kapanmak

mitili
1. kapali duruma gelmek.
2. tesetture girmek.
3. di$arisi ile ili$igini kesmek.
4. cali$amaz, etkinligini surduremez duruma getirilmek.
5. yuzu, govdesi bir yere gelecek bicime egilmek.
6. son verilmek, kesilmek.
7. tatile girmek.
8. (yara icin) iyile$mek.
9. (got icin) kor olmak.
10. gokyuzu bulutlanmak.
11. yeter bu kadar.


kirlisakal
erkek ve kadın için de geçerlidir. daha doğrusu tüm evren için.
allah c.c. en büyük gizdir ve kendisini sürekli saklar bu sebepten resulullah s.a.v sürekli "allah’ım ban eşyanın hakikatini göster" diye dua edermiş), o’nun haricinde bir şey olmamasına rağmen basit yalanlara kandığımız için biz onu farkedemeyiz. bu allah’ın özelliğidir. ve yeryüzünde hilafet ünvanı verilmiş insandan da allah gibi davranması beklenir. yani kendi doğallığına uygun olanı yapması, kapanması...
kapanmakta bâtınî anlamlarından biri : mesela bir ortamdasınız, kendinizi öle ortaya dökmüyorsunuz, saklıyorsunuz, gayet ölçülü bir şekilde duruyorsunuz, hemen herkesin dikkatini çekersiniz ve herkes sizi merak etmeye başlar. değeriniz ve gördüğünüz ilgi artar. hakikatte de insan kendisini çok ortaya koymamalıdır zaten.
zahiri anlamlarından birisi ise giyimde açıklık insanda tiksinme ve alçaklık hisleri uyandırır (hatta erkekler karşısındaki bayanın giyimine göre ona değer verir, eğer çok açık olduğu kadar onu değersiz kabul eder, çünkü ortadadır, ona özel onun sırrı değildir, bu da büyüsünü öldürür). ama onun cezbine kapılıp bu alçaklık farkedilmeyebilir, lakin hakikatte kişi ne kadar örtünürse değeri o kadar artar.
bir diğer yaklaşım ise : evrende herhangi bir güzellik yok ki saklanıp güzelliği artmasın ya da açığa çıkarıldıkça göze sokuldukça güzelliği azalmasın. buna da en güzel örnek heralde erkan oğurdur. o çok yetenekli insan ben kendimce çalan orta halli müzisyenim dedikçe güzelliği artıyor. buradan çıkartıyoruz ki kapanmak mütevaziliktir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol