kadın ve kız sorunsalı

stella
cinsiyetimizi bu sekilde ikiye ayirmak bir hakarettir. cunku bu fark, erkek ve oglan arasindaki fark gibi degildir. neye gore ayrildigini herkes bilir. bu sacmaliga bir son verilmelidir.
maliyeci
mülkiye’nin en sevilen ve ilginç hocalarından ayhan yalçınkaya ilk dersinde hep aynı şeyi tekrarlar. o da şudur:

"sınıftaki erkek olmayan arkadaşlarınıza kız,bayan demeyeceksiniz.bayan ve bay tuvalette olur, arkadaşlarınızın kız mı kadın mı olduğu da sizi ilgilendirmez.hepsine kadın diye hitap edeceksiniz."

aslında saçma bir mantıktır ama amacı bellidir ki bir noktaya vurgu yapmak ister,derdi odur biliriz.
kurabiye
bir kadının kızı olmasının neden bir kızın kadını oldu şeklinde tanımlanamıyacığını açıklayan sorunsaldır. ama sorunsallar hemen öyle açıklanamıyorsa burda kesinlikle bir anlatım bozukluğu mevcuttur. o halde bu anlatımın kendisi bir sorunsaldır. peki bir anlatımın sorunsal olması mümkün değilse ortada bir sorun da yoktur diyebilir miyiz?
elma sekeriiii
toplum içerisinde, kız; henüz bakireligini yitirmemi$ olan ki$i olarak görülür. bu yüzden annelerimiz 18 19 ya$ları hakkında bir $eyler anlatırken; "benim genç kızlıgımda..." diyerek cümleye ba$larlar.
kadın ise evlenmi$ barklanmı$ ve tabiki de en önemlisi bakireligini kaybetmi$ olan insandır.

ancak tüm bu metaforlardan sıyrılıp akli salim dü$ünürsek eger; belirli bir dönemde cinsiyeti di$i olan ki$i kızdır, daha sonra ise kadındır.
doguda 13ünde anne olanlar var. onlara bakirelik yönünden bakarsak bu olaya, kadın diyebilir misiniz? ya 15indekilere 18indekilere? diliniz varıyor mu? bence hayır.
kadın olduklarını nasıl mı anlayacaksınız? üzülmeyin, vücutları kendilerinin ya$ını gösterecektir. genelde 30 ya$ ve üzeri olan di$iler benim gözümde kadındır. çünkü "olgun"dur.
altı olan di$iler ise "kız"dır çünkü daha mantalite ve bedenen gidilecek yolları vardır. ha bu genç kızlık dönemini devam ettirmek ise sizin ruh durumunuza kalmı$tır. 35inde bile genç kız gibi gösterip aynı $ekilde hissedenler de yok mu? var.

yani olay bakirelige degil mantıga ve bedene dayanır benim gözümde. $u anda 23 ya$ında biri olarak evlensem ve biri bana kadın dese gerçekten üzülürdüm; çünkü hiç o $ekilde hissetmiyorum.
telsiz arkadasi
"aa, böyle bir sorunsal mı varmış ki?" dedirten başlık. sorun yapanların kendi haline terk edilmesini teklif ediyorum; kabul edenler? etmeyenler? kabul edilmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol