kara kartal

nobran
beşiktaş a bu lâkap kara bir günde takıldı. bir gün önce takıma hayatını adayan şeref beyi kaybeden beşiktaş fenerbahçe ile çok önemli hayati bir maça çıkıyordu. beraberlik ya da yenilgi ile şampiyonluğa veda edecekti. işte böyle bir günde 90 dakika rakip kaleye müthiş akınlar yaptılar. tribünlerdeki seyircilerin kartallar gibi saldırıyorlar, herbiri birer kartal benzetmesi ile o günden beri kara kartal lakabını taşır beşiktaş.. o gün golsüzlük bozulmamış, şampiyonluğa veda edilmiş, ancak kara kartal lâkabı beşiktaşımızda kalıcı olmustur.
spongebob
1932-33 sezonunda istanbul amatör ligi’nin bitmesine bir hafta kalmisti. son maç beşiktaş ile fenerbahçe arasindaydi. bu maç sampiyonu belirleyecekti. fenerbahçe beşiktaş’tan iki puan öndeydi. dolayisi ile bir beraberlik fenerbahçe’yi sampiyon yapmaya yetecekti. beşiktaş ise mutlaka kazanmaliydi.
beşiktaş tarihinde ilk kez sahaya bu maçta beşiktaş simsiyah formalarla çikmisti. o matemin simgesiydi. seref bey’in kaybedilisinin acisini yansitiyordu.

maç basladi. fenerbahçe defansta kaliyor, bir puan için oynuyordu. beşiktaş ise atak üstüne atak gelistiriyor ve gol atmak için yükleniyordu. oyunun 24’üncü dakikasiydi. nazim’in fenerbahçe filelerine gönderdigi top tüm beşiktaş’lilari ayaga kaldirmisti. ancak hakem golü geçersiz saydi.

oyunun büyük bölümü fenerbahçe yari alaninda ve kalesi önünde oynandi. ancak gol olmadi ve maç basladigi gibi 0-0 bitti. bu sonuçla fenerbahçe sampiyonluga uzanmisti.

maçtan sonra konusanlar ligi ikinci sirada bitirmesine ragmen beşiktaş’i öve öve bitiremiyorlardi.

- ne takimdi öyle!
- 90 dakika içinde tam 66 kez akin yaptilar!
- kartallar gibi saldirdilar.
- evet. aynen kara kartallar gibi...

iste o siyah formalardan ve müthis futboldan sonra beşiktaş sampiyonluga ulasamamisti ama büyük bir ünvan kazanmisti: kara kartallar.

beşiktaş’ın türk gençliğine hediyesi: 19 mayıs gençlik ve spor bayramı

1935 yiliydi. beşiktaş jimnastik kulübü bir karar almisti. "atatürk günü" düzenlenmesini istiyorlardi. ulu önder sporu ve sporcuyu seviyordu. öyle ise onun adina spor müsabakalari yapmak çok dogru olurdu.

bu fikir hemen fenerbahçe ve galatasaray kulüplerine de açildi ve iki kulüpten de olumlu yanit alindi.

tarih 24 mayis 1935’ti. fenerbahçe stad’inda yapilan ilk atatürk günü müsabakalarini binlerce kisi izlemisti.

aradan kisa bir zaman geçmisti. beşiktaş jimnastik kulübü, atatürk günü’nün her yil düzenlenmesini istiyordu. ankara’da toplanacak olan spor kongresi’nde bu konu konusulabilirdi. kongre’de kürsüye beşiktaş jimnastik kulübü’nden ahmet fetgeri çikti. istanbul’da düzenlenen atatürk günü spor müsabakalarini anlatti. sözlerine söyle devam etti: "atatürk günü’nün tüm türk gençligine maledilmesi için 19 mayis gençlik ve spor bayrami adi altinda her yil yapilmasini teklif ediyoruz."

bu konusma alkislarla karsilandi. konu atatürk’e açildi. ulu önderin de onayiyla 19 mayis gençlik ve spor bayrami kutlanmaya baslandi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol