yeşilova höyüğü izmir ili bornova ilçesi sınırları içinde, karacaoğlan mahallesinde, manda çayının güneyinde yer almaktadır. yerleşim yeri, henüz yapılaşmamış, çoğunlukla, bornova ovası’nda çimento fabrikasına sahip bir şirket olan çimentaş’a ait özel arazilerin bulunduğu ovalık arazide yer almaktadır (382629k-271251d). yerleşim mevkii bugünkü sahile kuş uçuşu 4 km. mesafededir.
izmir büyükşehir belediyesi ve bornova belediyesinin park ve bahçeler için çektiği toprak içinde ali beke özkan tarafından bazı eserler bulunup müzeye teslim edilmiştir. eserlerin geldiği yerde yapılan incelemeden sonra yeşilova höyüğü keşfedilmiş, arazi üzerindeki çalışmalar durdurulmuş ve olası yayılım alanı sit ilan edilmiştir. 28 temmuz 2005 tarihinde ege üniversitesi arkeoloji bölümünden yar.doç.dr. zafer derin tarafından kazı çalışmalarına başlanmıştır.
kazı ve civarda yapılan sondajlardan yerleşim yerinin; denizden 14 m. yükseklikte yer alan ince alüvyon tepesi üzerine kurulan üçbuçuk metre yüksekliğinde kültür tabakalarına sahip bir höyük olduğu, ancak höyüğün çevresinin ve üstünün zaman içinde alüvyonlarla dolarak örtüldüğü ortaya çıkmıştır. bu nedenle yüzeyde çok az miktarda geç roma keramiği dışında herhangi bir bulguya rastlanılmamaktadır. höyüğün kuzey-güney doğrultusundaki yayılımı yaklaşık 200-300 m.lik bir alanı kapsar.
yeşilova hoyugu
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?