antalya

independence
antalya ili turkiye’de bugune kadar bilinen en eski yerlesmelerin bulundugu illerimizden biridir.
il merkezinin kuzeybatisinda 20 km mesafede bulunan "karain magarasi’nda" yapilan kazilarda m.o 220 bin yilindan bugune kadar kesintisiz bir uygarligin varligi ortaya cikarilmistir.
tarihi eser ve kalintilarin adeta acik hava muzesi gibi genis bir alana dagildigi ilimizde tarih oncesi roma, bizans, selcuklu ve osmanli imparatorluguna ait izler yan yanadir.
birinci dunya savasi sonuna kadar osmanli imparatorlugu’nun bir sancagi olan antalya, sevr antlasmasindan sonra kisa bir sure italyan isgali gormus ve cumhuriyet doneminde de vilayet haline gelmistir.
akdeniz bolgesinin bati kesiminde yer alan antalya’da toros siradaglari il’in kara sinirlarini meydana getirmektedir. il guneyinde akdeniz, dogusunda icel, karaman ve konya, kuzeyinde isparta ve burdur, batisinda ise mugla illeri ile cevrelenmektedir.
antalya ili akdeniz iklimi icinde mutalaa edilmekte ise de etkilerinin denizden uzaklastikca ve yukseklik arttikca azaldigi gorulmektedir.
antalya ili’nin toplam yuzolcumu 20.723 km2’dir. turkiye alaninin %2,6’sini kapsamaktadir. bu alanin %20,16’lik bolumu olan 4.150.160 dekarini tarim alanlari, %4,98 ile 1.024.650 dekarini cayir-mer’a, %55,12 ile 11.350.600 dekarini orman ve fundaliklar, %0,025 ile 52.080 dekarini su yuzeyi ile %19,49’luk oran ile 4.013.520 dekarini da tarim disi alanlar ve yerlesim alanlari olusturmaktadir.

http://www.antalya.gov.tr/index.php?sayfa=genel_bilgi
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol