matematik ve fiziğe yönelmeden önce jena ve rostock üniversitelerinde tıp üzerine çalıştı.
1755 yılında berlin akademisine seçilerek berlindeki gözlem evinin başına getirildi.
1757 yılında st.petersburg üniversitesinden gelen teklif üzerine , berlin üniversitesi baskanı frederickten serbest bırakılmasını isteyen aepinus, eulerinde desteğini alarak rusyaya taşındı.
1759 da yayınlanan “elektrik ve manyetizma teorisinde bir deneme” ; matematiğin, elektrik ve manyetizma teorisine uygulanması konusunda ilk çalışmasıdır.
1798 de emekli olana kadar st.petersburg’da fizik profesörü olarak görev yaptı.deneyleri, paralel plaka kapasitörlerin dizaynına yol gösterdi. kapasitörler, elektrik alanında enerji depolama sağlayan aygıtlardır.
tourmaline mineralinin elektriksel özelliğini keşfetti, piroelektriği araştırdı. piroelektrik; tourmaline ve değişik diğer kristallerde sıcaklık değişimiyle ortaya çıkan elektriksel kutuplaşma durumudur.
benjamin franklinin “tek taraflı elektrik akısı teoremi” ni geliştirdi.
iletken ve yalıtkanlar ile indüksiyon, etki ile elektriklenme ve iletkenlerin geçirgenliği üzerine çalışmalar yapmıştır.
iletkenlerde elektrik akımı, iticiliği ve elektrik indüksiyonu terimlerini açıkladı.
mikroskopu geliştirdi. paralaksın etkileri üzerine yaptığı deneylerle yıldızların uzaklıklarının ölçümü konularında gelişmeler sağlandı. iraklık açısının, güneş diskinin önünden geçen gezegenler (venüs) üzerindeki etkilerine ilişkin bir makale yayımladı. (1764) yayın tarihi venüs’ün iki geçici arasındaki süreye rastlayan bu makale, güncelliği nedeniyle büyük ilgi uyandırdı.
franz maria aepinus
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?