satranç taşı

john maynard keynes
klasik satranc taslarının renkleri siyah ve beyazdır.8x8 toplam 64 kareden olusan oyun tahtasına dizilirler.her oyuncunun 16şar tane tası vardır ve toplam 32 tas vardır,bunların 16 sı piyon 4 ü kale 4 ü at 4 ü fil 2 si vezir ve 2 si de şahdır.taşların tahtaya dizilişi ise;

en arka sıradan baslanılır,köşelerde kaleler,yanlarında atlar,atların yanlarında ise filler ve arada kalan kısımda da şah ve vezir vardır,önlerinde bulunan sıra boyunca da piyonlar vardır.
john maynard keynes
tasların hareket şekilleri;

kale bulundugu sütun veya kolon boyunca düz gitme hakkına sahiptir,hareket kısıtlaması yoktur.

at |_ şeklinde hareket eder(3+1).

fil üzerinde bulundugu karenin renginde çapraz gidebilir,yine hareket sınırlaması yoktur.

vezir istedigi yone istedigi kadar gidebilir.

şah istedigi yone tek kare gidebilir.

piyon sadece düz ve 1 kare ilerleyebilir ve ancak çaprazındaki tası oyundan ekarte edebilir,piyonu ilk kez yerinden oynatacaksanız 2 kare goturme hakkınız sizde saklıdır.
sugursuz
herbiri aslında farklı savaş stratejilerini barındıran adımların oynanmasını sağlayan camdan plastıkten yada tahtadan yapılmış olan taşlar.
kalimera
en işlevsizi piyondur. kalabalık yapar, yol tıkar, kafa karıştırırlar. ama karşı sahaya geçtiklerinde, işinize çok yararlar.

edit: [test et] -- [onayla] -- [yalanla]
isyankarmuhabir
sanilanin aksine piyonlar stratejik acidan onem tasirlar, satrancta onemli olan o anda yaptıgınız hamle degıl gızledıgınız gizlemeyi basardıgınız hamledir, bu nedenle piyonlar asıl hamlelerinizi gizlemek ve rakibin startejisiniz cozmek icin onemlidir.
kalimera
bunların içinden atı oynarken:"deh dıgıdık dıgıdık" diyerek heyecana kapılan bir arkadaşım var ki, beni gülme krizine sokarak bütün stratejilerimi mahveder ve oyunu alır nihayetinde. yani at önemlidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol