qui gon jinn

omer seyfettin
dikbaşlı bir jedi olan qui-gon jinn,naboo’da barışı sağlamakla görevlendirildi.ticaret federasyonu’nun istilası sonrasında,kraliçe amidala ve öğrencisi obi wan kenobi’yle gezegenden firar eden qui-gon,tatooine’desığınacak bir yer ararken,olağanüstü yetenekli genç bir köleyle,anakin skywalker’la karşılaşacaktı.
angelus
diğer canlılara karşı merhamet besleyen, yaşayan güç inanışının sembolü usta jedi qui gon-jinn; etrafındakiler tarafından asil, akıllı ve konseyle ters düştüğü durumlar nedeniyle asi olarak nitelendirilirdi.

konseyin kararlarına karşı aldığı tavırlar, sistemin işleyişi hakkındaki düşünceleri onu diğer jedi lardan farklı kılıyordu.usta jinn’e göre geçmişi ve geleceğe odaklanmak yerine o an hissedilenler önemliydi. içgüdülerin olayları çözmek açısından aynı zamanda sağlıklı kararlar verebilmek için gerekli olduğuna inanmıştır.

öğrencisi obi-wan kenobi ile birlikte ticaret federasyonu’nun naboo kuşatmasını kaldırması için çıktıkları serüvende kendilerini savaşın ortasında bulmuşlardır. kraliçe amidala’yı gezegenden kurtarmalarının ardından gemilerindeki arıza nedenli ile tatooine adında bir çöl gezegenine zorunlu iniş yapmışlardı.ihtiyaçları olan malzemeleri temin etme sürecinde usta jinn, anakin skywalker adında bir çocukla tanışmış ve onda olağanüstü bazı güçlerin bulunduğunu fark etmiştir.

jedi konseyi’nin karşı çıkmasına rağmen çocuğun eğitimini üstlenmiştir. naboo savaşı’nda bin yıldır yüzlerini saklamayı başaran sithler, darth maul adından bir zabrak savaşçısı ile ortaya çıkmışlardı.kılıç kullanmadaki becerisine rağmen kendinden daha çevik ve atletik olan maul tarafından öldürülen jedi ustası, son bir istek olarak obi-wan’dan anakin skywalker’ı eğitmesini istemiştir.

jedi düzeni’nin galaktik imparatorluğun kurulması ile sona ermesinin ardından usta yoda, qui gon-jinn’in tüm olanları gücün içinden izlediğinin farkına vardı.yoda ile güç yardımı ile konuşan jinn ölümsüzlüğün yollarını ona öğreteceğini söyledi. yoda bu bilgiyi obi-wan kenobi ile paylaştı ve tatooine ‘deki uzun süreli bekleyişi için yeni bir eğitim alacağını söyledi.

eldrun
yavin savaşından kısa bir süre önce doğmuştur. 8 yaşındayken tahl adlı bir youngling ile yakın arkadaş olmuşlardır. qui gon on yaşına geldiğinde örencilerin yeteneklerini sergiledikleri ve ustalara padawan olarak verildikleri turnuvada gösterdiği üstün ışın kılıcı kullanma yeteneği ile dooku’yu oldukça etkilemiş ve dooku qui gon’u padawan’ı olarak yanına almıştır. birlikte onlarca göreve giden bu ikili bir görevlerinde senatör blinx annon’a eşlik ederlerken uzay gemilerine bir korsan sızmış sonrasında bu korsan dooku’nun eskiden yakın arkadaşı olan lorian nod çıkmış, dooku bütün öfkesiyle nod’a saldırmış ama qui gon’un sözleri sayesinde öldürmemiştir. qui gon’un dooku ile birlikte son görevi 2 yıl kadar sürmüş, görev bittikten sonra tahl ile yeniden beraber olmuşlar fakat uzun sürmemiştir bu birliktelik. qui gon’un padawanlığında dooku’nun ona söylediği son söz ise onun tek zayıflığı olduğu, bunun ise merhameti olduğudur.

tahl ile birlikte jedi knight olduklarında ise konsey qui gona bir padawan seçmesini söylemiş fakat qui gon kendini daha hazır hissetmediği için bir süre boyunca padawan seçmemiş, görevlere tek başına gitmiştir. bu süre içinde qui gon telos 4 adlı bir gezegende xanathos adında, güç ile bağlantısı olan bir çocuk bulmuş ve cocuğu test edilmesi için jedi tapınağına getirmiştir. cocuk eğitim için biraz geç kalınmış olmasına rağmen eğitimine karar verilmiş sonraki 2 yıl boyunca tapınakta eğitilmiş ve sonrasında qui gon bu cocuğu padawan olarak yanına almıştır. çocuğa padawanlığından jedi knight olmasına kadar iyi bir rehberlik gösteren qui gon sonunda master olmuştur. sonrasında yoda xanathos’a jedi knight ünvanı verilmesi için son bir sınav olarak qui gon ile birlikte telos gezegenine göndermiş, xanathos doğduğu yer olan bu gezegende babası xanathos’a gücünü ve parasını gösterek gezegeni birlikte yönetmelerini söylemiş, xanathos’u baştan çıkartmış ardından gezegende iç savaş başlamış ardından qui gon crion ile karşı karşıya gelip onu öldürmüş. xanathos’da babasının parmağından yüzüğünü almış ve karanlık tarafa geçmiş.

ilk padawan’ını eğitmede başarısız olduğunu düşünen qui gon bir daha hayatı boyunca yanına padawan almayacağını söylemiş. ilerki yıllarda da tek başına, ara sıra da diğer jedi’lar ile görevlere devam etmiş tahl ile birlikte bir çok görevi başarıyla yerine getirmiş.

obi wan’ı padawanı alması ise;
bir süre sonra yoda’nın teşviki ile geçmişi unutup padawan seçmek için düzenlenen padawan adaylarının yeteneklerini sergilediği, içinde obi wan kenobinin de bulunduğu turnuvayı izlemiş, obi wan’ın yeteneklerini görmüş fakat turnuvayı kısa bir süre izleyebilmiş, bandomeer gezegenine, başkanın verdiği bir göreve gitmek için ayrılmış. o sırada obi wan ise bruck adında bir öğrenci’nin kavgaya karışması için kışkırtması sonucu tapınaktan uzaklaştırıp bandomeer gezegenine çiftçi olmak üzere gönderiliyor. aynı gemide olan qui gon ile obi wan, gemi saldırıya uğrayınca güçlerini birleştirip saldırıyı geri püskürtürler. sonrasında başkanın verdiği mektubun sahte olduğpunu öğrenen qui gon, obi wan’ı çiftliklere gönderir ve bu meseleye karışmasını yasaklar. qui gon’un katıldığı toplantılardan birinde xanatos, karşısına offworld’un temsilcisi olarak çıkar. obi wan, çiftliklerde kalırken, gizli bir offworld merkezi keşfeder. ama qui gon, ona güvenmeyi reddederek, anlattıklarını dinlemez. xanatos, üzgün ve kızgın obi wan’ı, qui gon hakkında hikayeler uydurarak kendi tarafına çekmeye çalışır. sonrasında ise obi wan’ı ele geçirir ve madenlerde çalışmaya gönderir. qui gon ise eski öğrencisi ile küçük bir düellodan sonra obi wanı kurtarır ve ona xanathos hakkındaki gerçeği anlatır. xanatos’u madenlerde kovalar ve onunla karanlıkta dövüşmek zorunda kalırlar. xanatos, madeni havaya uçurmak için patlayıcılar yerleştirir ve iki jedi’ı ölüme terkeder. qui gon ve obi wan beraber çalışarak, bombayı bulur ve etkisiz hale getirirler. qui gon artık daha fazla direnemez ve obi wan’ı padawan öğrencisi olarak kabul eder.


eldrun
episode 2’de anakin kum insanlarını öldürürken qui gon’un "anakin nooo" diye bağırışını duymuşuzdur. yoda’da o sırada anakin’in içine düştüğü hali görür ve qui gon’un sesini o da duyar. sonrasında, ölen birinin geri gelmeyeceğini bildiği, böyle bir şeyin mümkün olmadığı halde qui gon’un sesinin nasıl duyulduğunu merak eder. episode 3’ün sonunda bu gizem çözülür tabi ki ve sonunda da yoda qui gon’un öğrencisi olur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol