anadolunun fethi sırasında, malatya dolaylarında faaliyet gösteren ve oğuzların çavuldur boyundan olduğu sanılan çakan (çaka bey), istanbulda uzunca bir müddet kaldıktan sonra 1081e doğru, izmire gelerek bir beylik kurmuştur.
bizans imparatorluğunun zayıf noktalarını iyi bilen çakan, foçayı ve civarını aldıktan sonra 40 parça gemiden kurulu kuvvetli bir donanma yaptırarak ege denizinde sakız, midilli, sisam, rodos adalarını zapt etti ve çanakkaleye doğru ilerledi. üzerine gönderilen bizans donanmalarını, birkaç kere mağlûp etti. istanbulu ele geçirip imparator olmak istiyordu.
kara kuvveti kâfi gelmediği için, balkanlar üzerinden trakyaya doğru ilerleyen peçenek türkleri ile işbirliği yaptı. onlar, karadan istanbulu baskı altına alırken, çakan bey de denizden hücuma geçecek ve bizans başkenti düşürülecekti. fakat, plân başarıya ulaşamadı. çünkü, imparator aleksios komnenos, tuna boyundaki kuman türklerini, peçenekler üzerine saldırtmış ve aralarında cereyan eden, meriç kıyısındaki lebonium savaşında (nisan 1091) peçenekler ağır mağlûbiyete uğramışlardı.
izmir beyi çakan, selçuklu sultanı i. kılıç arslan tarafından ortadan kaldırıldı (1097). yine bu sıralarda efes bölgesinde de çok küçük bir türkmen beyliği daha görülmektedir ki, başında tanrıvermiş bey bulunuyordu.
izmir beyligi
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?