griffon

mitili
yakındoğu ve akdeniz mitolojinde yer alan, zamanla türk mitolojisine de geçen aslan gövdeli, kanatlı ve kartal başlı; göğü, tan ağarışını, gücü ve bilimi simgeleyen düşsel varlık. bir kaç çeşit betimlemesi daha olan mitolojik yaratık.

en çok bilineni; kuş ve aslan birleşimi şeklindeki biçimidir. bazı efsanelerde kuşun türü söylenmezken, diğerlerinde kartal sözcüğü geçer, ender olarak da kanatları olmayan, salt kartal kafası ve aslan bedeninden oluşmuş bir yaratık olarak anlatılır. yine anlatılara göre, son derece cesur ve gururlu hayvanlardır. bunlar pençelerinde insan, at, hatta fil taşıyabilecek kadar büyüktürler. aynı şekilde, pençe tırnaklarının kupa olarak kullanılabileceği söylenir. hatta köprücük kemiklerinden de yay yapılabildiği ifade edilir. isveçli tarihçi olaus magnus’a göre bu yaratıklar, kuzey dağlarında yaşamış bir kuş cinsidir. rivayetlere göreyse erkek bir griffon ile dişi bir at çiftleştiği zaman ortaya çıkan yaratıklara hipogrif denir. ingilizce gryphon diye de yazılır.

çin efsanelerinde de gecen bir griffon türü ise geyik gibi boynuzları olan, pullarla örtülü başa ve bedene sahip ve aynı zamanda kartal pençeli ve kanatlı bir ejder olarak tasvir edilir. bu kutsal hayvanın görülmesi, zafer ve barışın müjdecisi olarak yorumlanır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol