palto

xerxes
rus edebiyatının en büyük sanatçılarından nikolay gogol’ün en muhteşem eserlerinden biri. bu eserde fakir ve ezik bir memur olan akaki akakiyeviç’in acıklı hikayesi vardır. gogol’ün eserlerinin en büyük özelliği olan "ironi" bu eserde kendini hissettirmektedir. yoksulluğun, parasızlığın ve çaresizliğin ne kadar zor ve acıklı bir durum olduğunu okuyucuya adeta haykırarak, sessiz çığlıklar atarak anlatır gogol. okumayan varsa muhakkak okusun derim...
pelagehatun
rus edebiyatının temelini oluşturan öykülerindendir. dostoyevskinin "hepimiz gogolün paltosundan çıktık" sözü de gogolün ve paltonun önemini gösteriyo zaten. okuyunca yüzümde buruk bi gülümseme bırakan bi öyküdür kendileri
zehnterdorf
n.v.gogol ün ünlü eseri. şehir tiyatroları tarafndan oyun olarak da sergilenmişti. akaky akayeviç’i dinçer çekmez oynamıştı.
oyunda alt sınıftan bir memurun bir palto alabilmek uğruna çektikleri anlatılır.
chamomile
bir gecede okuyup bitirdiğim, büyük yazar nikolay gogol’un romanı. kara kışın çetin şartlarında, fakir ve adeta ezilmeye mahkum roman kahramanının bir palto etrafında yaşadığı çaresizliğini anlatır.
tetik
tolstoy’un, hepimiz gogol’un paltosundan çıktık demesi romanın ne kadar önemli olduğunu ve de dünya edebiyatında ki yerini açıkça belli etmiştir.
2026 sonya
varlık yayınlarından çıkan gogol-bir delinin hatıra defteri öykü kitabındaki 37-69. sayfalarında yer alan hikaye... aslında günümüze de öyle güzel ışık tutuyor ki. zira hikayedeki "akakiyeviç"ler ve "mühim adamlar" "alaycı topluluk" içimizde.


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol