üzerinde hassasiyetle durulmasi gereken bir konudur atatürkün milliyetçilik anlayisi. son yillarda memlekette milli bütünlügümüze yönelik açik tehditleri göze aldigimizda bu konunun önemi daha da artiyor haliyle...
öncelikle sunu söylemek lazim gelir ki, atatürkün milliyetçilik anlayisi "yurt milliyetçiligi" kavrami altinda toplanabilir. bu tip bir milliyetçilikte kesinlikle irkçiliga yer yoktur. eger bir toprak parcasi üzerinde dogmussaniz, ekmeginizi bu toprak parcasi uzerinde kazaniyorsaniz, yasaminizi bu toprak parcasi uzerinde surduruyorsaniz, bu toprak parcasi sizin yurdunuz olmus demektir. bu toprak parcasi uzerinde etnik kokeniniz ne olursa olsun, ister kürt olun, ister çerkez olun, ister laz olun, ne olursaniz olun hiç farketmez, hiç bir etnik kökene ayricalik verilemez ve taninamaz. çünkü siz artik türksünüz.
mesela fransaya gidin. bask kokenli bir fransiza etnik kökenini sorun, cevabini zorlanarak verir ve en önemlisi "ben fransizim" diye cevap verir bu soruya. çünkü fransa artik milli bir devlet olmustur ve milliyetçilik denen hadiseyi çok iyi kavramis bir milleti vardir.
iste biz maalesef bu tip bir milliyetçilik anlayisini memlekete yayamadigimiz icin sikinti cekmekteyiz. bunun nedeni memlekette atatürkçü düsünce tarzini tam manasiyla yerlestiremedigimiz içindir. atatürkün kafasinda çok farkli bir devlet modeli vardi, fakat bunu tam olarak uygulayamadan hayata veda etmistir. bu tip bir milliyetçilik anlayisini memleketimizde idrak edebilen çok az sayida yurttas oldugu için, batinin kiskirtmalariyla ve destekleriyle memleketi bölmek isteyen pkk belasinin sikintisini çekmekteyiz. bu sikintidan kurtulmanin tek yolu bu tip bir milliyetçilik anlayisini memlekete yaymakla mümkün olabilecegini düsünmekteyiz.
sonuc olarak atatürkün yurt milliyetciligi anlayisini benimsememiz lazimdir. yoksa ufukta türkiyenin parçalanma tehlikesinin göründügünü belirtmek isterim.
bu dogru mudur yoksa degil midir?
ona siz karar vereceksiniz...
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?