douglas dc 3

mitili
douglas dc-3 fikse kanat yapılı, pervaneli, 1930 ve 1940’lı yıllara damgasını vurmuş uçak modelidir.

uçak şef mühendis arthur e. raymond tarafından geliştirilmiş ve ilk uçuşunu 17 aralık 1935’de yapmıştır. uçak american airlines ceo’su cyrus smith ve donald douglas’ın yaptıkları telefon maratonu sonucu dc-2 nin geliştirilmesi fikirleri sonucunda doğmuştur. kabin içi mutfak ve yatarak seyahat gibi fırsatlar sunan dc-3 sayesinde özellikle amerika’da hava ulaşımı popüler hale gelmiştir.

erken dönem havacılık şirketleri united, american, twa ve eastern 400’ün üzerinde dc-3 siparişi vermişlerdir. ikinci dünya savaşı yıllarında ise dc-3’ün 10.000 civarı askeri amaçlı versiyonu imal edilmiştir (c-47, c-53, r4d ve dakota). üretimin tepe noktasına vardığı 1944’de tam 4853 adedi teslim edilmiştir. lisanslı kopyaları ise japonyada üretilen showa l2d ve rus imalatı lisunov li-2 dir.

savaş sonrasında pek çok c-47 sivil taşımacılık amacı ile yeniden elden geçirilmiştir. douglas bu arada dc-3’ü geliştirmeye devam etmiş ve kargo kapasitesini büyüterek ve kanat yapısını değiştirerek super dc-3 modelini yaratmıştır. ancak bu model ticari satışa sunulmamış ve askeri amaçlı kullanılmıştır.

zotac
fsxde en çok ilgi duyduğum uçaktır kendisi. antikalığından mıdır nedir, hayran kaldım. fakat aramızdaki sevgi havalanması ile endişeye bırakıyor yerini, henüz pistte iken o gürüldeyen motorlar havalandıktan sonra tırsım tırsım tırsıtıyor insanı. heleki kötü hava şartlarında inanılmaz korku veriyor. mübarek cüssesine bakan bir şey sanır, kağıt uçak gibi sallanıyor. benim ekrana bakarken midem bulanıyor, içindeyden düşünmek bile istemiyorum kendimi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol