stone roses

seeyouindisneyland
stone roses; yine manchester çıkışlı ve okul arkadaşı olan gitarist john squire ve vokalist ian brown tarafından kurulmuş english rose adlı grubun devamı olarak da gösterilebilinir. 1985 yılında stone roses; squire ve brown’ın aralarına baterist reni, gitarist andy couzens ve bas gitarist pete garner’ı da almasıyla resmi olarak kuruldu.

topluluk manchester yakınlarındaki depolarda ilk konserlerini vermeye başladı nitekim kısa bir süre içinde de hatrı sayılır bir hayran kitlesi kazandı. bu sırada grup 60’lı yılların klasik ingiliz sound’uyla heavy metal arasında gidip geliyor arada goth rock’a da değiniyordu. 1987 yılında couzen kısa bir süre sonra da garner gruptan ayrıldı. garner’ın yerine asıl adı gary mounfield olan mani geçti. kısa bir süre sonra topluluk ilk single’ları ’so young’ı kaydetti ve thin line plak şirketi’nden de piyasaya sürdü ki aynı yılın sonunda grubun ikinci single’ı ’sally cinnamon’ yayınlandı. 1988 yılının sonbaharında stone roses; silvertone records’la anlaştı ve sadece başlangıç dört saniyesinin nirvana’nın in utero albümünde yer alan ’radio friendly unit shifter’a olan benzerliği sebebiyle yıllar sonra tekrar anılan ve raflardan indirilen ’elephant stone’ adındaki neo-psychedelic gitar soundlu single’ı piyasaya sürdü.

’elephant stone’un yayınlanmasından kısa bir süre sonra 1989 yılında; stone roses londra’da ve manchester’da biletleri günler önce tükenen konserler vermeye başladı. mayıs ayında türünün ilk ve en başarılı örneklerinden biri olarak da kabul edilen ve sadece 60’ların gitar sound’u değil aynı zamanda dans müziğin, acid house kültürünün ritmik melodilerini de barındıran ’the stone roses’ piyasadaydı. elbetteki o yıl stone roses’ın tarifini kendi müziklerinde uygulayan bir çok grup ingiltere’de ortaya çıktı.

eleştirmenler grubu; rock’n roll hızını acid house platformuna taşıyan bir önder olarak gösterdi. o yılın yazında grubun bu çok önemli ilk albümünden üçüncü single ’she bangs the drums’ piyasaya çıktı ve gruba listelere giriş jetonunu da bu single verdi. ’she bangs the drums’ ancak ilk 40’ın içindeyken; kasım ayında ’fool’s gold’ listelere girmiş üstelik kendine ilk 10’un içinde yer de bulmuştu. (fools gold - 1989 yılında top 10’da 8 numaraydı) aynı yılın sonunda biletleri günler önce biten küçük klüpler gruba dar gelmeye başladı nitekim artık stone roses’ın adı artık yine biletleri günler önce biten büyük arenaların girişlerinde yazıyordu. 1990 yılının ilk dönemi, bu defa listelere giriş yapacak olan grubun daha önce çıkan single’larının tekrar yayınlanmasına ayrıldı. aynı yılın temmuz’unda ise stone roses ’one love’la dönüş yaptı. (listelere dört numaradan giriş yaptı). ’one love’ın yayınlanmasının ardından stone roses, spike adası’nda 30,000’in üzerinde izleyicinin katıldığı kendi festivallerini düzenledi. bu festivalin ardından araya açtıkları davayla silvertone records girdi. stone roses her ne kadar plak şirketinden ayrılmak istese de silvertone onları bırakmıyor, açtıkları davayla topluluğun yeni bir single yayınlamasını engelliyordu.

daha sonraki iki sene boyunca bu anlaşmazlık sürüp gitti ki bu arada topluluk yeni bir albüm çıkartacak materyale bu süre içinde sahip oldu, fakat dava sonuçlanıncaya kadar beklemek zorunda kaldılar. bu arada, bir çok major plak şirketi saman altından grupla ilişkiye girmeye çalışıyordu. 1991 yılının mart ayında açılan dava mahkemeye intikal etti. geçen iki ayın ardından da grup silvertone’a karşı olan davasını kazandı ve milyonlarca dollar karşılığında geffen records’la anlaşmasını imzaladı. üç yıl boyunca stone roses daha önce yapmış olduğu tüm eksik, yarım çalışmalarını bir kenara bıraktı ve çıkartacakları ikinci albüm çalışmalarına yeni materyallerle hazırlanabilmek için yoğunlaştı. bu dönemde basında adlarını fazla duyuramamaları grup üyeleri bu hareketleriyle esrarengiz yönlerini koruyorlar anlamına gelmiyordu. nitekim futbol maçı seyretmek dışında pek de bir şey yaptıkları söylenemezdi.

sonunda 1994 yılında geffen plak şirketi grubun ikinci albümlerini tamamladığı haberini verdi ve ’second coming’ aynı yılın baharında piyasaya çıktı. albümden çıkan ilk single ’love spreads’ oldu ki grubun geri dönüş şarkısı da diyebiliriz bunun için. (listelere iki numaradan giriş yaptı). ’love spreads’ eleştirmenlerden farklı yorumlar aldı kimi single’ı başarılı bulurken kimi hiç onaylamıyordu. ’love spreads’ listelerde sadece bir kaç hafta kalabildi.

1995 yılının başında albümü tanıtmak amacıyla dünya çapında bir turneye çıkma kararı alan stone roses’ın bu kararı son dakikada ertelendi çünkü reni (baterist) gruptan ayrıldı. reni’nin yerine daha önce rebel mc ile çalışmış olan robbie maddix alındı. bunun üzerine küçük bir amerika turnesine çıkan grubun attığı bu adımda ertlenemek zorunda kaldı çünkü john squire ciddi bir bisiklet kazası geçirdi. bu kaza topluluğun beş yıl aradan sonra ingiltere’de verecekleri ilk konser olacak 25. glastonbury festivali’nden çekilmek zorunda kalmaları anlamına geliyordu. squire’ın iyileşmesiyle birlikte topluluk kaldıkları yerden, olumlu eleştiri ve gördükleri saygıyla birlikte yollarına devam etti.

1990 yılından beri ingiltere’de turneye çıkmayan stone roses üyeleri 1995 yılında aralarına ekledikleri klavyeciyle birlikte bir konser verdi. 1996 yılının baharında john squire kendisine daha aktif ve yeni bir grup bulduğu için stone roses’dan ayrıldığını açıkladı. stone roses ise yoluna yeni gitaristleriyle birlikte devam edeceklerini söyledi fakat ekim ayında grup dağıldı. squire’in yeni grubu seahorses ilk albümünü 1997 yılının haziran ayında yayınlarken ian brown’ın ilk solo çalışması ’unfinished monkey business’ 1998 yılında ve 2000 yılında da ’golden greats’ albümü piyasaya çıktı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol