aşiret düğünlerinde dolar yağmuru

independence
a$iret dugunlerinde vardir bu gelenek."zenginiz biz, a$iretiz, ytl atamayiz klasimizi sarsar en $ahanesi dolardir" anlami ta$iyan davrani$lardir.gelinle damatin uzerine atilan dolarlar, arkadaki saz ekibini gece boyunca dolar manyagi yapmaya yetecek kadar coktur.daha dun haberlerde a$iret dugunlerinden bir tanesinde yere atilan dolarlari toplayan 14 ya$larinda bir cocuk, salona cicek getiren cicekciye cebinden 200$ cikartip bah$i$ verdi, ben izledim bunu.yerden topladiklari o kadar fazla ve bikkinlik yaratacak olcuye gelmi$ olacak ki 14 ya$indaki bir cocuk bile sirf yerden topladiklari ile cicekciye 200$ bah$i$ verebilecek duruma gelmi$.

bu tur davrani$lari sergileyenler icin guzel bir de atasozumuz vardir bizlerin.aha a$agida.

(bkz: arap yagi bol bulunca gotune surermi$)
overload
durum aslında göründüğü gibi değil(miş)dir. dışarıdan ’’lan anasını satayım açız açız diye bağırırlar şunlarda ki para bizim topkeyük mahallede yok be’’ şeklinde görünebilir. ancak esasında olay al gülüm ver gülümdür. şöyle ki tüm marabalar yıllarca tabiri caizse it gibi çalışırlar ve tüm kazandıklarını şan uğruna bi gecede ( özellikle bu tip düğün gecelerinde) yerler. zaten bu tip düğünler 2 aşiret arasında vuku buluyormuş ki ’’ lan a.q almak lazım buralardan bi kız’’ şeklinde düşünenler heveslenmesin. zira giden para bir şekilde geri gelmeli.
van ness
altı sıfır atılan türk lirasının bu halde bile karizmadan sayılmadığını vurgulayarak düğünlerde havaya saçılan ve yağnur şeklini alan paralar. bunlar genelde 1 dolarlık banknotlar olup aşiretin zenginliğine göre banknot katsayısı yükselebilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol