malzeme bilimi ve mühendisliği

mitili
seramik, metal, polimer ve kompozit malzemelerin çalışıldığı disiplinlerarası bir bilim dalı olup fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerin yanı sıra kimya ve makine mühendislikleri ile de güçlü bir ilişkiye sahiptir. malzeme bilimi ve mühendisliği programında önerilmekte olan derslerde mikroyapı-özellik-performans ilişkisi ve kullanım esnasında malzeme davranışını etkileyen faktörler üzerinde özellikle durulmaktadır. tasarım çoğu zaman malzemelerin özellikleri tarafından sınırlandırıldığından dolayı malzemeler tüm mühendislik dalları için önem taşımaktadır. malzeme alanındaki gelişmeler yeni tasarım kriterlerini beraberinde getirmekte ve yeni ürünlerin ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır. bundan dolayı mühendislik fakültelerindeki programların çoğunda malzeme bilimi ve mühendisliği ile ilgili en az bir ders bulunmaktadır. metaller ve bunların alaşımları mühendislik malzemeleri içerisinde yaygın kullanıma sahip olmasına rağmen; seramik, polimer ve kompozit malzemeler alanında iyileşme ve gelişmeler sürekli artmaktadır.

cocabora
(bkz: metalurji ve malzeme mühendisliği)
gelecekte mevcut malzemenin daha yararlı ve ucuza kullanılması,üretimi ve gerek sağlık gerekse çevre için zararsız olması için geliştirilen bir mühendilik dalıdır.mezun olanlar kendilerini zengin bulabilirler yakında.
not:zaten mühendislikte verilen malzeme dersi yeterince zordur.bir de bunun asıl bölümünü okumayı düşünemiyorum.
suphe
mezuniyetine sahip olduğum mühendislik dalı ve ülkemizde geleceğin meslekleri arasında bana göre başı çeken meslektir. metalürji ve malzeme mühendisliği ile çokça karıştırılması normaldir çünkü çoğunlukla aynı dersler okutulmaktadır. çalışma alanları ülkemizde çok fazladır. özellikle demir çelik, döküm, çimento, beton, alüminyum, seramik, cam gibi sektörlerde çok fazla istihdam olanağı bulunmaktadır. metalürji ve malzeme mühendisliğinin gölgesinde kalsa da tavsiye edebileceğim iyi bir meslek dalıdır. üniversitede bu bölümü tahsilini sürdüren bir öğrenci, autocad ve solidworks gibi çizim programlarını öğrenip, ıso 9001-2008 ve ıso ts 16949 sertifikalarını alır ise tadından yenmez ve aranan iyi bir mühendis olacaktır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol