ah ana

hello hello bye
Ah Ana 1988-1990 tarihleri arasında hafta arası her gün yayınlanan öğleden sonra programı içinde haftalık olarak yayınlanmıştır. Dizi köy hayatını konu alan bir komedi-sitcom-dram dizidir. Dizinin senaryosunu ünlü şair-yazar Hasan Vasfi Uçkan yazmıştır. yönetmenliğini ise Tarık Alpagut yapmıştır. Dizide Başrolde Beyhan Saran, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Erol Kardeseci, Alpay İzbırak, Nurtekin Odabaşı, Jale Aylanç ve Hülya Gülşen Irmak oynamıştır. Dizinin İlk 79 bölümünü TRT kendi sitelerinde restore ettikten sonra yayınlamıştır. Youtube'de ise ilk 79 bölüm ve 86. bölüm vardır. Dizinin toplamda kaç bölümden oluştuğu henüz hiç kimse tarafından bilinmiyor. 1. bölüm ile 26. bölüm arası dizinin adı "Ah Ana Hanım Ana" idi. Ama dizinin 27. bölümden itibaren dizinin adı TRT tarafından "Ah Ana" olarak değiştirilmiştir.

Dizi konusu; Ankara'da inşaatlarda gece gündüz demeden kar kış demeden yaz sıcağı demeden son bahar soğuğu demeden çalışıp çabalayıp didinip sevdiği kız sultan ile evlenmek için başlık parası biriktiren haydar bankadan biriktirdiği paraları çekip otobüs ile köyüne (Çakmakçayır'a) döner. Haydar, babası osman ve annesi necibe ile göçük ömerden kızı sultanı istemeye giderler. Fakat göçük ömer onlardan daha fazla para istemektedir. Faizin faizi, analık hakkı, babalık hakkı, süt hakkı, başlık parası derken çok ama çok para istemektedir. Haydarın babası osman efendi göçük ömere biz sana daha fazla para veremeyeceğiz der. Ve de bunun üzerine göçük ömer kızı sultanı haydara vermez. Öte yandan kapıyı dinleyen sultan babası göçük ömerin sesini işitir sultan çok ama çok üzülür ve de sultan çareyi halası ah ana'ya gitmekte bulur. Ah ana yeğeni sultanı her bir konuda destekler. Ah ana sultana bu gün burada kal bu konuyu yarın düşünürüz der. Ama sultan ah anayı dinlemez ah ana'nın söyledikleri sultanın bir kulağından giriverir bir kulağından çıkıverir. Öte yandan ertesi gün ise sultan sabaha karşı halası ah ana'nın evinden kimselere haber vermeden habersizce kaçar ve de haydar ile birlikte köyden gizlice kaçıp ankara'ya giderler. Bunun sonucunda göçük ömer ise sultanı ah ana'nın kaçırttığını düşünerek hem haydar ve sultanı aramaya ankara'ya gider hem de başta ah ana olmak üzere haydar ve ailesini jandarma karakoluna yalan söyleyerek ve de olayları çarpıtarak şikayet eder ve de bunun üzerine olaylar hızlıca gelişir.

Ayrıca dizi Ankara'nın Gölbaşı İlçesindeki Taşpınar köyünde çekilmiştir. Şimdilerde ise dizinin çekildiği Taşpınar köyü artık bir mahalle olmuştur.

Oyuncular kadrosu ve karakterler
Beyhan Saran (Ah Ana)
Erol Kardeseci (Göçük Ömer)
Halil İbrahim Kalaycıoğlu (Haydar)
Alpay İzbırak (Haydar'ın Babası Osman)
Nurtekin Odabaşı (Köyün Muhtarı Halil Efendi)
Jale Aylanç (Köyün Muhtarı Halil Efendi'nin Karısı Huriye)
Oya Çekiç (Haydar'ın Annesi Necibe)
Hülya Gülşen Irmak (Sebile)
Soner Ağın (Sebile'nin Babası Çeyrek Hasan)
Mehmet Atay (Berber Eyüp)
Koray Ergun (Kahveci Kadir)
Altan Erkekli (Şerif)
Cezmi Baskın (Mehmet Nuri)
Tansu Aytar (Korucu Bekçi Yusuf Efendi)
Turgut Okutman (Dan Dun İsmet)
Turgut Sarıgöl (Kır Hasan)
Şebnem Gürsoy (Dilber)
Deniz Baytaş (Ah Ana'nın Kızı Gülser Öğretmen)
Eylül Tunçay (Sultan)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol