türk olduğuna inandıramamak

darth sidious
sikca yasadigim bir durumdur. bir turkun yurt disinda basarili olduguna inanmayan ecnebilere oha neden inanmiyosun kardesim turkum lafini ingilizce soylememize vesile olan olaydir. neden bizi kucumserler, kuyruk acilari nedir bunlarin dusuncelerini yildirim hiziyla aklima getiren durumdur. her turku esmer, siyah gozlu ve kisa boylu sanan insan evlatlari basimizda fesimizi ki o da bize ait degildir- ayagimizda salvarimizi gormedikce turk oldugumuza inanmazlar.
seyhmerat
erkeklerden ziyade kizlarimizin avrupa’da yasadigi durumdur..bunda orada yasayan gurbetcilerimizin de etkisi buyuktur..bir cok avrupali modern turk kadinini iran kadiniyla karistirmaktadir,kapali etrafini gormeyen kolelesmis bir kadin olarak gormektedir.yurtdisina yaz okuluna gittigimde gelen turk kizlarini goren butun avrupali arkadaslarimiz bize saskinliklarini belirtmislerdi ve bir turlu gercekten inanamamislardi ozellikle de hollandalilar..burdan cidden orada yasayan gurbetcilerimizin ne halde oldugunu gayet iyi anlayabiliyoruz...
nick nicki nickince
bunun tek nedeni insanlarin kendi cehaletidir: cunku turkiye’yi bir suriye, bir irak, bir iran, bir lubnan, bir arabistan sanmaktadirlar.

bu tip insanlara yeteri kadar aciklama yapilsa da onlar turkiye’yi hala ictikleri camel sigarasinin ustundeki yaziya bakip o resimdeki yer sanarlar.
le petit prince
beyazıt’ta başıma gelen hadisedir. italyan turist grubu etrafı gezerken, elimdeki fotoğraf makinesini ve t-shirtimi görünce hemen yanıma gelip bir şeyler anlatmaya başlamıştır. akabinde ingilizce italyan olmadığımı haykırsam da(!) turistler hala dertlerini anlatmaya devam etmiştir. sonunda anladılar da ben de kurtuldum.
salome
cogunlukla yurt disinda yasayan temiz bir goruntuye ve de akici ingilizceye sahip turklerin cokca basina gelen bir miktar abarti ile aktarilmis hadisedir, zira "inandiramamak" gibi bir mevzu soz konusu degildir. herneyse kisaca; nereli oldugunuz sorulur, "turkum ben" dersiniz, "come on, i don’t believe that" ve benzeri saskinlik belirten ifadeler ile karsi karsiya kalirsiniz fakat bir kere daha tekrarlayip bir de uzerine "swear" ederseniz inanmayan kalmaz. aslinda soylemek istedigim; bu durumun cogunlukla gevurlarin cehaleti zannedilmesinin, ne denli anlamsiz oldugudur zira hic kimse senin ulkenin iyi ’egitim gormus vatandas profili’ni bilmek zorunda degildir tipki senin yurduna gelen 3.sinif alman’in almanya’da yasayan azinliga mensup oldugunu, normalde iyi egitim gormus bir alman kizinin senin yurdunun kirosuna donup de gozunun ucu ile bakmayacagini bilme zorunlulugunun olmamasi gibi. bu konuyu cokca uzatir bir de uzerine cokca ornek verirdim fakat bu kadarinin bile aciklama getirmek istedigim noktayi aydinlattigini dusunmekteyim.
hmm unutmadan bir yanilgi daha var o da su ki; "cahil gevurlar turkiye’i suriye, lubnan, iran ve diger arap ulkeleri gibi zannediyorlar." sanirim bu yapilabilecek en guzel cehalet ornegi gaflardan biridir.bugun suriye dedigin ulke turkiye’den cok daha medeni bir cizgi uzerindedir, insanlari gelisime son derece aciktir zira devlet baskani da buna cok guzel bir ornek teskil eder, hele ki lubnan; galiba yasadigi "ic sorunlar" yuzunden bizde "irak" intibasi uyandiriyor fakat bilinmesi gerekli ki lubnan’in baskenti beyrut’un abartisiz bir ifade ile paris’den fazlaca bir farki yoktur, fransa somurgeciligi nedeni ile olsa bile butun vatandaslari ana dillerinden farksiz fransizca konusurlar ve elbette ingilizce, genc nufus iyi egitimlidir ayrica refah seviyesi halen yuksek bir ulke sayilabilmektedir lubnan. hmm hele ki bas ortulu kesimin cogunluk olusturdugunu dusunenler ciddi boyutlarda yanilmaktadirlar zira lubnanin nufusunun yarisi hristiyandir. sonuc olarak kendi vatandasimizi "gevur"larin tanimamasindan yakinirken biz gevur vatandaslarini hic tanimadigimizi goz ardi ediyoruz gibime geliyor.

ps:1.lubnan ve suriye’nin tarihi gelisimini anti-tez olarak onume sunmak sanirim komik kacacaktir zira bahsettigim, vatandaslarin medeniyet ile hasir nesir vaziyetleridir.
2."gulf countries" diye tabir edilen "uae, bahrain, qatar, kuveyt" hakkinda bir savunma yapmam gereksiz!

edit: tamamen genellemeler uzerine kurulu yukarida belirttiklerim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol