türkçeyi unutmayalim kampanyası

rap dusmani
son zamanlarda giysi yazılarına kadar ulaşmış yabancı dil özentisinin toplumda yaygın olduğu bir dönemde yapılabilecek en hayırlı kampanyalardan bir tanesi.

bgat
zaman ilerleyip de teknoloji geliştikçe yaşamı da farklılaşıp çok boyutlu bir hal alan insanoğlunun sahip olduklarının üzerine başka başka şeyler koymasıyla ortaya çıkan durumun yarattığı düşünce eylemi. fazla ileri gitmeye gerek yok. bundan on beş sene önce insanlar "v" yerine "w" yazmazlardı. bazı kelimleri ingilizce olarak kullanmaz, bir rumuz seçmeleri gerektiği zamanda büyük oranda türkçe seçelerdi. ancak internetin yaygınlaşması ve hemen hemen her bireyin de internetin kıyısından köşesinden bir şeyler alması sonucu, türkçe durumunda bazı hassasiyetler doğmuştur. sebep de internet ortamında özellikle de inglizce harmanlı bir türkçe kullanılmasıdır. sanırım bu başlık ve anlatılmak istenen de bununla ilgili. ancak ben burada internette bir kısım kullanıcının uyguladığı yazım davranışının pek ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu düşünmüyorum. zira türkçe’mizi internetten değil, yeni yeni kitaplar yazan, kitaplarında türkçe’mizi en güzel, en saf ve en üsluplu şekilde kullanan yazarlarımızdan tatmalıyız. zira yazarlarımız hala da bizim sevdiğimiz türkçe’yi kullanmaktalar ve türkçe’nin edebi gücü eskisi gibi kuvvetli... bu bakımdan internette kimi kullanıcılar tarafından kullanılan anlaşma dilinin temiz ya da saf türkçe olmayıp harmanlanmış bir dil olduğuna katılıp, türkçe’miz için endişelenmemiz için bir sebep olmadığını da düşünüyorum.
skyline
bu kampanyanın faydalı olabilmesi için ilk önce dükkan isimlerinin türkçe yapılması gerekir nereye bakarsan bakalım artık türkçe bir dükkan ismi bulmak zor herkes biraz farklı biraz da dikkat çeksin diye belki kendisinin bile anlamını bilmediği yabancı isimler koyuyor.hal böyle olunca türkçeyi nasıl hatırlayacağız bilebimiyorum;gün geçtikçe artık konuşmalrımızda bile türkçeyi daha az kullanır olduk.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol