auguste comte

passive
sosyolojiyi her ne kadar başka yerlere çekmek istesede kurucularından biri olarak kabul edilen bilim adamı.felsefe ve psikolojiylede ilgilenmiştir.
profesyonelogrenci
pozitivizmin kurucusu.
aslında matematikçi olan comte okulu bırakmıştır. saint simonun sekreterliğini yapmış bilgi birikimini burada edinmiştir. sonra araları açılmış.

sosyolojiye sosyoloji ismini o vermiştir. bu günkü sosyal bilimlerin metadolojisini "gözlem, deney, karşılaştırma, örnek çalışma" şekline getirmiştir.
toplumu sanayici ve sosyologların beraber yönetebileceğini düşünmüştür.

toplumların 3 basamaktan geçtiğini söyler:
1- teolojik basamak: burada insanlar birşeylere sebepsiz inanıp hayatını böyle geçirir. bilinçli insan düzeyinde çocukluğu temsil eder.
2- metafizik basamak: bu basamakta bilinçli insan ergenliğe girmiştir ve düşünmeye başlamıştır. bir nevi geçiş aşamasıdır. ne teolojik öğretilerinden kopabilir ne de bilgilenmekten vazgeçebilir.
3- pozitif basamak: insan artık olgun bir bilinç düzeyindedir. metafizik ögelere inanmayı bırakmış gerçek bilimle tanışmıştır.

yaşlandığında comte sosyolojiyi bir dine dönüştürmek istemiştir.(socialarity) önem verdiği sosyologların heykellerini yaptırır kendi heykelini de daha büyük olarak ortalarına koydurur. şuan müze olan evinde sevdiği 40a yakın sosyoloğun portresi bulunur.
o portrelerden biri ittihak ve terakki cemiyetinden ahmet rıza efendinindir.

"bir insan çocukken ilahiyatçı, gençken metafizikçi, yaşlılığında da bilimadamı gibi düşünür"
auguste comte

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol