tehlikeli oyunlar

imgoindeeperunderground
super bir oguz atay kitabidir.kucucuk bir bolumu soyle mesela;

"ben olmek istemiyorum. yasamak ve herkesin burnundan getirmek istiyorum. bu nedenle,sevgili bilge, mutlak bir yalnizligi mahkum edildim. (insanlarin kendilerini korumak icin sonsuz duzenleri var. durup dururken insanlara saldirdim ve onlarin korunma icgudulerini gelistirdim.) hic kimseyi gormuyorum."
devinim
(...) bir mektup yazmak istiyordum, ama adres bilmiyordum. yani hiçbir adres bilmiyordum. buna inanmazlardı, bunun için utanıyordum. bana herhangi bir adres söyler misiniz? diyemezdim. oysa herhangi bir adres yeterliydi benim için.

devinim
gerçek nedir hikmet amca?
-gerçek, iki nokta üst üste koydun mu?
-koydum hikmet amca.büyük harfle başlanıyor değil mi?
-hepsini büyük harfle yazsaydın. gerçeğin de soluna çiçek yapma sakın.
...
-yaz bakalım: gerçek, başkalarının bize uygulamaya çalıştığı tatsız bir ölçüdür.
-birimi var mı hikmet amca?
-birimi insandır.
tayfa75
:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:

agzinin, guzel dudaklarinin kenarinda bir gulumseme yaratmak icin, ne uzun yollardan geciyorsun. kendinden veriyorsun ve durmadan eksiliyorsun. oysa bazi insanlar, olduklari gibi kalarak, elde ederler istediklerini. ben, kanimi damla damla suzerek veriyorum.

:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:
tokalon
:-----------------------spoiler------------------------:
akıl ve ruh proleteryasının en büyük akılsızlığı,akıl ve ruh burjuvazisinin nimetlerine kavuşacağını umarak onlara hizmet etmesi ve bu sırada kaçınılmaz istismar kanunları yüzünden zayıf aklını ve ruhunu da parça parça onlara kaptırmasıdır.
:------------------------spoiler----------------------:
nys
oğuz atay’ın harika kitabı. aynı zamanda itü de ki öğrencilerin oyunları. oğuz atay’ın tehlikeli oyunlarını alıp oyunlaştırmışlar. umutsuzca gidip izlemeye başladım fakat oyunun sonunda şaşkınlıkla çıktım . hayal kırıklığı...

izlenesi oyun.
deus ex machina
oğuz atay’ın en sevdiğim romanı. oyununu izleyemedim maalesef. sadece şu kısmı bile yeter:
-----------------------------spoiler----------------------------:
“ikimiz de bu dünyanın insanı değildik. iyi kötü bir şeyler yapmaya çalıştık. ben suçluyum: sevgi’den farklı olduğumu gizledim. gene de bizi yargılayanlara karşıyım. ne yazık, sonunda haklı çıktılar. onlara göstermeliydim. fakat anlatması çok zor: benim becerebildiğim bir iş değil. neler söyleyeceklerini duyar gibi oluyorum; duymak istemiyorum. bir fırsat daha kaçırdık. sevgi, kendisini ve olanları hiç anlamayacak. ben bir şeyler yapabilseydim. başım ağrıyor, yorgunum. boşu boşuna denecek, boşu boşuna. işte buna dayanamıyorum."
-----------------------------spoiler----------------------------

kartalkalkardalsarkar
tutunamayanlar’ın bir yıl sonra yazılmış devamı gibi bir kitap.yine başlaması zor,bitirmesi üzücü.
oyununu izlemedim ama bu kadar ana karakter barındıran bir eserin sadece hikmet benol gözünden sahnelenmesi bana pek mümkün görülmedi.


:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:
* kafam cam kırıklarıyla dolu doktor.bu nedenle beynimin her hareketinde düşüncelerim acıyor anlıyor musun? bütün hayatımca bu cam kırıklarını beyin zarımın üzerinde taşımak ve onları oynatmadan son derece hesaplı düşünmek zorundayım.

* bizi bir de bu acımak mahvediyor albayım.başkalarına acımakla başlayan bu tehlikeli duygu,her zaman kendimize acımakla son buluyor.

* beni anlamalısın.çünkü ben kitap değilim,çünkü ben öldükten sonra kimse beni okuyamaz,yaşarken anlaşılmaya mecburum.

* her geçen gün yeni suçlar öğreniyor insan.okudukça,düşündükçe,yeni insanlar tanıdıkça sadece günahlarının arttığını hissediyor.
:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:
elifielifine
-----------------------------spoiler----------------------------:onu değerlendirmek aslında ona ihanetti. bütün mesele onun yanında olabilmek, onunla birlikte nazariyesini savunabilmekti: değerlendirmek! ne kadar boş bir söz. değerlendirmek kaçmaktır; değerlendirmek, yalnız bırakmatır; yaşantısının ağırlığına dayanamayan birini yaşarken öldürmektir.*-----------------------------spoiler----------------------------

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol