sırac i munir

azade
sirac-ı münir, peygamber efendimize kuran-ı kerim’de edilen hitaplardan biridir.

sirac kelimesi, ışığı kendisinden olan bir cismi ifade etmekte ve kur’an’da güneş anlamında, kullanılmaktadır. "biz gökte alev alev yanan/ışığı kendinden olan bir güneş yarattık." (nebe’ suresi:13) mealindeki ayet bunu göstermektedir.


münir kelimesi ise, ışığını dışarıdan alan bir cismi ifade etmekte ve kur’an’da ay için kullanılmaktadır. "biz göklerde bir sirac/lamba/güneş ve aydınlatıcı bir ay (kamer-i münir) yarattık."(furkan suresi:61) mealindeki ayet bunu göstermektedir.

hz. muhammed için siracen münira tabirinin kullanılması, burada hem güneş hem de ay’a yapılan bir benzetmenin göstergesidir. ayette bu benzetmenin varlığını gösteren işaretleri şöyle sıralayabiliriz:


hz. muhammed(a.s.) nübüvvet cihetiyle bir ay gibidir. vahyin ışığını şems-i ezelîden/veya kur’an güneşinden alıyor. risalet cihetiyle bir güneş gibidir. güneşin kendisinde bulunan ışığını her taraf saçtığı gibi, o da "konuşan, yaşayan bir kur’an olarak" kendisinde bulunan hidayet ışığını tüm insanlığa saçmıştır. ayette geçen sirac-ı münir kavramı bu iki hususa ışık tutmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol