bruksel metrosu

seyhmerat
üç tane hattan oluşan ve brüksel’in her yerine ulaşımınızı sağlayan metrodur. bunun dışında tramvay’da mevcuttur ki o da metronun gidemediği her yere sizi ulaştırır. son derece kullanışlıdır, türnikeleri yoktur, biletsiz geçebilirsiniz ancak yakalandığınız ilk seferde 70 ikinci seferde 150 euro ödersiniz, üçüncü sefer ise her şeyin sonu gibidir.
lost kidy
brüksel’in büyük bir bölümünde hizmet verir. brüksel metro ağında 3 metro hattı bulunur ve 59 metro istasyonu ile 32 kilometre uzunluğundadır. 1969 yılında tramvaylar ile ağda hizmet verilmekteydi. 1976 yılında yapılan değişikliklerde gerçek bir metro olarak hizmet vermeye başladı. bu yüzden brüksel metrosunun açılış tarihi 1976 yılı olarak kabul edilmektedir. 1a ve 1b isimli hatlar şehir merkezinin yer aldığı 11 istasyonluk kısmı ortak kullanarak şehir merkezinde çok sık metro geçişini sağlar. daha sonra 1a ve 1b çatallanarak iki ayrı uca doğru devam eder. yaklaşık 100 kmlik tramvay ağı tüm ana metro istasyonlarından geçmekte tramvayın geçmediği metro istasyonlarından ise otobüs geçmektedir.
metro aynı zamanda eurostar’a da binebileceğiniz, şehirlerarası ve-veya ülkeler arası seyahat edebileceğiniz, hava alanına ulaşmanızı sağlayacak tren istasyonlarına gitmektedir. şehirlerarası ve ülkeler arası otobüs terminalleri de bu tren istasyonlarında konumlanmış olduklarından tüm ulaşım birbirine bağlantılıdır.
avrupa’da, güven duygusunu esas alan metro sistemlerinden biridir. turnikesizdir, sizin biletinizi alıp istasyonlardaki makinelere onaylatacağınız varsayımından hareketle kent içi ulaşımını sağlayan bir anlayışın ürünüdür. anlık kullanım biletleri hariç aylık-üç aylık-altı aylık ve yıllık olmak üzere bilet çeşitleri halkın kullanımına sunulmuş bu biletlerle metro-tramvay-otobüs ortak kullanımı sağlanmıştır. gece otobüsleri ve trenler bu biletlerle kullanılamaz. ayrıca ülkeye gelen yabancıların kısa süreli kullanımlarında ekonomik çözümler düşünülerek günlük-iki günlük-üç günlük ve haftalık sınırsız kullanımı olan biletler üretilmiştir.
lost kidy
sanatin brüksel metrosuna girişi:
atmışlarda yer altı ulaşımı şekillenmeye başlandı. temel düşünce açık, hayat dolu ve orijinal atmosferler yaratmaktı. yolcuların sadece gelip geçtikleri bir yer olarak düşünülmesinden öte yaşayan ve yaşatan bir çevre oluşturmak, günlük rutin içinde bir renk sunmak, hayatı daha güzel ve anlamlı hale getirmek için sanat ve metro istasyonlarının birlikteliği fikrini ortaya koyup bu doğrultuda çalışmalar yapılmıştır.
muhteşem-ulu-asil malzemeler kullanılarak konforlu-lüks-etkileyici mekanlar yaratılması düşünüldüğü anda tasarımcılar asıl önemli olanın sanatla iç içe olunması gerektiğini vurgulamıştır. ve ardından çalışmalar bu yönde ilerlemiştir. bu fikrin arkasında aynı zamanda sanatın sadece müzelerde, özel koleksiyonlarda, finans merkezlerinde, sanat galerilerinde olmasının da eleştirisi yapılmış ve halkla sanatı birbirinden ayırmamak, daha da kaynaştırmak gerekliliği vurgulanmıştır. modern çağda sanat insanın olduğu her yerde olmalıdır denilmiştir.
bugün brüksel metrosu yaşayan bir müze olarak adlandırılır. inanılmaz sayıda çok eser platformlarda, bilet alma alanlarında, koridorlarda, metro girişlerinde konumlanmakta ve izleyicilerini selamlamaktadır. elbette sadece sergileme değil aynı zamanda kendisi sanat eseri olarak inşa edilmiş metro istasyonları da bulunmaktadır. bu eserler aynı zamanda çok iyi bir biçimde korunmakdadır.
sanatın metroya girmesi ile metro başlı başına sanata dönüşmüştür.
gezgin
barcelona metrosu gibi yaygın ama onun gibi anlaşılır bir yönlendirmesi bulunmayan metro istasyonu.insan doğru line’ı mutlaka birilerine sorma ihtiyacı hissediyor.
yakın mesafelere gitmek isterken yanlış trene binmeniz durumunda paris ya da amsterdam’a gidebilirsiniz.
haftasonları bilet fiyatları (belçika içi) yarı fiyatına satılıyor.brüksel-geng-brugge gezisi haftasonu yapılabilir.
brüksel- amsterdam gidiş dönüş bileti de 78 eur’dur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol