esnerken ağzı kapatmak

goetica
görgü kurallarından birisidir sadece.
eskiden inanç esnerken ruhun ağızdan çıkıp gitmemesi için ağızın kapatıldığı yöndeymi$,hurafe i$te.
redd
afrikada bir inanışa göre esnerken ağız kapatılmadığı taktirde içimize şeytan girmesi muhtemel bir olaymış ve bu şeytanın çıkması o kadar da kolay değilmiş.zira çıkarmak için beynizin bir çiviyle delinip bir kaç dua okunması gerekirmiş.
puppeeter
esneme esnasinda gozlerden birinin ilahi kudrete karsi koyamayarak mecburi sekilde kapanmasi sonucu musallat olabilen in, cin ve seytan sayisinda tek gözle gorulur oranda azalma saptanabildigi gibi agizdan cikabilen ruhun kapanan gozle direnci artar. bu sekilde yorumlandigi zaman gün icerisinde yapilan anlamsiz ya da gereksiz haraketleri gecmise odaklayip kendimizi avutabiliriz gayet de guzel, yapilasidir.
gorgu kurallari cercevesinde kendine yer bulan bu haraket sirf diger insanlar agzimizin icini gorup igrenmesin, ya da agzimizin icini yumruklayip mese odunuyla girismesin diye degildir. zira kisi kendi gorüs acisi icersinde esneyen diger bir sahsin; eger disleri varsa bu disler uzerine dolmus yahut arasina sikismis yiyecekleri gorup cani cekmesin diye de önlem amacli, bir taraflarimizin sismesini engelleyen yegane harakettir ki sahsim adina "kapatmak" fiiline beni bu kadar samimi yapar. örnek olarak suan karsimda esneyen bir japon ve agiz icinde sindirime henüz dahil edilmis sushi parcaciklarinin azi disler uzerindeki raksini görmek ziyadesiyle beni uzer.her ne kadar susiyi sevmesem de karsi tarafin agiz ici artiklari bünyede daimi ya da spontan bir kiskancliga yol acabilir.

beri yandan esneme esnasinda agizin el, kapak, topuk , dirsek gibi nesnelerle kapatilmasi acaba agizin icinde ne var? neden kapatiyor? ne sakliyor? gibi sorularla insani paranoya sahibi yapmasi ne kadar inandirici olmasa da allah ne verdiyse felaket teorilerine girisen ruh icin olasilik dahilindedir.

peki ne yapacagiz? esnerken agizi kapali ya da acik tutmak iki türlu de basimaz dert olmakta ise ailecek tv seyrederken memisli sahne gören kucuk cocuk tarzini benimsememiz gerekmektedir. o bilinen eli ninja kaplumbaga pencesi yapip arasindan bakma tarzidir demek istedigim. esnerken ayni sekilde agzimizi karsi tarafin icini kaldirmayacak bir sekilde ayni zamanda da kisiyi merakta birakmayacak cüretkarlikta kapatmaliyiz. dekolte vermek/birakmak gibi birsey olsa gerek. olmasa da olur. bu saatten sonra pek bir sonuca varasi yok olayin.
angelus
karşınızdaki muhtemel bireye küçük dilinizi ve bademciğinizi göstermemek için gerçekleştirilen bir uygulamadır.
armour
türklere özgü olan şekli ise: genelde yanımızda esneyen birisini görünce ağzına parmak sokmak şeklinde gelişir. zaten o anda esneme olayı yarıda kesilir ve sona erdirilir.
nick
görgü kurali olmasinin yani sira esnerken acilan, kocaman olan burun deliklerini de gizlemek amaciyla uygulanir. avuc iciyle kapatiliyorsa eli 45°lik bir aciyla tutarak, elin tersiyle kapatiliyorsa serce ve yüzük parmak vasitasiyla gerceklestirilirse hem agiz hem de burun delikleri kapanmis olur.
enharista
estetik bir şekil kattığı için el ile kapatılıyordur, yoksa kapatmaya ne gerek var zaten ağız da yemek varken de göstere göstere yemek gerekir şeklinde devam etmeyeceğim tabii ki edeptir kapatılması gerekir.
zotac
hayır yani neresini kapatsın insanoğlu düşüncelerine sevk etmektedir.

- hilmi abi neden kıçını kapatıyorsun esnerken ?
+ yav sorma gerilince tutamıyorum zort diye gidiyor.
orqn
bir görgü kuralından öte reflekstir. yani öyle olması gerekir. hoş bir görüntü değil çünkü.

kişi herhangi bir sebeple ağzını kapatamıyorsa eğer; bu durumda da yanındakilere iş düşer. ben ne zaman yanımda ağzını kapatmadan esneyen birini görsem gidip itinayla kapatırım mesela. siz de yapın bunu.
secret
esnerken ağzın kapatılması,karşımızda ki insanlara rahatsız edici bir görüntü vermemek ve ağzının içini görmelerini engellemek için yapılan kibarca bir davranıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol