tahran

angelus
tahran, iran’ın başkenti ve tahran ilinin merkezidir.

tahran çok genç bir şehirdir. 1876 yılında sadece bir köy olan tahran, ağa mehmet han kacar tarafından başkent olarak seçildi, böylece şehirleşme başlamış oldu. yaklaşık 100 yıl önceye kadar tahran başkent olmasına rağmen bazı diğer iran şehirlerinden daha küçüktü, öyle ki rey şehrinin bir kasabası olarak geçiyordu. şimdi o şehir tahran’ın bir bölgesi olarak tanınmaktadır.

kacar hanedanından sonraki devletlerin merkeziyetçi yaklaşımlarından dolayı diğer eyaletlerden göç alması sonucunda şu an en büyük iran şehri ve ortadoğu’nun en büyük kentlerinden biri olarak tanınmaktadır.

1979 iran islam devrimi’nden sonra ülke nüfusuna paralel olarak şehrin nüfusu 2,5 kat artmış ve 14 milyona yaklaşmıştır.

şehir, elborz dağlarının eteklerindeki bir platoya kurulmuş olduğundan ve çevresinde nehir, göl, deniz gibi bir su kaynağı bulunmadığından (başta hava kirliliği olmak üzere) ciddî ekolojik sorunlarla boğuşmaktadır. şehri ciddî şekilde etkileyen hava kirliliğinin bir sebebi de tahran’ın dünyaca meşhur trafik problemidir. çevre yollarının görece geç yapılması ve yetersiz oluşu; şehirdeki toplu taşımacılığın tekerlekli taşıtlarla yapılması; kullanılan araçların eskiliği buna sebeptir.
chamomile
iran’ın başkenti. şehir 1876’dan itibaren gelişmeye başlamış. günümüzde, ortadoğu’nun en önemli merkezlerinden... istanbul kadar çok göç aldığı söyleniyor. kimileri rejim sebebiyle kadınların sokaklarda gezemediğini, gezenlerin de sadece göz hizasının gözüktüğünü iddia ederken; kimileri de genç neslin sanıldığı kadar bağnaz olmadığını, özellikle üniversitede okuyan kadınların daha rahat yaşadığını ve gönüllerince gezip dolaştığını savunuyor.
5udan8ilgiler
İran'ın en büyük kenti ve başşehridir. İstanbul gibi çok kozmopolit bir yapısı vardır ve yaknındaki Karaj şehri ile bütünleşmiş durumdadır. Gün içerisinde şehrin nüfusu Karaj ve çevre ilçelerden çalışmak için gelen kişilerle beraber 21 milyonu geçer.

İnanılmaz bir trafik yoğunluğundan dolayı, şehir içinde ulaşım oldukça zordur. İstanbul trafiği bile, Tahranın tafiği ile boy ölçüşemez. Trafikte sadece 3,5 milyona yakın motorsiklet mevcutur (kayıtlı ve kayıtsız). Araçlarda kullanılan akaryakıt, ambargolar dolayısıyla rafinerilerde yapılmayan bakımlardan ötürü çok kalitesizdir. Bu yüzden şehirde inanılmaz bir hava kirliliği mevcuttur.

Şehir fiziksel ve sosyoekonomik açıdan ikiye bölünmüş durumdadır, şehrin tarihi kısımları ve iş merkezi güney bölümünde bulunurken, kuzey kesminde ise ekonomik düzeyi yüksek insanların yaşam alanları mevcuttur. Şehrin kuzeyinde belkide dünyanın hiçbiryerinde göremiyeceğiniz lükse sahip apartmanlar bulunmaktadır. Niavaran, Saadat-Abad,Tajrish,Valenjak gibi semtler muhakkak görülmeye değer yerlerdir.

Tahran'da çok sayıda İran Azeri'si yaşamaktadır ve İran ticaretinin büyük bir kesimini ellerinde tutmaktadırlar. Ülkedeki sosyoekonomik dengede bu şekilde sağlanmaktadır. Ekseriyetle İran Azerileri ticareti, Farslar ise bürokrasiyi yönetmektedirler.

Tahran tahmin edilenin aksine çok güvenli bir şehirdir ve an itibariyle türk havayoları İstanbuldan hergün 4 sefer yapmaktadır.

Fırsat bulunduğunda muhakkak görülmesi gereken bir başkenttir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol