hababam sınıfı

0 /
ithilquessir
genel kaninin aksina bir film degil, kitaptir. rifat ilgaz tarafindan 1957 yilinda yazilmis, daha sonra 70’lerin ortalarinda filme cevirilmistir. turk mizzahinin en basarili yapitlarindan biri olan bu eserin unutulmaz kapagi turan selcuk tarafindan cizilmistir. basim haklari cinar yayinlari’na aittir. ogrenci olmus herkesin okumaktan zevk alabilir. 463 sayfa olmasi kitabi bas ucunuzda tutup 16 kere okumaniza engel olusturmayacaktir.
ilean
bana gore turk sinemasinin gelmis gecmis en iyi komedi filmi, ezbere bildigim halde yayinlandigi vakit izlemekten asla vazgecmem.
firambogaz
ilhan selcuk’un cikardigi dolmus adli dergide yazmaya baslayan (bkz: rifat ilgaz), yasakli oldugu icin, yazilarinda ismini kullanamiyordu; tipki derginin diger yazarlari aziz nesin ve cetin altan gibi... dolmus’un parcalarini kendilerine isim olarak almislardi: direksiyon, camurluk, vites, egzoz ... geriye bir tek, yedek lastik anlamina gelen (bkz: stepne) kalmistir. rifat ilgaz da yedek lastik anlamina gelen stepne adini kullanir. hababam sinifi, dolmus dergisinde (yazan: stepne) olarak bir bucuk yil yayimlanir.. hababam sinifi ilk kez 25 temmuz 1956 yilinda yayimlanmaya baslar. dolmus yayinlari’nda kitap olarak basilan ilk hababam sinifi’nin kapaginda yazarinin adi stepne olarak gorulmektedir. rifat ilgaz, stepne olarak bilinir; okurlar stepne’yi rus yazar zanneder, rusya’daki steplerden cagrisim yaparak...
hababam sinifi serisinin devami olan kitaplarda;1972’de hababam sinifi baskinda ve hababam sinifi uyaniyor, 1975’de hababam sinifi sinifta kaldi, en son da 1987’de hababam sinifi icraatin icinde yayimlanir.

kitapta rifat ilgaz’in anadolu’da acilan ilk turk lisesi kastamonu abdurrahman pasa lisesinde yatili olarak okudugu donemdeki anilari anlatilmaktadir.

hababam sinifi’nin filme cekilmesi de oldukca macerali olmustur. zamanin sansur kurulu uyelerinden ogretmen kokenli mualla hanim, “ben ogretmene ‘kel’ dedirtmem” diyerek karsi ciktigi icin, senaryoya uzun sure izin verilmemistir. romandaki kel mahmut tipinde agir basan kisi rifat ilgaz’in kastamonu muallim mektebi’nden ogretmeni nihat dicle’dir. nihat dicle, filmi televizyonda izledikten sonra ogrencisi rifat ilgaz’a bir mektup yazar:

“bu mektubu yazmaktaki birinci sebep, gecen aksam televizyonda cok kiymetli eseriniz olan hababam sinifi filmini seyretmek olmustur. daha once tum akrabalarim ve blok komsularimiz bu filmi seyretmislerdi. bana verdiginiz kel mahmut rolunden dolayi size minnettarligimi, takdirlerimin, gurur ve iftihar duygularimi iletmektir amacim. ne yapacagimi bilemiyorum. yalniz televizyon gibi bir yayin aracinda eserinizi tum memleket bireylerinin iftiharla seyretmesi kâfidir. sagolunuz, var olunuz. duygularimi takdirlerinize birakiyorum.”

daha ayrintili bilgi ve rifat ilgaz’in diger romanlari icin:http://www.hababamsinifi.org/



zeyra
rıfat ılgaz kitabından uyarlanmış komedi filmi, kanımca türk sinemasının en çok izlenen gülünen filmler serisidir. günümüzde çekilmiş olan yeni versiyonları eskilerin tadını yaşatamadı ne yazık ki.
pelagehatun
dakikalar önce tvde gösterimi olan süper ötesi, esprileri hala geçerliliğini koruyan umutulmaz her daim izlenilebilir film serisi
maliyeci
ufak yaşlardan beri izleye izleye bir bölümü kesmez hale gelmiştir.bir de bir ara hiç yayınlamadılar,toplumsal bunalım doruğa ulaştı,suç oranlarında artışa rastlandı.psikolğa gideceğinize oturup ik tane seyredin bu seriden bakın keyfinize.tabii ki herhangi başka bir kemal sunal filmi de olabilir.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol