dini karalamaya çalışan insanlar

my son is father
a- bu insanlar ateist ise;

ateizm, bir seçimdir lakin seçilmiş bir din değildir..
inanmamayı, inanmaya tercih etmektir ve insanı insan yapan unsurlar gereği saygı duyulasıdır.
şimdi bizim ateist ise iki yüzlü kaypağın tekidir.. dini simgeleri zorla empoze etmeye çalışan yobazdan bir farkı yoktur nazarımda..
bunlardan bazıları; karalama işini, zeki olduklarını kanıtlamak için yaparlar daha cok, bir şeyleri sorgulamak için değil.

bazı kıtlar, herkesin dini kendine gibi bir anlam çıkarmadan ekleme yapalım;

herkesin dini kendine fikri; fikir özgürlüğü çağında hiç düşünülmeden dillere pelesenk olmuş durumda. ammavelakin herkesin dini de kendine değildir nitekim bunlar çocuklarına, çocukları çevresine yayar bu dinlerini, durum kendine olmaktan çıkar. bu ve benzeri yayılmacı bir yapı dinlerde olmasa idi biz de derdik herkesin dini kendine..

olaydan kopmadan bağlayalım, dinin kendine olma dogmasını bizim ateiste.. işte bu noktada, bu yayılmacı yapıdan kaynaklı din adı altındaki düşünce sistemleri, karalamacı ateisti birden gözümde haklı çıkarıyormuş hissi yarattı ancak bir şeye inanmama özünde yayılmacı değildir, belki yayılmacı olduğu iddiası çeşitli kereler ortaya atılmıştır ancak sesler cılız kalmıştır bu bağlamda; inanmayanın, inananı karalamaya çalışması yobazlığın bir türevidir, deriz rahatlıkla..

b- ateist değil ise;

en bi vahimdir.. edit: notumu aldım, ekleme gelecek..
ederleziavela
bunların bırde konu "din" olunca elestırıye dukkanları kapatan ve dunyaya at gozluklerı ıle bakanları vardır evlerden ırak.her olgunun bır katotu oldugunu dusunursek saygı karsılıklı olmalıdır.koyarsın onune parsomenı bu ne dersin? kedidir o kedi derler.
schumi
eleştirmek/karalamak arasındaki farkı ayıramayan insan sorunsalıdır.

sorgulamakla karalamak tamamen farklı şeylerdir. salt bilgiye olan istekten doğarsa eleştiri sorgulama kapısı sonuna kadar açıktır. velakin birilerini göt edeyim, birilerine laf sokuşturayım, benim borum ötsün burda gibi bağnaz düşüncelerle ve sözde mantıki delillerle hakaret boyutuna ulaştırıyorsa eleştirisini zaten bu cehaletin tavan noktasıdır ki bu insanlar da kendilerine zeki derler...
ankakusu
gözlemledigim kadariyla, her kemige köpek misali atlarlar. ha bir de alinti yapmadan fikir! belirtemezler. alintinin sonuna bir de rahmetli felan diye eklerler. çok rasyonel ve degisiktirler. her seyi bilirler, her seyi çoktan çözmüslerdir.
onlar haklidir... o kadar.
schumi
şimdi bu başlığı tanımlamak için üç ara başlık kullanmak durumundayız:
1)din
2)dini karalamaya çalışan insanlar
3)dini karalayarak ellerine ne geçeceği

1)din; genelde olağanüstü, kutsal ve ahlaki öğeler taşıyan, insanlara kendisine uyması halinde dünyada veya başka bir alemde artılar vadeden inançlar bütününe verilen isim veya tanımdır. dogmadır. bununla birlikte şahsen fikirlerinin bir çoğunu tasvip etmediğim ancak bir kısmını da takdir ettiğim, üstad kabul ettiğim murat belge şöyle diyor: "insanlar herhangi bir inancı öyle bir biçimde benimser ki, bunun dini inançtan hiçbir farkı olmaz" misal ülkemizde kemalizm bazı gruplarca öylesine benimsenmiş ve tabulaştırılmış ki bunun dini inançtan bir farkı yok gibidir. bu da dogma haline gelmiştir. daha geniş düşünecek olursak buna inançlar bağlamından bakmamız gerekir. çünkü gördüğümüz üzere sadece dini inançlar dogma değildir, felsefi ve ideolojik inançlar da bazı çevrelerce dogma olarak önümüze sunuluyor. hasılı bu ara başlıkta din kelimesinin yerine daha geniş olan inanç kelimesini kullanmak istiyorum. nedenini daha sonra farkedeceksiniz.

2)dini karalamaya çalışan insanlar... başlıkta bu insanların herhangi bir dini değil tüm dinleri karaladıkları belirtildiği için iki seçenek çıkıyor karşımızı:
a-dinlere inanıp da dini karalayanlar
b-dinsiz olup da dini karalayanlar

a-dinlere inanıp dini karalamak tarafımca pek mümkün gözükmüyor. dinlere inanıp sorgulamak/eleştirmek olabilir, yeri geldiğinde olmalıdır da ancak eleştirmek yerine karalamak olursa bu da zaten dine ne veya nasıl şekilde inandığını gösterir karalayan bireyin.
b- dinsiz olup da dini karalayanlar: bu tür insanlar herhangi bir dine mensup olmadıkları için kendilerine göre dini yerden yere vurmakta serbesttirler. çünkü "sen neye inanıyosun" şeklinde bir soru yönelttiğinizde bu şahıslara onlar "ben hiç bir dine inanmıyorum" cevabı vereceklerdir. mesela bir budist islam’ı karalasa, ona karşı sen de budizmdeki çelişkileri bulur gösterirsin. fakat ateist bir adam hiç bir şeye inanmıyor, yani suçlanmayı karşı suçlama ile savuşturma şansınız yok bu durumda. (bu yazılandan embesilce sen suçlandığında hemen karşı tarafı mı suçlarsın düşüncesi çıkmasın, herhangi bir tartışmada üstünlük kurabilmeniz için gerekli olan materyaller bunlar) evet, işte bu yüzden yukarıdaki din tanımını genişleterek inanç olarak belirttim. ateizm bir din midir? evet dinse zaten problem yok. hayır, değilse nihayetinde bu da bir inançtır ve bir dini inançla aynı kefeye konulması elzemdir.

3)dini karalayan insanların ellerine ne geçer? bu klasik ben özgürüm, hiçbir inanç benim özgürlüğüme engel olamaz, ben tanrı bile tanımayacak kadar özgürlüğü hissediyorum, ben kendi hayatımın yaratıcısıyım, vb.. düşüncelerini herkese göstererek kendisinin ne kadar özgür olduğunu, dine inanan insanların ne kadar ebleh ve aptal insanlar olduğunu dolayısıyla kendisinin aşmış bir zekaya sahip olduğunu herkese duyurma ihtiyacını gidermesidir.

garip bir şey vardır. gerçekten ilgintir. hiç bir müslüman, hiç bir dinsizi ayıplamaz, hor görmez. amma velakin bizim ’özgür’ insanımız islam’a bok atar durur. senin attığın bokla kirlenecek islam’a bu kadar insan inanır mıydı sanıyor bu şahıslar bilinmez.

elma sekeriiii
din kisvesi altında kurnazlık ve i$güzarlıklarına devam eden; insanları, kendileri öyle ya$amadıkları halde, karartılmı$ dini vecibelerle ya$amaya cehennem gazabıyla yönelten; insan kılıgındaki pisliklerdir.
kalimera
inanmadıkları bir şeyle zihinlerini pür derece meşgul eden insanlardır. orucu ben tutuyorum başkasına batıyor arkadaş. yok böyle bir şey. benim tuttuğum oruç seni niye bu kadar yıpratıyor hiç anlamam ki. aç kalan benim yahu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol