entrye değil de nicke oylama yapan bilgiç

wereyda
$imdi eğer ben bir ba$lığa bir $eyler yazmı$sam ve eksi ya da artı oylanmı$sa bu güzel bir $eydir: hayat var, sözlük ölmemi$; tepki mekanizması aynen çalı$makta, tela$a mahâl yok!

$imdi eğer ben bir ba$lığa bir $eyler yazmı$sam ve artı oylanmı$sa ben güzel bir $ey yazdığımdan $üphe ederim. eksi oylandıysa da büyük ihtimalle çirkin $eyler yazmamı$ımdır da eksilenmi$tir.. (mekanizma tersinir yavrum benim, feedback felan..)

$imdi bu entrye bakacak olan insan evladı,
"ananskym wereyda yine egosantrizm çakması oscar wildeçılık yapmakta" diyecek ve oylayacak. nick bu i$te.
scapegoat
kendi du$uncelerine kar$i oldugunu du$undugu ki$ilerin bir elleri mouse denilen merette, diger elleri de agizlarindan akan salyayi silerken yaptiklari eylemdir.

tabi olumsuz acidan tanim yaptim, bir de diger acidan bakmak gerekirse, "bu adam kesinlikle kotu bir $ey yazmi$ olamaz" diye du$unup oy verme gibi bir ihtimal de var ancak bu da pek saglikli bir hareket degildir.
bilgiclerin buraya yazmalarinin sebebi ozunde insanlarin gerektiginde okumasi, bilgilerden yararlanmasidir. oylamanin amaci yazan ki$inin okundugunu anlamasi, hatalarini gormesini saglamasidir.

puan, sozlukle cok ha$ir ne$ir olan, "ben artik sadece icimden gecenleri yaziyorum, herkes beni anlamasa da olur ama mutlaka anlayan cikar, kim tutar lan beni, beheyt" diye du$unen insanlar tarafindan cok onemsenmese de , sozluk di$indan bakanlarca ya da sozluge yeni uye olmu$, henuz yeterli miktarda entry okuyamami$ ki$ilerce onemsenebilir. bu gayet dogal bir durumdur, bu ki$ileri bu davrani$larindan dolayi yargilamak cok gereksizdir lakin entrye degil de nicke oylama yapan bilgic arkada$lar bu sistemin tamamiyle cokmesine yol acabilirler. bu da dolayli yoldan bazi yazarlarin hakkinin yenmesine, bazilarinin da bu yoldan beslenmesine sebep olabilir. bu oylama sisteminin icine eden bir diger model ise oylama sistemindeki kankalik faktorudur.

dip not: hangi acidan baktiysam bu i$te mantikli bir neden goremedim henuz, gorursem buraya da yazarim kesin.
satanist yiyen kedi
gidip de a$k ba$ligina duygusal bir entry yazan "amını yarrağını sikerim" nickli kullanıcıya berbat oyu vermesi kanıksanmaması gereken kimsedir.insan psikolojisidir.engellenemez.
mitili
yanlış işler peşindedir.

bazen entryi okuduktan sonra, bazen de okumadan önce yazarın nickine bakıp oy versek mi vermesek mi diye düşünürüz. (1. çoğul yazıyorum ama ben yapmam)

bunu sadece sözlük içinde düşünmeyin. her yerde böyledir. bir nick’in entrysi olduğu gibi, bir yönetmenin filmi, bir yazarın kitabı, bir markanın ürünü, bir kişinin tavsiyesi... belki bu dediklerimi başkaları yapmış olsa ciddiye alacağız bu gerçek. ve büyük bir hata.

yazılanları tarafsız almak yerine mal gibi yazan adama göre almaya çalışıyoruz.

(örneği benden veriyorum ama genel konuşuyorum) biliyorum beni sevmeyenleriniz oldu, var ve olacak. bilmemkaç bin entrymde anlattığım şeylerin hemen hemen hepsini zaten biliyorsunuz ve belki ben size sadece hatırlatmış oluyorum. belki başka bir perspektiften sunuyorum ve daha farklı düşünmenizi sağlıyorum. ama sırf beni sevmediğiniz için aman deyip sallıyorsunuz ve okuduğunuzu unutuyorsunuz.

diyeceğim şudur ki; objektif olmak lazım. insan başkasının değil kendinin taraftarı olmalı. ne kimse ilahlaştırılmalı, ne de kimse küçümsenmeli. sevmediğiniz şeyler yüzünden kendini bazı şeylerden mahrum etmek kadar saçma bir şey yok.

biliyorum farklı bir şey anlattım ama bu konu üzerinden gitmek mantıklı geldi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol