marksist tutum adlı dergi çevresinin teorisyenlerinden olan elif çağlının kaleme almış olduğu, marksizmin tarihsel serüveni ile başlayıp, sovyet rusya eleştirisini yapıp ve sovyet rusyanın kısa geçmişini anlatan, daha sonraki bölümlerde troçkist yapıların farklılıklarını ve torçkist grupların sscb üzerine teorik tezlerini (devlet kapitalizmi teorisi, yozlşamış işçi devleti teorisi, bürokratik işçi devleti teorisi vb) anlatan ve kendisince yorumlayan, en sonunda da kendince aciliyeti olan yapılması gereken şeyleri belirttiği kitabının adıdır.
kitap başlarda tarihsel serüven ile sıkıyosa da sonlarında verdiği bilgiler ve yorumlar ile eşsiz bir eser niteliği kazanmaktadır.
kitabın bir diğer özelliği 1991de yazılmış bir kitap olması ve demri perde ülkelerinin yıkılışına nedenleriyle beraber ışık tutmasıdır.
günümüzde son kısmı olan öneriler ve yapılması gerekenler bölümünün yenilenmeye ve içi doldurulmaya ihtiyacı hissedilse ve her fikri savunulasa da yararlanılması gerektiğini düşündüğüm bir eserdir.
marksizmin ışığında
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?