eflatunpınar

mitili
eflatunpınar beyşehir gölü kıyısında ve beyşehir, konya ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık m.ö.1300 yıllarına tarihlendirilen geç hitit kalıntılarının ve özellikle de bir anıtın bulunduğu bir arkeolojik alandır (höyük). tarihi eski yunan filozofu eflatun’dan (plato) 1000 yıl öncesine dayanmakla birlikte, halk arasında bu şekilde adlandırılagelmiştir. 19. yüzyıl sonlarında bölgede incelemeler yürüten ingiliz arkeolog f.w. hasluck’un notlarına göre, yerli halk, bir çeşit evliya kimliğine büründürdüğü eflatun’un eflatunpınar hitit anıtını konya’yı su baskınlarından korumak amacıyla inşa etmiş olduğu inancını taşımaktadır.

eflatunpınar’da ayrıca, 15. yüzyıl da, otlukbeli savaşı öncesindeki dönemde, osmanlı devleti’ne karşı karamanoğulları beyliği’ne yardım eden akkoyunlu devleti’nin kuvvetleri ile fatih sultan mehmet’in oğlu şehzade mustafa komutasındaki osmanlı kuvvetleri bir savaş cereyan etmiş ve savaştan osmanlılar galip çıkmıştır.

eflatunpınar kalıntıları, beyşehir gölü çevresindeki pek çok diğer arkeolojik alan gibi, derinlemesine arkeolojik araştırmaların gerçekleştirilmesini beklemektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol