yaratmak allah a mahsustur

lazaroni
dogrusu yoktan var etmek allah'a mahsustur. allah'u teala halk eder, allah ol der ve oluverir.

yaratmak kelimesini olan birşeye şekil verip yeni birşey yapmak olarak kullandigimiz surece sorun yoktur.

kur'an-i kerim den ornekler.

“(isa) elçi olarak gelecek ve şöyle diyecektir: “size rabbinizin mucizesi ile geldim. sizin için çamurdan bir kuş heykeli yaratacağım, sonra ona üfleyeceğim. o, allah'ın izni ile bir kuş olacaktır. doğuştan kör ve alaca hastalığına tutulmuş olanları iyileştireceğim. allah'ın izni ile ölüleri dirilteceğim. evlerinizde neler yediğinizi ve neleri biriktirdiğinizi size bildireceğim. bu sizin için tam bir belge olacaktır; eğer inanacaksanız.” (âl-i imran, 3/49)

ayrıca mu'minûn suresi 14. ayet ile sâffât suresinin 125. ayetlerinde “allah yaratanların en güzelidir” ifadesi kullanılmıştır. bu ayetlerde de “halk/yaratma” kelimesi, “olana yeni bir şekil verme” anlamında kullanılmıştır.
herkonudafikrimvar
tanrı bizi bakteri olarak yarattı, 1 milyon yıl içinde evrimleşip bu halimize geldik dersen 'belki' olabilir, aklı çalılşıyor derdim ama şu anda bulunduğum haliyle topraktan yaratması, kültür seviyemi reddetmemi gerektirecek bir hikaye olduğu için kabul etme şansım yok. çünkü evrimleşme bilimsel bir gerçektir ve biz de bakteriden evrimleştik. bu nedenle bitkiden hayvana insana kadar tüm canlıların dns'ı %90 dan fazla oranda birbirine benzer.
lazaroni
topraga koklerle bagli agacin tohum halinden fidana fidandan agaca donusup topraktan aldigi elementlerle mevye uretmesine itiraz etmeyen ahmak, insanin topraktan yaratilmasini kendisine hakaret olarak goruyor bide akilli geçinir akli kıt.
independence
sirf bu zihniyet sebebi ile matbaa osmanliya icadindan 200 sene sonra geldi iste. hayir adama desen ki "aklina enfes bir fikir geldi, sirf sopalarla bir icat yapip milyar dolarlar kaldirican piyasadan naparsin?" diye, icadi yapmam dolapta saklarim falan diyecek herhalde. ama is pratige dokuldugu zaman herkesten once kosacaktir, o ayri.
lazaroni
kelimelerin etimolojik kokekini bilmek, kelimeye yuklenen manayi iyi bilip kullanmak lazim.

ornegin karsisindakine kufur eden biri bizden degildir cumlesi yanlis bir kullanimdir.

küfür, küffar, kafir kelimeleri ayni kökten gelirler.
küfür allah i inkar etmek manasindadir, kafir allah i inkar eden kişi küffar da kafirin çoğuludur.

yaratmak; şekil vermek, birşeyden başka birşey yapmak manasindadir.
yaratmak allah'a mahsus birşey dir demek de yanlış kullanim dir, allah yoktan var eder demek bile tam olarak allah'in zatina yakismaz, kainat'in vucudu allah'in varligina muhtactir.

ihlas suresini iyi tefsir etmek lazim, de ki o allah tektir, allah samettir (hic birseye muhtac olmayan, herseyin kendisine muhtac oldugu).

ben haşa allah gibi yaratirim mi dedim de bana fasık yakıştirmasi yapildi. eger bu konu da yazdiklarim küfür iceriyorsa kafir olmam lazim, fasık açiktan buyuk gunah isleyen manasindadir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol