arnavutluk

darth sidious
arnavutluk guneydogu avrupa’da bir balkan ve akdeniz ulkesidir. balkan yarimadasinin bati bolgesinde uzanan arnavutluk, kuzeyden karadag, dogudan sirbistan ve makedonya, guneydogudan yunanistan, batidan adriyatik denizi’yle cevrilidir.

osmanli devleti 1417’de arnavutluk’u ele gecirerek arnavut sancagini kurdu. arnavutluk’ta 1432’den sonra osmanli idaresine karsi cesitli isyanlar cikti. bu isyanlar ve bazi dis mudahaleler dolayisiyla arnavutluk’un bir kismi osmanlilarin elinden cikti. 1463 osmanli-venedik savaslarindan sonra osmanli, arnavutluk’un elinden cikan bolgelerini geri almaya basladi ve 1501’de buyuk bir kismini ele gecirdi.

osmanli fethinden sonra dort asirdan fazla bir sure avrupa’da islam’in yayilmasinda bir merkez rolu oynayan arnavutluk, 1912’de diger balkan ulkeleriyle birlikte osmanlilar’dan ayrildi. ancak bu tarihten sonra da balkan ulkeleri birligi’nin saldirilarina ugradi. bu saldirilar sonunda arnavutluk’a giren hiristiyan balkan ordulari ulkenin musluman halkini hiristiyan olmakla olum arasinda bir tercih yapmaya zorladilar. o tarihlerde onbinlerce arnavut hiristiyan olmadigindan oldurulmustur. isgalciler 1914’te sirp asilli william ovfid’i ulkeye kral tayin ettiler. ancak kral william din ve milliyet yonunden arnavutlara yabanci oldugundan ulkede otoriteyi saglayamadi. bu yuzden arnavutluk 1925’e kadar tam bir karisiklik yasadi. bu donemde ulkenin bagimsizligini saglamak icin ceteler olusturuldu ve bu ceteler isgalcilere karsi mucadele ettiler. 1925’in baslarinda ulkede cumhuriyet ilan edildi ve cumhurbaskanligina da ahmed zogu secildi. 1939’da ii. dunya savasi’nin baslamasiyla birlikte fasist italyan ordulari arnavutluk’u isgal etti. bu isgal 29 kasim 1944’e kadar surdu. isgalin sona ermesinden hemen sonra ulkede enver hoca’nin liderliginde bir komunist rejim kuruldu.

komunist arnavutluk ilk zamanlar rusya’ya yanasti ve o siralar stalin’in yonettigi rusya’dan destek gordu. ancak altmisli yillardan sonra daha cok cin’e yoneldi. yetmisli yillarin basindan itibaren cin’le de baglantisini keserek, kendine ozel, icine kapanik bir ulke halini aldi. arnavutluk’taki komunist rejim basindan itibaren baskici cizgiyi izledi. ulke halkinin disariyla baglantisini kesti. daha komunist diktatorlugun kuruldugu ilk yillarda binlerce insan italya’yla isbirligi yaptiklari gerekcesiyle idam edildi. sonraki yillarda da halk icindeki butun gelismeler cok iyi organize edilmis bir istihbarat orgutu araciligiyla izlendi.

enver hoca, 11 nisan 1985’te olunceye kadar yonetimde kaldi. ondan sonra cumhurbaskanligina ramiz alia secildi.

sovyetler birligi’nde baslayan degisim ruzgârlarindan en son etkilenen dogu avrupa ulkesi arnavutluk olmustur. ulke yonetiminin halkin disariyla baglantisini kesmesinin ve dunyadaki gelismelerden dogru bir sekilde haber almasini engellemesinin bunda buyuk etkisi olmustur. temmuz 1990’in baslarinda tiran’da bazi kisilerin yabanci buyukelciliklere siginmasi olaylarina kadar gorunurde ciddi bir olay yasanmamisti.

arnavutluk cumhurbaskani ramiz aliya 25 ocak 1990’da yaptigi konusmasinda, dogu blokundaki gelismeleri sosyalist cizgiden sapma ve bir felaket olarak niteledi ve arnavutluk’un bu duruma asla dusmeyecegini ileri surdu. ama cok gecmeden temmuz 1990’da meydana gelen olaylar halkin rejimden rahatsiz oldugunu ortaya cikardi ve ulke cok hizli bir degisim surecine girdi. ramiz alia, bu hizli degisim sureci icinde koltugunu koruyabilmek icin birden radikal bir reformcu kesildi. halkin tepkisini yatistirmak icin cok partili sisteme gecme karari aldi. ardindan, iktidardaki komunist emek partisi’nin yanisira demokrat parti’nin kurulusu da resmen kabul edildi. bunu basin alaninda da bazi ozgurlukler saglanarak demokrat parti’nin demokrasinin dogusu adli bir gazete cikarmasina izin verilmesi izledi.

ramiz alia’nin ulkede pazar sistemine dayali bir ekonomik modele gecilecegini aciklamasi uzerine ekonomik reformlar da uygulamaya konmaya basladi. butun bu reformlarin sureklilik kazanmasi icin yururluge konan yeni anayasa da kismen din hurriyeti, ozel mulkiyet edinme hakki, seyahat hurriyeti ve yabanci sermayenin ulke icinde is yapmasi imkâni getiriyordu.

10 subat 1991’de 250 kisilik halk meclisi uyelerinin belirlenmesi icin secimler yapildi. secimlerin boyle aceleye getirilmesindeki amac muhalefet partilerinin teskilatlanmalarini tamamlamadan, halka kendilerini tanitamadan ve secim hilelerinin yapilabilecegi ortam mevcutken emek partisi’nin devami olan sosyalist parti’nin bir donem daha iktidarda kalmasini saglamakti. oyle de oldu ve sosyalist parti secimlerde parlamentoda 169 uyelik kazandi. ancak halk bu sonuctan memnun kalmadi ve tepki gosterdi. bunun uzerine 22 mart 1992’de tekrar secim yapildi ve bu secimlerde demokrat parti 92 milletvekilligi kazanarak birinci parti oldu. bunun uzerine ramiz aliya istifa etmek zorunda kaldi ve cumhurbaskanligina demokrat parti lideri sali berisa secildi. sosyalist parti iktidarina da son verilerek demokrat parti liderliginde bir hukumet kuruldu.
cografi

onemli sehirleri: tiran, iskodra, elbasan, dirac, korce, avlonya.

nufusu: 3.425.000 (1993 tahmini). nufusun % 36’si sehirlerde yasamaktadir. ortalama omur 72 yildir. cocuk olumlerinin orani binde 28’dir. nufusun % 33’unu 14 yasin altindakiler olusturmaktadir.

nufus artis hizi: % 1.7

etnik yapi: % 95.3 arnavut, % 2.5 cingene, % 1.8 yunan, % 0.14 makedon, kalani diger etnik unsurlar. arnavutlarin iliyalilarin soyundan geldikleri sanilmaktadir. makedonya ve kosova basta olmak uzere eski yugoslavya cumhuriyetlerine ve dunyanin bircok ulkesine yayilmislardir. arnavutluk’taki arnavutlarin % 70’i musluman buyuk cogunlugu sunni, az bir kismi da bektasidir.

dil: resmi dil arnavutcadir. etnik unsurlarin dilleri de konusulur.

cografi durumu: bir balkan ulkesi olan ve balkan yarimadasinin bati bolgesinde uzanan arnavutluk, kuzeyden karadag, dogudan sirbistan ve makedonya, guneydogudan yunanistan, batidan adriya denizi’yle cevrilidir. adriya denizi’ne bakan kiyisinin uzunlugu 316 km’dir. genelde daglik olan topraklarinin ucte ikisi daglar ve tepelerden olusur. kalan kismi ise ovalik ve alcak tepelerdir. ulkenin batisinda adriya denizi’ne paralel olarak dinar alpleri, kuzeyinde de arnavutluk alpleri uzanir. en yuksek yerleri korab tepesi (2751 m.) ve yezertsa zirvesi (2694 m.)’dir. cok sayida akarsuyu vardir. en uzun irmaklari drina, vyosa, skumbi, semani, mati ve erzen’dir. iskodra, ohri ve prespa gollerinin bir kismi arnavutluk’a aittir. sinirlari icinde bazi kucuk golleri vardir ve bunlarin bazilari buzul golleridir. topraklarinin % 36’si ormanlik, % 17’si tarim alani, % 14’u otlaktir. akdeniz iklimi kusaginda bulunan arnavutluk’ta yazlar kuru sicak ve gunesli, kislar bol yagmurlu ve yumusak gecer. daglik kisimlarda iklim bolgeden bolgeye degisir. buralarda kislar daha soguktur. kiyidan biraz icerde yeralan baskent tiran’da yillik sicaklik ortalamasi 15.6 derece, yillik yagis ortalamasi da 1588 mm.’dir.
yonetim

yonetim sekli: arnavutluk cok partili demokratik sistemle ve 29 nisan 1991’de yururluge konan anayasayla yonetilmektedir. devletin en ust yoneticisi devlet baskani, hukumetin baskani basbakandir. uyeleri serbest genel secimlerle belirlenen 140 uyeli bir parlamentosu vardir. arnavutluk, bm’e ve uluslarasi para fonu’na uyedir.

siyasi partiler: arnavutluk’taki siyasi partilerin basta gelenleri sunlardir:

demokrat parti: liberal anlayisa sahiptir. en son genel secimlerde parlamentoda 92 uyelik kazanan bu parti iktidari elinde bulundurmaktadir.

sosyal demokrat parti: solcudur. en son genel secimlerde parlamentoda 7 uyelik kazandi.

sosyalist parti: komunist emek partisi’nin devamidir. en son genel secimlerde parlamentoda 38 uyelik kazandi.

cumhuriyetci parti: demokrat parti’ye yakindir.

idari bolunus: 27 ille, 200 ilceye ayrilir.

dis problemleri: en onemli dis problemi kosova meselesidir. bugun yeni yugoslavya sinirlari icinde bulunan ve sirbistan yonetimi tarafindan ozerkligi kaldirilarak sirbistan’a ilhak edilmis olan kosova halkinin % 80’den fazlasi arnavut asillidir. arnavutluk yonetimi kosova meselesine sahip cikmakta ve buranin bagimsizligi icin mucadele eden kosova arnavutlarini desteklemektedir. makedonya’da yasayan arnavutlara baski uygulanmasi da bu iki ulke iliskilerini olumsuz yonde etkilemektedir.

arnavutluk-yunanistan iliskileri de iyi degildir ve yunanistan etnik azinlik ve goc gibi konularda arnavutluk yonetimine baski yapmaktadir.
ekonomi

ekonomi: arnavutluk ekonomisi daha cok maden uretimine ve sanayiye dayanir. bir miktar petrol ve dogal gaz cikarmaktadir. 1992’de toplam 6 milyon varil petrol, 136 milyon m3 dogal gaz uretmistir. 1993’deki petrol rezervi 185 milyon varil, dogal gaz rezervi 11 milyar m3 olarak tahmin ediliyordu. ayrica krom, linyit, nikel, bakir, demir, kukurt, cinko, kursun ve boksit uretmektedir.

tarim ve hayvanciligin da ekonomide onemli yeri vardir. bu sektorlerden elde edilen gelirin gayri safi yurtici hasiladaki payi % 36’dir ve calisan nufusun % 55’i bu alanlarda is gormektedir. orta kesimdeki kiyi ovalarda daha cok bugday, misir, tutun ve patates, ic kesimlerde daha cok seker pancari, guney kiyilarda en cok zeytin ve turuncgiller uretilir. ulke genelinde bunlardan baska meyve ve sebzeler de uretilmektedir. 1992’de 600 bin ton tahil, 60 bin ton yer bitkileri, 15 bin ton baklagiller, 130 bin ton meyve, 250 bin ton sebze uretilmistir. ayni yil ulkede 500 bin bas sigir, 1 milyon bas koyun, 170 bin bas domuz bulunuyordu. 1991’de % 55’i denizden, % 45’i ic sulardan olmak uzere 12 bin ton balik avlanmistir. ayni yil 2.6 milyon ton da tomruk uretilmistir.

dis ticaret: ihrac ettigi urunlerinin basinda petrol, maden cevherleri (bunlar tum ihracatinin % 47’sini olusturur) ve cesitli tarim urunleri gelir. ithal ettigi mallarin basinda da makinalar, ulasim araclari ve yedek parcalari, gida maddeleri, kimyasal maddeler ve dayanikli tuketim maddeleri gelir. 1991’deki dis ticaret acigi 179 milyon dolar olmustur.

sanayi: en cok metalurji, demir-celik, kimya, tekstil, ayakkabi, deri, kereste, mobilya, gida, mesrubat, sigara, ilac ve insaat malzemeleri sanayileri gelismistir ve gelisme yolundadir. yerel kaynaklardan ve imalat sanayiinden elde edilen gelirlerin gayri safi yurtici hasiladaki payi % 42’dir. calisan nufusun yaklasik % 19.5’i sanayi sektorunde is gormektedir. buna maden ocaklarinda calisanlar da dahildir.

enerji: 1991’de 2 milyar 800 milyon kw/saat elektrik uretilmis, 3 milyar 155 milyon kw/saat tuketilmis, aradaki fark ithalatla karsilanmistir. elektrik enerjisinin % 9’u termik santrallerden, % 91’i hidroelektrik santrallerinden elde edilmektedir. kisi basina yillik elektrik tuketimi ortalama 960 kw/saattir.

ulasim: ulkenin tarifeli sefer yapilan tek havaalani baskent tiran’daki uluslararasi trafige acik havaalanidir. arnavutluk, 100 grostonun ustunde yuk tasiyabilen 25 gemiye, 720 km. demiryoluna, 8.000 km.’si asfaltlanmis olmak uzere 21.000 km. karayoluna sahiptir. bu ulkede ortalama 68 kisiye bir motorlu ulasim araci dusmektedir.

egitim: egitim ucretsizdir. 1800 ilkokul, 50 genel ortaogretim kurumu, 470 mesleki ortaogretim kurumu, 8 yuksekogretim kurumu vardir. universite cagindaki genclerden universiteye kayit yaptiranlarin orani % 8, okuma yazma bilenlerin orani ise % 100’dur.

saglik: arnavutluk’ta 900 hastane, toplam olarak 5860 doktor ve dis doktoru, 40 bin ebe ve bayan saglik gorevlisi mevcuttur. ortalama 585 kisiye bir doktor dusmektedir. (buna dis doktorlari da dahildir.)

kaynak:wikipedia.org

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol