her daim duacısı milletine yaraşır şekilde şerefle yürütmektedir. bm’nin conilerinin bile sivillerle iyi anlaşmasına, şevkatine ve ahlakına güvenip komutasi altina girdiği bir orduyu içi boş, dayanaktan yoksun soykırım iddialarıyla itham etmek üzücü olduğu kadar, düşündürücüdür de.
türk ordusu yapmak istemez, yapar. (yapılmak istenseydi, yapılırdı zaten)
tarihten gelen ordu-millet geleneğimize paralel olarak, yüce allah’ın ordumuza ve milletimize zeval vermemesini dilerim.

edit: (bkz: pkk teror orgutudur diyemem)
osilaskop
bi kaç dtpli milletvekilinin yaptığı terbiyesizliktir.daha mazbatasını alırken yaptığı şu hareketle; sorumlu olduğu insanların sorunlarını meclise taşıyıp çözüm önerileri getirmek yerine küçük hesapların peşinden koşup "sizin meclisinize girer bide size inceden inceye sokuştururuz" mesajları veren, ilkokul seviyesinde atışmalara milleti dahil etmeye çalışan, ellerine toplumu kaynaştırma gibi ulvi bi görev ikinci defa geçmişken hala topluma nefret saçmaya niyetli olduklarını gösteren bu hadsiz insanlara umarım gerekenden fazla değer verilip istedikleri kavga ortamı oluşturulmaz.kaybeden yine biz olmayız inşallah...
freagl dreams
yalan demokrasinin asker kafasıyla yazılmış 82 anayasasındaki güvenlik açıklarından ötürü gayet doğal bir şekilde kanuni olarak vekillerin not düşürttüğü yabancı dil mevzusunun tartışılan kısmı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol