kuraklık

mitili
susuzluk nedeniyle olu$an kuruma, kurak olma durumu. kuresel isinmanin bu felakette etkisi buyuktur. turkiye de yava$ yava$ colle$mektedir.

http://www.abc.net.au/water/stories/s1882032.htm?backyard
nopanic
sanki televizyonlar,gazeteler her gün suyu dikkatli harcayın,suyumuz bitiyor demiyor da,var gücünüzle su harcayın yoksa dünyayı sel basacak diyormuş gibi davranıyoruz.sokakta foşur foşur halı yıkayan titiz türk kadınına sorsak evinin pis olması mı daha kötü,su kaynaklarının tükenmesi mi diye,tabi ki ilkini seçer.’küresel ısınma yüzünden ölürsem,evime baş sağlığına gelirlerse,ev de pis olursa,arkamdan rahmetli de pek pasaklıymış demezler mi?aaa!’
greyfurt
arabasını yıkarken sokakta şelale ambiyansı yaratan erkek modelleride vardır bunların. ıslanmak için çevrede koşuşan çoluk çocuğun maskarası olurlar.
ankakusu
koca sehirlerde susuzluk yasandiginda gündeme gelen, susuzlugun yol açtigi toprak verimsizligi.

normalde bir iki tane ciliz ses çikar o kadar. hatta simdi bile ses çikaran yok bu konuyla ilgili. benim konya’m kurumus, köyüm kurumus kimin umurunda. sonra kizilirmak’tan su tasimaya kalkarlar. zaten kizilirmagin ah’i gitmis vah’i kalmis birakin dokunmayin kizilirmaga. e, ne mi içeceksiniz? valla zikkimin kökü olabilir mesela...
zaten kizilirmagin suyu geldiginde içeceginizde o’dur...

ee, yagmur yagmiyor ne yapalim diyerek isin içinden çikmak kolay. ama var olan suyu idareli kullanmak, idareli kullanmaya tesvik etme yapilabilir mesela. ne biliyim, çitfçiye damla sulamayi ögretirsin, topragin böylelikle daha verimli olacagini anlatirsin. masrafli olacagindan dolayi hemde tesvik olsun diye masraflari devlet olarak sen karsilarsin.

devlet olarak, insanini susuz birakmaya hakkin yok. tabi iklim kosullari bunu imkansiz yapmadigi sürece hakkin yok. çiftçinin de bekçisi, dogru yolu göstereni sen olmalisin. o halde ne duruyorsun ...

sen önce tüm tebdirleri al sonra hala kuraklik olacaksa zaten olur. susuz da kalacak isek yine kaliriz. ama hiç bir önlem almadan ne yapalim takdir i ilahi demek kolay. birakinda bizler karar verelim neyin takdir i ilahi oldugunu.
enharista
son bir kaç aydır melen projesi var diye yine suları foşur foşur harcayan insanlarımızın ilerde evlatlarının eğer yaşarlarsa kendilerinin de çekecekleri bir sorun olacaktır, zira beynimizin için su ile dolu olmasına karşın bu yasağa uymayan insanların kuraklığa erken maruz kalmış oldukları görülür.
independence
sanirim istanbul’un bu yaz ba$ini en cok agritacak olan sorun budur. haberlere gore istanbul’a su saglayan barajlarda toplamda 30 gunluk su kalmi$.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol